Plenković: Parlamentarna većina se održava

19:03 / 09.05.2018.

Autor: I.M./HRT

-

-

Foto: - / -

O vrućim političkim i gospodarskim temama s predsjednikom Vlade u ime Hrvatske radiotelevizije razgovarao je Đurica Drobac.
Prvi put u svom mandatu predsjednik Vlade Andrej Plenković odlučio je uživo odgovarati na pitanja četvero novinara vodećih medijskih kuća u Hrvatskoj.

O vrućim političkim i gospodarskim temama s predsjednikom Vlade u ime Hrvatske radiotelevizije razgovarao je Đurica Drobac

Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista postavila je pitanje premijeru u vezi s mailovima ministrice Martine Dalić koji su danas procurili u javnost. To je tema koju živimo posljednjih godinu i pol, tema koja je dominirala političkim prostorom, i uzela jako puno energije vremena i rada Vlade i zaokupila Sabor. Danas je još jedna epizoda koja se odnosi na mailove ministrice Dalić, ako vodimo računa da je kriza počela eskalirati u siječnju. Vlada se njome počela baviti u veljači. U tom trenutku shvatili smo razmjere potencijalne opasnosti, imali smo jako malo vremena. Agrokor je prema Todorićevim riječima prijetio stečaj, kao i kompanijama u sustavu.

U takvim izvanrednim okolnostima imali smo samo nekoliko opcija: reći da je to slobodno tržište te ne napraviti ništa, nacionalizacija Agrokora što smo smatrali da nije ni u skladu s dostignutih pravnim standardima niti primjereno našem članstvu u Europskoj uniji. Jedino što smo mogli je stvoriti određeni zakonski okvir koji bi spriječio prelijevanje krize na naš gospodarski i financijski sustav. U tome smo uspjeli. Da smo imali malo više vremena, mogli smo oformiti dvije, tri radne skupine, organizirati javna savjetovanja, studije učinka, a za to nismo imali vremena. Imali smo kriznu situaciju u kojoj smo morali odvažno preuzeti političku odgovornost. Aktivaciju zakona potpisao je sam vlasnik. Zbog te odluke posegnuli smo za ekspertima van sustava. Najodgovornija je bila potpredsjednica vlade i ministrica Dalić i u konačnici iza nje je stajala cijela vlada i parlamentarna većina. Stručnjaci koji su bili angažirani su bili oni koji za koje se smatralo da se razumiju u temu. Most je bio u tijeku sa svim aktivnostima,
rekao je Plenković.

Na inzistiranje novinara je li bilo nužno da se iste ljude konzultira pri pisanju lex Agrokor koji su kasnije angažirani kao savjetnici, premijer je ponavčljao kako su napravili maksimum. Oslonili smo se na ekspertizu onih stručnjaka koji su mogli pomoći da se u kratkom roku spriječi veliki ekonomski, gospodarski kolaps. U tom elementarnom strateškom cilju smo uspjeli, naglasio je premijer. Uvjeren je da će se nagodba s vjerovnicima postići do 10 srpnja.

Na pitanje Đurice Dropca postoji li mogućnost lex Agrokor ostane vrijediti i nakon 10. srpnja ukoliko se ne postigne nagodba, premijer je rekao kako je to zadnje sredstvo.

Premijer odbacio medijske špekulacije o rekonstrukciji Vlade

Smatrali smoda je 15 mjeseci dovoljan rok uz uvjet da se postigne dogovor većinskih dionika. Na pitanje o reakcijama koalicijskih partnera Darinka Kosora i Ivana Vrdoljaka, premijer je rekao kako su ovu temu već više puta prošli s koalicijskim partnerima u sklopu, kako je rekao, izazovnih situacija u kojima su se nalazili u proteklo vrijeme. Parlamentarna većina se održava, ne mislim da bi to trebao biti razlog za bilo kojeg od naših partnera da iziđu iz Vlade. Odbacio je medijske špekulacije o rekonstrukciji Vlade. 

Živimo u svijetu medijskih špekulacija. Protekla dva dana imao sam intenzivne razgovore sa 17 od 20 ministara s kojima sam razgovarao o Nacionalnom programu reformi, točkama koje će dolaziti na Vladu, zakonskim prijedlozima... Od ministara, kaže, očekuje napore u postizanju reformskih ciljeva i ukoliko ne ispune zadano - tražit će se njihova odgovornost.

Na pitanje o Željki Markić, premijer odgovara: Ona je dio civilnog društva i zagovara ciljeve iza kojih stoji. Jedan fenomen kojem svjedočimo u Hrvatskoj već duže vremena. Dio je nevladina sektora koji želi preuzeti ulogu predstavničke demokracije i političkih stranaka. Imate ga i na lijevom i na desnom spektru. To su devijacije civilnog sektora koji zadiru u politički sustav, rekao je premijer. Uvjeren je kako samo velike stranke imaju snagu, ljude i resurse voditi zemlju. Došao sam ojačati mainstream. Stranku vodim točno tamo gdje treba biti - tamo gdje ju je postavio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman - u desni centar, istaknuo je Plenković. Mijenjajući HDZ mijenjat ćemo Hrvatsku na bolje.

Na pitanje o sudbini Siačke rafinerije, premijer je rekao kako ona nije zapečaćen. Ponudili otkup dionica Ine. Više puta sam razgovarao s kolegom Orbanom. I oni bi htjeli izići, rekao je premijer. Rješenje o otkupu dionica očekuje od izabranih konzultanata i to do kraja godine. 

O inicijativi "Narod odlučuje": Ne smije se zadirati u pitanja nacionalnih manjina

Premijer je protiv građanske inicijative "Narod odlučuje". Prema njegovom mišljenju, to su pitanja koja treba dati predstavničkim tijelima. Ne smatra dobrim zadirati u pitanja nacionalnih manjina. Rekao je kako ministar Kuščević i njegvo ministarstvo rade na zakonu kojim će kontrolirati načini financiranja političkih stranaka, izborne promidžbe pa i time referenduma... No, to nema veze s aktualnom inicijativom, dodao je premijer.

Kandidira li se predsjednica na idućim izborima imat će moju i potporu stranke

Što se tiče demografskih mjera, premijer je rekao kako je ministrica Murganić dobila zadaću analizirati prijedloge predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Svaki od tih prijedloga, ako može biti koristan i komplementaran onome što radimo, bit će transformiran u zakonski prijedlog ili u jednu od mjera, rekao je premijer. S predsjednicom je redovito komunicira. Ukoliko odluči biti predsjednički kandidat na izborima krajem 2019. godine, dobit će potporu svih uključujući i predsjednika HDZ-a, rekao je Plenković.

Neću dozvoliti da se Hrvatskoj lijepe fašističke etikete

Govoreći o odnosima sa Srbijom, premijer je rekao kako postoji kontinuirana kampanja da današnjoj Hrvatskoj netko lijepi fašističke etikete. To neće proći, tome ću se usprotiviti, tome se protivi hrvatska politika, diplomacija i hrvatska država. I zato sam i rekao u ovoj cijeloj razmjeni što šeretskih, što ozbiljnih izjava s članovima vlade Srbije, da mi to jednostavno prihvatit nećemo. Nećemo se dati uvući u kampanju koja je neistinita i netočna, naglasio je premijer te  podsjetio kako je predsjednik Tuđman bio član antifašističkog pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!