10:01 / 30.08.2018.

Autor: HRT

Plenković: Osigurat ćemo plaće Uljaniku za srpanj i kolovoz

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade RH nekoliko je točaka dnevnog reda među kojima je i Izvješće o korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći EU-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine.
Premijer Andrej Plenković na početku sjednice se osvrnuo na aktualna zbivanja od posljednje sjednice Vlade.

Budući da obilježavamo Međunarodni dan nestalih osoba, treba reći da smo kao Vlada i država učinili puno za pronalazih nestalih, posmrtni ostaci. Veliki posao je napravljen, ali i dalje ostaje otvoren proces traženja za 1508 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. U suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama ćemo nastaviti raditi na rješavanju ovoga problema koji je ključan za obitelji nestalih osoba.

Obilježavamo i 11. godišnjicu kornatske tragedije. To je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja se dogodila u RH kada je smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Još jednom izražavamo naše suosjećanje s obiteljima stradalih vatrogasaca. Ono što preostaje završiti je rasvjetljavanje svih okolnosti koje su dovele do ove velike tragedije, rekao je Plenković.  

Vlada i sve nadležne institucije, vatrogasci, vojnici i Uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatski crveni križ povećavaju preventivu. Ova sezona što se tiče gašenja požara, govori o tome da smo u puno povoljnijoj situaciji s obzirom na iskorake koje smo napravili nakon prošle godine, izjavio je premijer. 

Osvrnuo se i na rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine. To je snažniji rast od prosjeka u EU-u. Vjerujemo da će treći kvartal također biti dobar i da će ove projekcije rasta biti u skladu s našim očekivanjima, rekao je.

Plenković: Nađen model za isplatu plaća Uljanikovcima

Što se tiče Uljanika, imali smo prigodu u ponedjeljak primiti predstavnike sindikata. Rekli smo na tom sastanku da ćemo se angažirati maksimalno kako bismo osigurali dvije plaće. Nakon niza aktivnosti ovoga tjedna našli smo model kako da to naše obećanje izvršiti, istaknuo je. 

Horvat: Radnici Uljanika dobit će plaću u petak

Uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da će radnici Uljanika u petak dobiti plaću kako je i obećao. Na pitanje što dalje kazao je da će se to vidjeti. Postoji plan restrukturiranja koji se u ovom trenutku nalazi u Bruxellesu. Da li će Bruxelles na njega pristati ili ne, da li ćemo ga morati korigirati ili ne, to ćemo vidjeti, kazao je Horvat. Dodao je kako su možda zagarantirane čak i dvije plaće. Nakon izlaska iz zgrade Vlade ministar je kazao kako je uvjeren da će uvjeren da će tijekom sutrašnjeg dana početi isplate plaće radnicima Uljanik grupe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!