09:54 / 03.12.2020.

Autor: Nikolina Ćosić/I.Z./P.F./Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Beroš je istaknuo kako se intenzivno prati rad bolničkog sustava te potrebe za liječnicima i medicinskim djelatnicima, respiratorima i drugom opremom.
U samo pet tjedana broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom se utrostručio - s 43.000 na 131.000. Podatak je iznio premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade kojom su dominirale pandemijske teme - dolazak cjepiva i mjere za poduzetnike. Premijer je sjednicu vodio iz svojeg doma, a samoizolacija, kaže iz vlastita iskustva, nije osobito ugodna.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sastao se uži kabinet Vlade, Medvedu ovlasti za potpisivanje akata
➡️ Plenković i supruga osjećaju se dobro

Plenković je kazao na početku sjednice kako su jutros prije sjednice Vlade održane konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća o pripremama za idući tjedan,jer je glavna tema zajednička borba protiv koronavirusa u zimskom razdoblju i distribuciji cjepiva. 

Kazao je da se založio za sveeuropski pristup nakon što cjepiva budu odobrena. Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Dodao je kako će ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i on imati videokonferenciju sa svim udrugama osoba s invaliditetom.

Mjere su nužne, no ostavljaju posljedice na gospodarstvo. Kako bi ih ublažili, Vlada je odlučila osloboditi poduzetnike plaćanja zakupnina i naknada za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu države, ako su zbog odluke Nacionalnog stožera morali obustaviti rad. Onima koji su nastavili raditi, naknada će se smanjiti, razmjerno padu njihovih prihoda.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog zakona kojim se turističke članarine smanjuju za 12%.

Najnezadovoljniji epidemiološkim mjerama i dalje su poslodavci koji su morali prestati s radom. Ministar Aladrović kaže, mjere ostaju do 21. prosinca, a tada će se odlučiti što dalje.

Razmišlja se i o zatvaranju trgovačkih centara.

Jedino što bi situaciju moglo promijeniti jest - cjepivo. Europska odluka o odobrenju Pfizerova cjepiva očekuje se do kraja godine, pa će i Hrvatska odmah biti u procesu distribucije s prvih 125.000 doza.

A idući tjedan na sjednici Vlade će se odlučiti koliko će se i kada financijski nagraditi zdravstvene djelatnike koji su na prvoj crti borbe s koronavirusom.

Sjednica Vlade detaljnije:

Plenković: Broj zaraženih se utrostručio

Upozorio je da pandemija ne jenjava, broj zaraženih u svijetu povećao se za 40 posto u posljednjih pet tjedana, s 45 milijuna na 64 milijuna ljudi.

- U tom razdoblju broj se u Europi udvostručio, sa šest na 12 milijuna, a u Hrvatskoj utrostručio, s 43.000 na 131.000 osoba. Slično povećanje bilježe Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija, naveo je Plenković.

Nakon naglog broja rasta u listopadu te relativnog usporavanja u prvoj polovini studenog broj zaraženih ponovno je značajnije narastao u posljednja dva tjedna studenog.

- U posljednja 24 sata imamo novi rekord od 4534 zaraženih. U sedam dana zabilježili smo povećanje broja zaraženih za devet posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje je previše i znači veliko opterećenje za bolnice i zdravstveno osoblje. To znači i velik broj u postotku teže oboljelih, pa onda i preminulih osoba, zbog čega je posebno važno da se držimo mjera, poručio je premijer.

"Ostavimo druženja za bolje vrijeme"

- Bolesnima želim brz oporavak. Zatvaranje objekata bile su nužne mjere u ovim okolnostima, nije bila namjera ograničiti slobode. Ostavimo druženja za bolje vrijeme, nemojmo dopustiti da nas razdoblje prosinca dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze. Držite se mjera, nošenja maske, distance, pranja ruku, prozračivanja kako bismo spasili živote, kazao je predsjednik Vlade.

"Cjepiva će biti besplatna"

Plenković je podsjetio kako je Europska agencija za lijekove EMA najavila da bi o odobrenju Pfizerova cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

- Čim se to dogodi, mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne skupine - zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije, kronični bolesnici i starija populacija, rekao je.

Važno je, kaže, da sve informacije o cjepivima budu dostupne, jasne, transparentne i znanstveno utemeljene kako bismo našim građanima objasnili koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

- Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva, naglasio je Plenković.

- Glavna je poruka koju sam kazao da distribucija cjepiva nakon odobrenja bude učinkovita, simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država, da na taj način imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja građana, dodao je.

Beroš: Broj hospitaliziranih porastao za 18%, dodatak na plaće zdravstvenim radnicima

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je u proteklih tjedan dana broj hospitaliziranih s koronavirusom porastao za 18 posto u odnosu na tjedan prije te je najavio donošenje odluke o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji se skrbe o zaraženima.

- Sve je više oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb. U proteklih tjedan dana u usporedbi s tjednom prije postotak hospitaliziranih je porastao za 18 posto, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako se intenzivno prati rad bolničkog sustava te potrebe za liječnicima i medicinskim djelatnicima, respiratorima i drugom opremom. Na bolničkom liječenju trenutačno je 2501 osoba, od kojih je 258 na respiratoru, 1516 je aktivnih slučajeva među zdravstvenim djelatnicima, a 1032 osobe su u samoizolaciji. Trenutačno je angažirano 74,44 posto stacionarnih kapaciteta i 44,87 posto respiratornih kapaciteta u primarno-respiratornim intenzivističkim centrima s daljnjom mogućnošću prilagodbe. Beroš je najavio da Ministarstvo zdravstva priprema odluku o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvenu skrb pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19.

- Održani su sastanci s predstavnicima sindikata i do kraja tjedna, po primitku mišljenja nadležnih tijela državne uprave, očekujemo završni tekst odluke, rekao je.

Dosad je 14.000 antigenskih testova distribuirano županijskim zavodima za javno zdravstvo radi pokretanja antigenskog testiranja, a u subotu, 5. prosinca, kreće i dodatna distribucija 125.000 brzih antigenskih testova. Beroš je naglasio kako je smisao izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne za nepridržavanje epidemijskih mjera, prevencija, a ne penalizacija. Apelirao je na odgovorno ponašanje građana.

Božinović: U tri dana 1023 nadzora poslovnih objekata, izdano 76 upozorenja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je kako su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja pri čemu su izdali 76 upozorenja.

- Inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili su ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 76 upozorenja kojim su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Dio nadzora obavljen je u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Dodao je da su od 30. studenog mobilizirani pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka.

- Sve skupa oko 100 mobiliziranih pričuvnika koji su zadnjih tri dana proveli ukupno 1424 nadzora te utvrdili 165 nepravilnosti. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno šest službenik zabilješki, a najčešće su se odnosile na neisticanje obavijesti o dozvoljenom broju kupaca u objektu, nepridržavanja propisanog fizičkog razmaka na blagajnama, korištenje zaštitnih maski kod zaposlenika i kupaca, kazao je Božinović.

Obavili su i nadzor nad 3808 objekata i događaja, pri čemu su u četiri objekta utvrdili kršenje mjera te će se podnijeti četiri prekršajna naloga u ukupnom iznosu kazne od 120 tisuća kuna. Zbog kršenja mjere izolacije utvrđeno je jedno kazneno djelo. Božinović je izvijestio i da je Nacionalni stožer Civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio jednu odluku, i to na prijedlog županijskog stožera Krapinsko-zagorske županije.

- Odnosi se na zabranu posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, korisnicima stacionara, ustanova za zdravstvenu njegu, uz iznimke posjete jedne osobe od 15 minuta te na zabranu izlaska korisnika, osim u iznimnim slučajevima, naglasio je ministar.

Božinović je rekao i da je ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo 495.000 artikala zaštitne opreme, ili oko 50 tona.

- U logističkom centru u Jastrebarskom, te regionalnim skladištima, ima oko 11 milijuna različitih artikala zaštitne opreme. Što potvrđuje da se zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima redovito zanavljaju, dodao je.

Konačni prijedlog zakona o članarinama u turističkim zajednicama u Sabor

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o članarinama u turističkim zajednicama, u kojemu se predlaže smanjenje stope za obračun i plaćanje tih članarina za 12 posto, počev od 1. siječnja 2021. godine. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da se smanjenjem otvara mogućnost smanjenja mjesečnog predujma članarine s obzirom na značajan pad poduzetničke aktivnosti zbog posebnih okolnosti.
Propisuje se i način plaćanja članarine u slučaju kad osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u prvi puta ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini. To znači da se izmjenama zakona omogućava Poreznoj upravi da rješenjem izmijeni visinu mjesečnog predujma članarine zbog značajnog pada poduzetničke aktivnosti, kao i da se uredi obračun paušalnog iznosa članarine kada osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u prvi put ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini, s obzirom na to da se članarina obračunava temeljem kapaciteta iz prethodne godine prema podacima iz sustava eVisitor.

- Cilj ovog prijedloga zakona je smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i stvaranja poticajnog i konkurentnog okruženja, što je u skladu s akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja programom vlade u mandatu 2020.-2024., kazala je ministrica.

Vlada je prvi puta izmjene zakona u Sabor slala 12. studenoga, a s obzirom da je prijedlog zakona već bio u Saboru na raspravi 20. studenoga, ministrica je objasnila da je u odnosu na prvo čitanje u tekstu konačnog prijedloga izmjena i dopuna tog zakona prihvaćen prijedlog saborskog Odbora za zakonodavstvo koji se odnosio na nomotehničku doradu.

Saboru upućen prijedlog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

Hrvatskom saboru Vlada je uputila prijedlog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine, kojim se želi unaprijediti sveobuhvatno praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti. Dokument sadrži objedinjene mjere primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te optimizaciju zdravstvene skrbi za onkološke bolesnike.

- Strateški cilj dokumenta usmjeren je poboljšanju zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja, rekao je ministar zdravstvaBeroš predstavljajući prijedlog na sjednici Vlade.

- Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, a procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, upozorio je Beroš.

Broj oboljelih od raka u svijetu i Hrvatskoj u stalnom je porastu - Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će svjetski broj novooboljelih porasti s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna godišnje u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 9,5 na 16,4 milijuna godišnje. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti (nakon kardiovaskularnih bolesti) i odgovoran je za 27 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj u 2018. godini, vodeći je uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca.

Uskoro rak prostate najčešći oblik raka kod muškaraca

Najčešći oblik raka kod muškaraca je rak pluća, dok je kod žena rak dojke, a može se očekivati da će u skoroj budućnosti rak prostate postati najčešći oblik raka kod muškaraca. Beroš je istaknuo da se epidemiološka situacija povezana s malignim bolestima može poboljšati mjerama primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te da u liječenju individualnog bolesnika često treba primijeniti različite oblike terapija uz suradnju multidisciplinarnog tima stručnjaka.

- Pristup na razini populacije treba biti ujednačen uključivanjem stručnjaka različitih profila, kao i tijela državne uprave te upravljačkih tijela pri Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, uz doprinos udruga bolesnika. Samo zajedničke intervencije mogu pridonijeti pozitivnim iskoracima na području liječenja malignih bolesti i time osigurati dulji i kvalitetniji život građanima, naglasio je.

Andrej Plenković rekao je da dokument upućuju u Hrvatski sabor jer žele da i Sabor, odnosno zastupnici daju doprinos raspravi o strateškom okviru za borbu protiv raka u idućih 10 godina. Pri izradi dokumenta okupljeno je 135 dionika organiziranih u 21 radnu skupinu, a izrađen je nakon tri godine konzultacija, istraživanja i rasprava te sadrži 12 poglavlja, 143 cilja i podcilja i 302 mjere/aktivnosti.

Reguliranje prijave boravišta državljana Ujedinjene Kraljevine

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, kojima se propisuju postupci za prijavu boravka državljana Ujedinjene Kraljevine (UK) i članova njihovih obitelji. Izmjenama zakona regulirani su postupci za prijavu privremenog/stalnog boravka te izdavanje nove boravišne isprave za državljane UK-a i članove njihovih obitelji, kao i pravila o ograničenju prava na boravak/ulazak. Izmjene zakona potrebne su s obzirom na to da, temeljem Sporazuma povlačenju Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju, 31. prosinca ističe prijelazno razdoblje tijekom kojeg se na UK primjenjivalo pravo Europske unije.

- Jedno od temeljnih prava koje taj Sporazum jamči su prava građana povezana s boravkom, kao i izdavanje boravišnih isprava, a prijedlogom zakona propisani su odgovarajući postupci za prijavu privremenog ili stalnog boravka te izdavanje nove boravišne isprave za državljane UK-a i članove njihovih obitelji, rekao je ministar nutarnjih poslova Davor Božinović.

Ovim se zakonom, koji bi stupio na snagu s početkom iduće godine, upućuju državljani UK-a na odgovarajuće postupke za prijavu boravka, ovisno o tome jesu li na dan 31. prosinca imali prijavljen boravak. U Hrvatskoj 1103 državljana UK-a ima prijavljen privremeni (747) odnosno stalni boravak (356).

Odluke o sufinanciranju, donaciji i financijskoj pomoći

Vlada je također donijela odluku o sufinanciranju, s 1,5 milijuna kuna, izgradnje Memorijalnog centra "Josip Jović". Odluka je donesena temeljem zahtjeva Općine Cista Provo za sufinanciranje izgradnje Centra za koji je ukupna procijenjena investicijska vrijednost 4,5 milijuna kuna.

- Vlada je odluku donijela uvažavajući činjenicu da je izgradnja Centra u Aržanu, iz kojega je rodom prvi poginuli hrvatski redarstvenik i prva žrtva Domovinskog rata, od značaja ne samo za Općinu Cista Provo i Splitsko-dalmatinsku županiju, već i za državu, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Vlada je donijela i odluku o donaciji Hrvatskom Crvenom Križu 10.120 medicinskih kompleta prve pomoći, u vrijednosti nešto manjoj od četiri milijuna kuna. Ti su kompleti prve pomoći već dva puta sterilizirani pa bi kod ponovnog postupka sterilizacije moglo doći do umanjenja kvalitete proizvoda. Stoga ih treba što prije upotrijebiti, a proizvedeni su po specifikaciji i za potrebe Ravnateljstva za robne zalihe i zato se ne mogu prodavati na tržištu. Koristit će se za edukaciju građana za pružanje prve pomoći u društvima Hrvatskog Crvenog križa diljem Hrvatske, kao i za održavanje gradskih, županijskih i nacionalnog natjecanja u pružanju prve pomoći.

Hrvatska će uputiti i 100.000 eura financijske pomoći Libanonskoj Republici za provedbu reformi, oporavak i obnovu u povodu međunarodne konferencije za pomoć i podršku stanovništvu Libanona, u organizaciji Ujedinjenih naroda i Francuske Republike.

Ministarstvo turizma i sporta Vlada je ovlastila da objavi javni poziv za prijavu kandidata za jednog člana Nacionalnog vijeća za sport, budući da 15. veljače 2021. istječe mandat za šest članova Nacionalnog vijeća, od kojih je jedan imenovan na prijedlog Vlade. Također, Ministarstvo turizma i sporta zaduženo je za upućivanje poziva Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom sportskom savezu gluhih te Kineziološkom fakultetu da dostave svoje prijedloge za ostalih pet članova Nacionalnog vijeća.

Vlada je danas na zatvorenome dijelu utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku (EPSCO Social Policy), 3. prosinca 2020. te Vijeća ministara nadležnih za telekomunikacije (TTE Telecom), 7. prosinca 2020.

Također, utvrđena su stajališta za Vijeće ministara nadležnih za vanjske poslove (FAC), 7. prosinca 2020., Vijeća ministra za europske poslove (GAC), 8. prosinca 2020. te Vijeća ministara nadležnih za promet (TTE Transport), 8. prosinca 2020. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska.

Razriješen general-bojnik Krešo Tuškan, a imenovan brigadni general Ivan Turkalj

Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je odgovorila na pisma službene obavijesti Europske komisije: broj 2020/0433, u vezi s upućivanjem radnika u okviru pružanja usluga, broj 2020/0434, u vezi s otpadnom električnom i elektroničkom opremom, broj 2020/0435, u vezi s odlagalištima otpada, broj 2020/0436, u vezi s otpadom te broj 2020/0437, u vezi s ambalažom i ambalažnim otpadom. Odgovori koje je Vlada utvrdila, bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Usvojeno je i Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za mjesec studeni 2020. Što se tiče kadrovskih pitanja, radi isteka mandata mr.sc. Goran Kolarić razriješen je dužnosti glavnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja s danom 8. prosinca, te mu je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva s danom 9. prosinca 2020., do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, a najduže do šest mjeseci.

Također radi isteka mandata razriješen je dio članova Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tako su s danom 14. prosinca 2020. razriješeni Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, dr.sc. Marko Primorac, Josip Kovačić i Višnja Stanišić.

Novim članovima Upravnoga vijeća koji se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav i na prijedlog udruga umirovljenika, s danom 15. prosinca imenovani su Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, dr.sc. Marko Primorac i Višnja Fortuna, dok će se predstavnik radnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje imenovati kasnije po okončanju propisanog postupka. Radi isteka mandata razriješena je i zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Josipa Herceg Zeba, s danom 22. prosinca 2020., te je ponovno imenovana zamjenicom ravnatelja s danom 23. prosinca.  General-bojnik Krešo Tuškan razriješen je dužnosti člana Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a novim je članom imenovan brigadni general Ivan Turkalj, kao predstavnik Ministarstva obrane.
"