Plenković: Ovo je godina isporuke - Pelješki most, Schengen, euro

08.12.2022.

Zadnja izmjena 19:42

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković uime Vlade izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost svim članicama EU-a na jednoglasnoj podršci da Hrvatska od 1. siječnja postane članica šengenskog prostora.

- To znači da smo proteklih šest godina radili predano na svim reformama, ispunili smo 281 kriterij i tako omogućili građanima, gospodarstvu, poduzetnicima sve one slobode koje uživaju članice Schengena. Ovo je godina isporuke, Pelješki most - povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune eurom - proces koji je trajao pet i pol godina. 80 posto razmjene Hrvatske je s članicama šengenskog prostora. 75 posto turista dolazi iz članica šengenskog prostora.

- Nije mi poznato da je ijedna zemlja istoga dana ušla u Schengen i europodručje, to će kao postignuće ostati, rekao je Plenković i zahvalio ministrima, suradnicima, policiji i svima koji su dali doprinos u ovom procesu.

Osvrnuo se na izjavu Slovenije koja je ušla u zapisnik Vijeća te zahvalio na potpori.

- Oni su kazali kako je za njih arbitraža i dalje relevantna kada je riječ o pitanju razgraničenja. Mi smo podsjetili na zaključke Sabora iz 2015. te da za nas ta arbitražna presuda ne postoji, ali da smo spremni razgovarati sa Slovenijom o razgraničenju u duhu dobrosusjedstva i dobrih bilateralnih odnosa.  

- Niti jedna država članica nije imala nikakve rezerve prema Hrvatskoj. Nitko ni danas nije imao bilo kakvih problema s Hrvatskom. Odradili smo posao prije. Diskretno, sustavno. Prvi smo napravili nezavisni mehanizam za provjeravanje i gledanje kontrola na granici vezano za ilegalne migracije, dodao je Plenković.

- Hrvatska ulazi na temelju svojih postignuća, zasluga, valoriziranja naših napora. Mi smo podržali sve napore Bugarske i Rumunjske i podržavat ćemo ih i dalje, rekao je Plenković.

Euro i Schengen, rekao je premijer, najopipljiviji su za građane.

Plenković je rekao da će Hrvatska zajedno s ostalima raditi na reformi šengenskog prostora.

Novinari su ga pitali ima li novih informacija o padu MiG-a.

- Oba pilota osjećaju se bolje. Što se tiče istrage, nemam novih informacija, poručio je.

Plenković je komentirao i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika. Dario Zurovec kazao je kako je bilo "poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji institucijama i inspekcijama."

- Ja mislim da bi se trebali bojati oni koji ne budu za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini. To će biti njihov pečat dugoročno. Što se tiče gospodina Zurovca, koliko ja shvaćam, on kaže da je na njega netko radio pritisak. Ako je tako, onda ja imam veliki komunikacijski upit u to što on percipira kao pritisak. On je meni poslao poruku prije nekoliko dana. Ovo je indiskretno, ali moram reći da otklonim takve teme: "Molio bih da popijemo kavu, ako je moguće, i porazgovaramo o obuci vojnika", pročitao je Plenković dio poruke.  

- Ja kažem da sam na putu i da mogu najranije danas, u četvrtak, ali da sam zadužio Bačića da porazgovara sa svim klubovima. Dakle, niti sam ja niti je Branko radio pritisak, rekao je Plenković.

Ponovio je da je procedura za donošenje odluke u skladu s Ustavom, zakonom i ustaljenom praksom svih ovih godina te da je, budući da nema pozitivne prethodne suglasnosti predsjednika Republike, potrebna dvotrećinska potpora Sabora.

Ne razumijem političku logiku onih koji su protiv

Cijeli zapad solidarizirao se s Ukrajinom bez presedana, naglasio je uz ostalo premijer, istaknuvši i hrvatsko iskustvo u Domovinskom ratu te je rekao kako ne razumije zašto netko ima problem "s dva časnika u zapovjednoj strukturi, s 80-ak instruktora u rotacijama u Poljskoj i Njemačkoj ili do 100-tinjak Ukrajinaca u Hrvatskoj".

- Uz najbolju volju ja ne razumijem političku logiku onih koji imaju neku rezervu, rekao je.

Nisam čuo niti jedan, valjan, logičan i razuman argument, dodao je. "Osim, ako je ono što oni nama demonstriraju kako biti protiv zdravog razuma i logike, ali ipak zadovoljni jer smo protiv prijedloga HDZ-a. Nema drugoga. Jel' to demonstracija nekakve strategije za iduće parlamentarne izbore... Reći ćemo da je sada dan, a ne noć... Ok. Ali, onda recite da je to. Recite otvoreno o čemu se radi", poručio je.

Ponovio je, naglasivši pritom kako ne radi pritisak, da politička odgovornost za nedonošenje odluke neće biti na onome tko je glasao za, nego na onome tko nije glasao za.

- I to će nositi na plećima 150 godina, ne 15 ili 150 dana, 150 godina će to nositi na leđima. Nek' dobro promisle, ustvrdio je premijer.

Kompliciraju samo oni koji ne bi podržali Ukrajinu, zaključio je te novinarima poručio: "A za koga su oni ja ne znam, to vi odgonetnite".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!