09:06 / 05.08.2018.

Autor: HRT

Plenković: Odlučnost hrvatskih branitelja treba nam biti putokaz

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Na svečanosti u Kninu, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, nazočnima su se prigodno obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
Na svečanosti u Kninu, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, nazočnima su se prigodno obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je sve nazočne i čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Danas se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo slavnih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko priželjkivanu slobodu i trajan mir. Zahvlajući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja, vrsnim zapovjednicima Hrvatske vojske i policije, slozi hrvatskog naroda i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio do tada okupiranih područja Hrvtske. Kraljevski grad Knin, jedan od sjedišta hrvatske džravnosti, napokon je vraćen u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske. Sjećanje na 5. kolovoza i vijest o oslobađanju Knina, a potom i slika 6. kolovoza kada je Tuđman poljubio zastavu na Kninskoj tvrđavi, u svima nama izauziva i neopisivo ushićenje i suze radosnice jer smo znali da to znači kraj rata kraj patnji našeg naroda i skori povratak stotina tisuća prognanih svojim domovima, rekao je premijer Plenković.

Oluja je u svega nekoliko dana u cjelosti poništila učinke petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva. I vojnički je porazila velikosrpsku politiku Miloševićeva režima. Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo uz pomoć UN-a kasnije, i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja čime je 1998. ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija. Strateška promjena odnosa snaga koji je donijela Oluja omogućila je slom opsade Bihaća kao i oslobađanje velikog dijela BiH. Oluja je omogućila i potpisivanje dejtonsko pariškog mirovnog sporazuma za BiH, istaknuo je Plenković.

Prisjećamo se i svih teških trenutaka Domovinskog rata - od Vukovara i Škabrnje do opsade Dubrovnika i napada na brojne druge gradove i sela. U mislima su nam i svi nestali stradalnici i žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji kao i svi branitelji koji su utkali svoje živote u temelje naše države. Ti najteži trenuci nisu slomili naš duh i vjeru u konačnu pobjedu koju danas slavimo. Unatoč vojno nadmoćnijem agresoru, zahvaljujući našem jedinstvu, obranili smo i oslobodili zemlju, a potom je i obnovili. Sloga, ustrajnost i požrtvovnost koju je hrvatski narod tada pokazao trebaju nam i danas biti poticaj da nastavimo predano raditi na izgradnji snažne i uspješne domovine. To podrazumijeva i dostojan život onih koji su bili spremni žrtvovati vlastiti život za svoje sugrađane i svoju domovinu, zbog čega zaslužuju poštovanje, zahvalnost i priznanje cijele nacije.

Prošle godine, na sjednici Vlade, uoči Dana pobjede, predložili smo zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj zakon je usvojen.

Danas se zalažemo za suradnju i dobrosusjedske odnose sa Srbijom koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi odgovornom suočavanju s prošlosti i pravdi. To podrazumijeva pronalazak odgovornoih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa iskrenu pomirbu dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU.

Modernizacije policije i vojske obveza je svake odgovorne vlade. Stoga je nabavka borbenih zrakoplova strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našeg vremena. Izbor izraelskih aviona ogroman je korak za sigurnost hrvatske države i neba za slijedećih 30 godina. Tom prilikom je Plenković pozdravio izraelske i američke  predstavnike na obilježavanju Dana pobjede.

Odlučnost hrvatskih branitelja za slobodu hrvatske svima nama terba biti stalan putokaz prema izgradnji uređenijeg i pravednijeg društva, društva jednakih mogućnosti za sve a koje štiti slabije. O tome ne bismo mogli ni pomišljati da nije bilo Oluje. Na tim temeljima danas gradimo domovinu koja našim obiteljima treba omogućiti da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život i dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade, izjavio je među ostalim premijer Plenković. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!