13:33 / 01.06.2021.

Autor: Hina/HRT

Plenković odbacio primjedbe na račun zdravstva i Beroša

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odbacio je u utorak sve oporbene prozivke i primjedbe na račun hrvatskog zdravstvenog sustava i ministra Vilija Beroša čiji je opoziv zatražio 41 oporbeni zastupnik.

U cijelosti odbijamo vašu inicijativu, Beroš će ostati, reforma će se provesti, odgovorio je premijer oporbi, odnosno, kako je rekao, "grupi raznorodnih oporbenih zastupnika"koji su inicijativu podržali, od SDP-a do DP-a. Odlučno je odbacio prozivke o neuspjehu cijepljenja.


- Za razliku od vas, koji niste za to učinili ništa, do danas smo zahvaljujući Vladi, ukupno utrošili 1, 75 milijuna cjepiva, broj procijepljenih jednom dozom tijekom dana trebao bi dosegnuti 1,3 milijuna, a s dvije više od pola milijuna ljudi, naveo je.

Naručili smo više od 8, 5 milijuna doza cjepiva

To se događa zato što smo, kad je nastupila globalna kriza s AstraZenecom, osigurali druga cjepiva, naručili smo sasvim dovoljno, više od 8, 5 milijuna doza cjepiva za ovu godinu, naglasio je.

- Procijepit ćemo sve koji se žele cijepiti, pozivam sve koji to žele da to učine radi njihov i zdravlja svih građana, poručio je premijer.

Podsjetio je kako smo u proteklih 16 mjeseci suočeni s najvećom globalnom krizom u posljednjih stotinu godina, onom izazvanoj covidom, te konstatirao kako smo u tom vremenu imali dvije skupine aktera.

- Saborsku većinu i Vladu koja se borila za građane, za zdravstvenu sigurnost, za očuvanje radnih mjesta, te drugu grupu, u koju mogu ubrojiti potpisnike inicijative, koja se najprije nekoliko mjeseci bavila ustavnim osnovama rada Stožera, onda su neki povezani s njom govorili da je covid karijes ili gripa, do 'spontane' inicijative slika iz bolnica kojima se propitivali imamo li dovoljno zaštitne opreme itd, istaknuo je.

- Ta ogromna razlika između nas i vas vidi se i danas, vidi je i narod na lokalnih izborima, rekao je Plenković oporbi, pa ponovio kako je HDZ, unatoč svim krizama s kojima se država suočila, dobilo podršku u 75 posto županija, po 45 posto gradova i općina, ostvario bolji rezultat nego prije četiri godine.

"Zazivali ste socijalnu frakturu društva"

Pohvalio se i uspjesima u očuvanju radnih mjesta.

Unatoč trošku od 32 milijarde kuna, očuvali smo 700 tisuća radnih mjesta, spasili više od 120 tisuća poslodavca, istaknuo je, spočitnuvši oporbi kako je njezin "najveći prorok" Siniša Hajdaš Dončić (SDP) govorio o 400 tisuća nezaposlenih.

- Kao socijaldemokrati zazivali ste socijalnu frakturu u društvu, a ona se, gle čuda, nije se dogodila - zahvaljujući nama, poručio je.

Premijer je odbacio oporbene prozivke o dugovima, uzvrativši da je mandat vlade SDP-a bio obilježen zaduženjem Hrvatske za "nevjerojatnih" 74 milijarde kuna.

- I to krasi vašu fenomenalnu politiku vođenja javnih financija, kazao je oporbi, prije svih SDP-u.

Kratko se zastupnicima obratio i ministar Beroš čiji opoziv zaziva oporba, postavivši pitanje: gdje je istina, živimo li u sitoj državi?

Konstruktivne kritike su dobrodošle, no one bazirane na neistinama i konstrukcijama su za najveću osudu, a pogotovo kad se kritizira zdravstveni sustav koji je iznio borbu s covidom. To smatram pljuskom svim hrvatskim građanima, rekao je Beroš.

Tračevi, kuloarska naklapanja, komentari

Kratkoću ministrova izlaganja zamijetila je Marija Selak Raspudić (Most), spočitnuvši premijeru da se po količini vremena koju je dao ministru, 45 sekundi, vidi koliko ga cijeni. Apostrofirala je i telefonski razgovor Beroša i Dijane Zadravec, navodeći kako je javnosti ostalo nepoznato o kakvoj se spornoj ministrovoj imovini radi te kako su se, samo na razini trača, proširile glasine o spornim medicinskim sudskim vještačenjima i navodnim prijavama studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Ministar će imati prigode odgovoriti na sve tračeve, kuloarska naklapanja, komentare, jer ništa suvisla osim njihova pabirčenja u 60 sekundi javnost od vas nije mogla čuti, uzvratio joj je premijer.

- O tome su priopćenje dali ministar Beroš i ravnatelj KB Zagreb Ante Ćorušić, uzvratio Plenković Nini Raspudiću (Most) koji ga je pitao zašto nije zatražio opoziv kad se početkom godine, preko reda, cijepila Iskra Primorac, mlada i zdrava predsjednica Upravnog vijeća KB Zagreb koja je, rekao je Raspudić, "cijepila prije Angele Merkel koja je u sedmom desetljeću života".

Premijer je odbacio prozivke o nepotizmu koje mu je uputila Karolina Vidović Krišto, prozivajući ga da je sestra predsjednika zagrebačkog HDZ-a Davorka Herman članica UV Agencije za lijekove, a rođak Ivica Lukšić ravnatelj KB Dubrava, što su, ustvrdila je Vidović Krišto, "udžbenički primjeri nepotizma.

"Kako smo Lukšić i ja rod, po kojoj lozi?"

- Recite vi to točno meni, k'o čoviku i po, kako smo Lukšić i ja rod, po kojoj lozi i liniji, upitao je Plenković a na dobacivanja iz klupa uzvratio "onda si Bauk i ti meni rod, ako je po toj liniji!".

- Prije nego pabirčite ove tračeve, malo se bolje raspitajte, poručio je zastupnici, ističući da je Lukšić sjajan liječnik i ravnatelj KB Dubrave.

Što se tiče reforme zdravstvenog sustava, papir koji bi se nazvao cjelovitom zdravstvenom reformom ne postoji, no ono o čemu razgovaramo i što postoji je kako unaprijediti zdravstveni sustav, odgovorio je premijer Andreji Marić (SDP) koju je zanimalo postoje li reforme i provode li se.

- Sad kad pandemija jenjava, a cijepljenje je bolje, imat ćemo prilike za zahvate koji će sustav zdravstva učiniti boljim nego je, poručio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!