Plenković: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku

26.07.2022.

21:56

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku.

- Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koji je uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadstranački. Ovo je projekt generacije i ponosa. Ponosa što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin - spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje. To je potez koji je u ravni onih ključnih trenutaka koji su nam priuštili hrvatski branitelji kada se oslobađala Hrvatska i kreirala sloboda, rekao je u uvodu.

Naglasio je da je ovo potez generacije koji dolazi u trenutku kad smo spoznali iskoristiti ono za što smo se zalagali preteklih 30-ak godina.

- Realizirali smo ovaj projekt skladno u pogledu političke volje i odlučnosti da ga realiziramo. Skladno u pogledu prekrasnog projekta u arhitektonskom, građevinskom i izvedbenom pogledu. Skladno u smislu korištenja članstva u EU na najbolji i najučinkovitiji način na načelu modernog suverenizma gdje realiziramo naše strateške ciljeve koristeći naš osnaženi položaj. Realizirali smo ga temeljem ključnog načela Europske unije - načela solidarnosti. Činjenica da su doprinos ugradili i naši partneri unutar Europske unije znači da smo dio kluba najrazvijenijih zemalja. Ovo je projekt koji nas je povezao i s Kinom, rekao je.

Zahvalio je Škoriću, ministru Butkoviću i svima onima koji su dali i najmanji doprinos da se ovaj projekt realizira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!