Plenković otvorio izložbu "Sloboda se njegovim imenom zove"

04.11.2021.

17:29

Autor: Hina/HRT/D.S.

Izložba u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara

Izložba u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je izložbu "Sloboda se njegovim imenom zove", koju je u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu.

Galerija
Izložba u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara, Foto: Igor Soban/PIXSELL
Izložba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Foto: Igor Soban/PIXSELLIzložba u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara, Foto:  Igor Soban /PIXSELL

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako, svaki put kada se spomenu emocije i zbivanja od prije 30 godina, nema bolje riječi koja utjelovljuje ideju Vukovara od riječi slobode, što su autori izložbe dobro istaknuli u njezinu nazivu.


Izložba nas podsjeća na grad koji je pretrpio najnevjerojatnija i najokrutnija razaranja nakon Drugoga svjetskoga rata na području Europe, rekao je premijer te dodao kako Vukovar za svakoga Hrvata predstavlja mjesto identifikacije s patnjom svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te s procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti.


Ocijenio je da izložba uz puno dokumentacije iz knjižnica, predmeta iz ranijih vremena grada heroja, fotografija i naslovnica Večernjega lista predstavlja doprinos u nizu aktivnosti kojima se svjedoči 30. obljetnica stradanja Vukovara.


Oni koji su radili izložbu, naglasio je, prenijeli su emociju, trenutak i važnost grada Vukovara u svim elementima.


Do obilježavanja sjećanja na Vukovar iskoristit ćemo vrijeme i kazati što je to Vukovar za sve Hrvate i današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije te koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i razvoj.


To je ono, podsjetio je, što radi naša vlada, koja je svoju prvu sjednicu izvan Zagreba održala 17. studenoga 2016. u Vukovaru.


Vodit ćemo se mišlju prema onima kojih više nema i koji su za Hrvatsku dali najviše, a to su hrvatski branitelji, istaknuo je.


Trudit ćemo se, poručio je, da kroz potporu i pokroviteljstva prenesemo mladim generacijama značenje, vrijednost i simboliku Vukovara.


Izložbom "Sloboda se njegovim imenom zove" NSK u suradnji s partnerima odaje počast gradu heroju Vukovaru u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu i daje svoj doprinos njezinu obilježavanju, istaknula je glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević.


Stričević je naglasila kako osim uvida u građu koju NSK baštini o Domovinskome ratu u Vukovaru, na izložbi pružaju i uvid u građu svih zbirki knjižnice kao i njezin opći fond.


Izložba daje uvid u fotografije, knjige, rukopise, novinske članke i ostalu građu koju NSK u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u svojim zbirkama građu koja svjedoči o stradanju Vukovara, ali i bogatoj kulturi grada.


Središnji dio izložbe čine stručni tekstovi povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec koji daju uvid u bitku za Vukovar, posebno zbivanja u vukovarskoj bolnici, na Ovčari, u vojarni, Borovom Selu i Borovom naselju 1991. godine. 


Tekstove prate fotografije hrvatskih fotoreportera kao i naslovnice Večernjega lista koje su svjedočanstvo ratnih zbivanja u Vukovaru i sudbina Vukovaraca tijekom Domovinskoga rata te reprezentativna knjižnična građa o ratu u Vukovaru iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.


Izložba "Sloboda se njegovim imenom zove" održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu programa Godina čitanja, a ostvarena je u suradnji s Večernjim listom te partnerima udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar.


Nakon otvaranja izložbe predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je izložbu u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i ministra obrane Marija Banožića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!