07:23 / 13.06.2019.

Autor: M.Š./Hina

Plenković: Oštro sankcionirati divljačke ispade

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada će na sjednici raspraviti prijedlog odluke o izboru ponuditelja i prodaji hotela Zagorje, odnosno objekta bivše političke škole u Kumrovcu.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovno je u četvrtak oštro osudio napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču, poručivši da od svih tijela očekuje da se protiv takvih neprihvatljivih, primitivnih i divljačkih ispada bore agilno i aktivno te ih oštro sankcioniraju.

- Smatram da je to nedopustivo i u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i na represivnom djelovanju protiv takvih pojava da se jednostavno neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi zaista oštro sankcioniraju, a to znači da radimo i na promjeni klime u društvu koja očito u jednom segmentu dostiže stupanj polarizacije, pa i netrpeljivosti koja je apsolutno neprihvatljiva, kazao je Andrej Plenković na sjednici Vlade.

U napadu na petero osoba u dobi od 21 do 26 godina sudjelovalo je više osoba koji su tražili "gdje su Srbi", a napadu je teže ozlijeđen supetarski vatrogasac koji je sezonce štitio od razularene mase. Djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića su lakše ozlijeđeni. 

Plenković je poručio  da "u ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj koja je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće, koja želi biti uključiva, koja želi društvo koje je tolerantno i poštuje svoje tradicionalne vrijednosti, nema mjesta takvim ispadima".

Plenković očekuje od svih tijela da se protiv toga bore agilno i aktivno.

- Tu naravno mislim i na policiju, pravosuđe koje treba djelovati, ali uopće i na sve društvene aktere i na političke stranke da pridonose klimi koja je susretljivija, a ne koja dijeli i stvara preduvjete da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju, zaključio je premijer.Plenković o posjetu Junckera

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na druge aktualne događaje.

- Posjet Jeana Claudea Junckera Hrvatskoj je bio jako dobar. Kao Vlada imamo jako dobre odnose s Komisijom. Konstatirali smo napredak u ispunjavanje kriterija za ulazak u schengenski prostor. Razgovarali smo i o strategiji za uvođenje eura, rekao je na početku premijer.

- Važno je osigurati i stabilnost te europski put nama susjednim zemljama, dodaje Plenković.

"Sezona će biti dobra"

Agencija Fitch je povisila kreditni rejting na investicijsku razinu.

- To je najbolje ocjena u proteklih 14 godina. Nema više prekomjernog proračunskog manjka, prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, dvije agencije digle su rejting na investicijsku razinu. Imamo i povećanje BDP-a u prvom kvartalu i dobru najavu za drugi kvartal. Bez obzira na vremenske neprilike u svibnju, turistička sezona će opet biti na razini onoga što možemo smatrati najboljim. Imamo i rasterećenje građana kroz porezne reforme, a što je povećalo potrošnju.

Sve to, kako je rekao, utjecalo je na uspješan izlazak Hrvatske na međunarodna financijska tržišta te je jučerašnje izdanje euroobveznica ocijenio vrlo spješnim.

Ušteda od 500 milijuna kuna

Plenković kaže da je Vlada izabrala trenutak u kojemu su domaći pokazatelji dobri, a globalno tržište pozitivno i ističe da je to dosad najpovoljnije refinanciranje obveza koje Hrvatska ima na međunarodnom tržištu kapitala.

Napomenuo je da je refinancirana obveznica iz 2009. godine koja je imala kamatu veću od šest posto te da je interes od 5,5 milijardi eura bio znatno veći od izdanih 1,5 milijardi.

- Dakle, Hrvatska kotira jako dobro, rekao je premijer i dodao da skupina investitora "tek otkriva Hrvatsku kako povoljnu robu", zahvaljujući investicijskom kreditnom rejtingu.

Zahvaljujući refinanciranju, Hrvatska će na godišnjoj razini smanjiti plaćanje kamata za 500 milijuna kuna, a to je gotovo jednako proračunu Ministarstva uprave, zajedno sa svim njegovim uredima u županijama, rekao je Plenković.
Istaknuo je kako Vlada želi trošak kamata smanjiti ispod dva posto BDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!