17:42 / 27.07.2020.

Autor: M.Š./T.D./Hina

Plenković odgovorio Milanoviću oko Stožera

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dodao je da ne zna što će reći Ustavni sud koji će ocijeniti jesu li zakoni kojima su Stožeru dane ovlasti ograničenja temeljnih prava i sloboda u skladu s Ustavom, te jesu li pojedine odluke Stožera u skladu s Ustavom i zakonom, ali da on ima svoj stav.
Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je na optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića - da je Nacionalni stožer civilne zaštite protuustavno tijelo - odgovorio kako je riječ o ponavljanju i recikliranju tema.

- Ništa. Tu smo priču riješili već u Saboru. Ponavljanje, recikliranja tema, rekao je Andrej Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a na upit novinara kako komentira izjavu Zorana Milanovića

Dodao je da ne zna što će reći Ustavni sud koji će ocijeniti jesu li zakoni kojima su Stožeru dane ovlasti ograničenja temeljnih prava i sloboda u skladu s Ustavom, te jesu li pojedine odluke Stožera u skladu s Ustavom i zakonom, ali da on ima svoj stav.

Na upit zbog čega se ponovno otvara ta tema, Plenković je uputio novinare da to upitaju "njega i njih". 

- Mi radimo sve i ustavno i zakonito, dobro i za zdravlje i za gospodarstvo. To je ta ključna razlika između onih koji rade na zaštiti zdravlja građana, da osiguraju plaće, izbore, stabilnu vlast, europska sredstva i ekonoski oporavak i onih koji grintaju, poručio je.

Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da ga nije iznenadila izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića da je Nacionalni stožer Civilne zaštite protuustavan i ustvrdio kako Milanović "svaki dan da neku kontroverznu izjavu".

- Nemam potrebe odgovarati predsjedniku Republike. Nije me iznenadila ta njegova izjava, rekao je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a i dodao da predsjednika ne misli komentirati jer on svaki dan da neku kontroverznu izjavu. To mi je postalo besmisleno, dodao je.

Da ima odstupanja, Ustavni sud bi reagirao

Novinare je uputio da pitaju samog Milanovića na čemu temelji tu izjavu pa neka obrazloži.

Jandroković smatra da je Stožer odlično obavio svoj posao, posebno u kriznim tjednima u početku epidemije koronavirusa.

- Ne vidim da ima bilo kakvih ustavnih odstupanja. Da ima, sigurno bi reagirao Ustavni sud, ustvrdio je.

Oporbi koja se slaže s Milanovićem poručio je pak da ima mogućnosti predlagati zakone i rješenja, a Sabor je mjesto za to.

- Radimo onako kako smatramo da je ispravno. Osim toga, izbori su bili prije manje od mjesec dana, građani su svima nama poručili da je politika koju vodimo ispravna i mislimo na njoj ustrajati, poručio je predsjednik Sabora.

Zastupnicu Domovinskog pokreta Karolinu Vidović Krišto pozvao je da kaže tko su ti epidemiolozi s kojima je razgovarala, a koji kažu da maske ne pomažu u velikom zatvorenom prostoru.

- Onda možemo o njima govoriti, ovako ne znamo o kome se radi. Postoje službena državna tijela i u njih imam povjerenja jer su se dokazali u vremenu u kojem smo živjeli u neizvjesnosti, dodao je.

Što se tiče zastupnika Darija Hrebaka, kojemu je lokalna epidemiologinja rekla da mora u samoizolaciju, a nakon čega je on zatražio mišljenje HZJZ-a nakon kojeg je ipak došao u Sabor, Jandroković je ustvrdio da je "postupio u skladu s onim što je ispravno".

Čest je, kaže, slučaj kod doktora da ljudi idu i po drugo i treće mišljenje. "Ako netko smatra da mu je prekršeno pravo, on može pitati višu instancu", dodao je.

Jandroković očekuje da će proslava "Oluje" proći dostojanstveno, jer je to jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti.

- Bilo bi lijepo da svi zajedno budemo tamo i da svi zajedno proslavimo, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!