17:30 / 22.09.2019.

Autor: P.F./HRT

Plenković: Oštrije kažnjavanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji

-

-

Foto: - / -

Svi resori Vlade predano rade na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje u našem društvu, a izmjenama kaznenog zakonodavstva nasilje će se oštrije kažnjavati, poručio je premijer.
Premijer Andrej Plenković u povodu Nacionalnog dan borbe protiv nasilja nad ženama objavio je u tvitu kako šalje "poruku nulte tolerancije na nasilje nad ženama, djecom i u obitelji te poruku ohrabrenja žrtvama da bez straha prijave svaki oblik nasilja".

-
U partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja, svi resori Vlade predano rade na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje u našem društvu, a izmjenama kaznenog zakonodavstva nasilje će se oštrije kažnjavati, stoji u Plenkovićevu tvitu.


Statistike pokazuju da smo još daleko od rješavanja tog velikog problema, bilo da je riječ o obiteljskom ili seksualnom nasilju. U prvih 8 mjeseci ove godine evidentirano je više od 600 kaznenih djela u kojima su žene bile žrtve nasilja. Broj ubojstava se smanjuje, no podaci su i dalje poražavajući.

O tome su u emisiji HRT-a Tema dana govorile Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb i Marina Ajduković, Studijski centar socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Podsjetimo, strašan zločin  dogodio se prije točno 20 godina 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

- U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine predstavnici sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku ne tolerira, rekla je predsjednica suda Jadranka Liović Merkaš.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u znak sjećanja na stradale, održana je komemoracija na kojoj su se predstavnici ustanova založili za prevenciju takvih zločina, ali i njihovo strože kažnjavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!