13:40 / 27.05.2019.

Autor: M.Š./P.F./Hina/HRT

Plenković: Ovo je jedna utakmica, prvenstvo se nastavlja

-

-

Foto: - / -

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako ne misli da je HDZ s četiri osvojena zastupnička mjesta doživio neuspjeh na izborima za Europski parlament.
U stranačkoj središnjici održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice novinarima se obratio predsjednika stranke Andrej Plenković te odgovorio na nekoliko pitanja.

VIDEO: Milijan Brkić napustio sjednicu predsjedništva HDZ-a

Iako je HDZ osvojio najviše glasova, premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je da izbornim rezultatom nije zadovoljan. HDZ je očekivao pet mandata, a za to mu je nedostajalo oko 1.000 glasova. Plenković smatra da je takav ishod rezultat disperzije glasova između velikog broja kandidacijskih lista.

- Održali smo sjednicu. Jedina tema je bila analiza kampanje i izbora za Europski parlament. Izrazili smo svi zadovoljstvo da smo relativni pobjednik izbora. To se na neki način nije prevelo na broj mandata. Dobili smo isti broj mandata kao i SDP koji ima 4% manje nego mi. No to je jednostavno bila volja hrvatskog biračkog tijela jučer. Vjerujem da ćemo idući puta imati bolji rezultat, rekao je Plenković.

- Sve županijske i gradske organizacije dobile su zadaću da do kraja tjedna naprave analizu ovih izbora i uzroka ovakvih rezultata, dodao je.

- Moramo se potruditi da sve ovo što radimo i oko europskih vrijednosti i europskih programa još bolje objasnimo hrvatskim biračima. Jedan veliki dio stranaka imamo je jedini i isključivi cilja da napada HDZ, rad Vlade i naše kandidate i tu smo očito pretrpjeli kod jednog dijela biračkog tijela određenu političku štetu. No to je politika, ovo je bila jedna utakmica, prvenstvo se nastavlja, slikovito je objasnio Plenković.

Rekao je i kako su neke od referendumskih inicijativa prenijele svoje glasove desnim opcijama. Nabrojio je uku oko Istanbulske konvencije, ocijenivši da je to sve dobilo preveliki eho bez razloga.

- Ja ću tisuću posto ustrajati na tome da je HDZ stranka desnog centra, rekao je.

Naveo je i primjer referendumske inicijativa za rušenje mirovinske reforme, za koju smatra da je inače jako dobra reforma.

- To je sigurno podiglo SDP. Mogle su sindikalne središnjice to organizirati i poslije izbora, mogle su i prije pet mjeseci, smatra.

U tehničkoj izvedbi, što se tiče pripreme za izbore, za HDZ nema zamjerki. 

- Ako hoćete u tehničkoj izvedbi ja tu zamjerki nemam. Imate proeuropski oprjentiranu vladu, imate premijera koji je bio europski zastupnik. Malo se možda i razumijem u te teme. Imate u zadnjih četiri tjedna ovdje bavarskog premijera, njemačku kancelarku Merkel, spitzenkandidata Webera, glavnog pregovarača za Brexit. Kome su došli? Ono što je bitno su te realnosti i sad to prevođenje na glasove. Tu već živimo u fazi percepcije. A to je ono što u ovom trenutku očito nismo dovoljno dobro kapitalizirali. .Postignuća (HDZ-ove Vlade) u javnosti nisu bila valorizirana kao pozitivna, objasnio je Plenković.


HDZ-ovci o 4 mandata: Svi su odgovorni, nitko nije, kakva odgovornost, mi smo pobjednici

Uoči sjednice u izjavama na pitanje tko je odgovoran za dobivanje samo 4 mandata, u odnosu na cilj od pet mandata, odgovori su bili različiti. Neki su glasili nitko nije odgovoran preko kakva odgovornost do svi su odgovorni. Bilo je odgovora i da je HDZ ipak najjači, da je pobjednik ovih izbora, a svi govore da će se analizirati rezultati i izvući pouke.

Predsjednik stranke Andrej Plenković nije želio dogovoriti na pitanje i samo je prošao pored novinara bez odgovora.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako su rezultati izbora za Europski parlament ispod onoga što je HDZ očekivao, no i s takvim rezultatima HDZ je ostvario najbolji rezultat.

Analiza zašto su izgubljeni najveći gradovi

Najavio je da će se na stranačkim tijelima analizirati rezultate izbora te, među inim, i zašto su na njima izgubili i najveće gradove - Zagreb, Osijek, Split i dr.

Potpredsjednica stranke Ivana Maletić smatra kako je bolje imati neispunjena očekivanja na izborima za Europski parlament nego na parlamentarnim istaknuvši kako je HDZ-u nedostajalo jako malo glasova za osvajanje i petog mandata.

- Iščekivanje nije u potpunosti ispunjeno, ali bilo je korak do toga, ocijenila je.

Na pitanje treba li HDZ koalirati s desnim strankama smatra kako su na ove izbore definitivno trebali ići samostalno, a treba razgovarati što dalje.

Maletić je, upitana je li bilo rizično za nositelja liste staviti mladog čovjeka kakav je Karlo Ressler, rekla da je to bilo vrlo hrabro i odlučno. Drži da je tijekom kampanje Ressler prepoznat u javnosti jer je dobio puno glasova na listi.

Izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u Virovitičko-podravskoj županiji, potpredsjednik stanke Tomislav Tolušić smatra kako je osvojeni broj mandata mogao biti bolji, ali se stvari uvijek mogu popraviti.

I potpredsjednik stranke Oleg Butković smatra da su rezultati izbora mogli biti bolji, ali je HDZ pokazao da je i dalje najjača stranka. Smatra kako ostvarene rezultate treba dobro analizirati i iz svega izvući pouku.

Očekivali pet mandata

Da su očekivali osvajanje pet mandata rekao je član Predsjedništva i predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić istaknuvši da je HDZ pobjednik ovih izbora te su i dalje najjača stranka. Nije konkretno odgovorio na upit zašto je HDZ podbacio u Zagrebu poručivši kako je u cijeloj zemlji rezultat mogao biti bolji.

Đakić: SDP mandate nije zaslužio

Uoči sjednice, Josip Đakić je rekao da je HDZ pobjednik izbora za Europski parlament.

- Očekivali smo pet mandata, ali evo, bilo je puno lista i raspršili su se glasovi. SDP mandate nije zaslužio, kakav povratak SDP-a, kazao je.

Na pitanje tko je odgovoran za rezultat HDZ-a na izborima kazao je: nije nitko odgovoran.


Bošnjaković: Ne znam tko je taj "crni labud"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u ponedjeljak kako ne misli da je HDZ s četiri osvojena zastupnička mjesta doživio neuspjeh na izborima za Europski parlament, ali je najavio da će stranačka tijela napraviti analizu kako bi utvrdili gdje su trebali ostvariti bolji uspjeh.

- Ne bih rekao da je to neuspjeh HDZ-a, rekao je Dražen Bošnjaković novinarima nakon konferencije koju je na temu odnosa medija i pravosuđa i reguliranja govora mržnje u Zagrebu organizirala Pravosudna akademija u suradnji s Agencijom za elektroničke medije.

- Mi jesmo postavili cilj za pet zastupnika, malo nam je falilo za tog petog, a sad je na našim stranačkim tijelima da napravimo analizu da vidimo gdje je to trebalo biti bolje, kazao je.

Četvoro njihovih zastupnika u Europskom parlamentu, kazao je, bit će vidljivo i borit će se za hrvatske interese.

Na pitanje zna li tko je taj 'crni labud' o kojem se govori nakon nedjeljnih izbora, kazao je da nema pojma i da mu je to prva informacija.

Podsjetimo, HDZ-ov šef kampanje Robert Kopal rekao je komentirajući rezultate izbora da se njihovoj stranci dogodio "fenomen crnog labuda", to jest da su se glasovi disperzirali na puno fronti, a što je u konačnici doveli do toga da nisu osvojili pet mandata.

Komentirajući uspjeh Mislava Kolakušića na kritici problema pravosuđa, rekao je kako su građani nedvojbeno niz godina nezadovoljni pravosuđem, iako se vidi da su brojke iz godine u godinu bolje.

- Poboljšanje se ne može dogoditi preko noći, to je jedan proces u kojem treba raditi stalne iskorake prema boljem, mi imamo plan, imamo program, jedna od temeljnih mjera za budućnost je digitalizacija, rekao je ministar, dodavši da za to stvaraju uvjete.

Dodao je da žele biti brzi i smanjiti broj predmeta, a iz godine u godinu se vidi da to ide na bolje. Očekuje da će ti koraci biti puno vidljiviji kad zaživi digitalizacija.

Kujundžić: Slabo se bavim i crnim i bijelim labudovima

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je komentirao HDZ-ova četiri osvojena mandata.

- Demokracija po sebi podrazumijeva, i to je smisao demokracije, da nekada ide malo bolje, a nekada malo lošije. Mi u HDZ-u očekivali smo pet mandata u Europskom parlamentu, ali za peti mandat nismo dobili negdje 1400 glasova. Ono što je za pozdraviti je da su izbori bili maksimalno demokratski, načelno nije bilo nikakvih ozbiljnijih incidenata, a mi u HDZ-u smo dobili upozorenje da ćemo neke stvari morati malo bolje prilagoditi u izborima koji su pred nama, rekao je Kujundžić prilikom boravka u Kliničkoj bolnici Merkur.

Upitan što misli o tvrdnji glavnog analitičara HDZ-a Roberta Kopala da je za ishod izbora odgovorna teorija crnog labuda, odnosno nešto neočekivano što je bilo teško predvidjeti, Kujundžić je odgovorio.

- Ja se slabo bavim i crnim i bijelim labudovima tako da to pitajte gospodina Kopala.

Kad je riječ o stanju u HDZ-u, Kujundžić kaže kako je "načelno u stranci sve u redu" te je siguran da će na sljedećim izborima sigurno biti bolji.

Krstičević bez komentara

Ministar obrane Damir Krstičević na marginama svečanosti imenovanja Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde nije htio odgovarati na pitanja u vezi s rezultatima izbora hrvatskih zastupnika u Europski parlament. Kazao je da ne bi želio davati političke izjave.


Horvat: Ovo je upozorenje

-
Dozvolite mi da čestitam svima koje su građani odabrali da brane boje Hrvatske u Europskom parlamentu. Ulaze u proces gdje se za Hrvatsku donose vrlo bitne odluke. Nadali smo se petom mandatu, no činjenica je da nismo dovoljno motivirali HDZ-ovo biračko tijelo. Postoje sredine gdje se podbacilo s izbornim rezultatom. Pred nama su analize, očekujemo i određene odluke. Sazvano je Predsjedništvo, siguran sam da ćemo kroz tjedan imati više i relevantnije podatke. Ovo je u svakom slučaju dobra opomena pred predsjedničke izbore i upozorenje da na terenu moramo raditi puno više, komentirao je rezultate izbora ministar gospodarstva Darko Horvat koji se nalazi u Bruxellesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!