20:49 / 11.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Plenković pisao čelnicima EU-a i NATO-a o padu letjelice u Zagrebu

premijer Andrej Plenković

premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Hrvatski premijer Andrej Plenković poslao je u petak pismo čelnicima država članica EU-a, čelnicima europskih institucija i glavnom tajniku NATO-a u kojem ih je izvijestio o padu bespilotne letjelice u Zagrebu i zatražio tješnju suradnju između EU-a i NATO-a kako se takvi incidenti ne bi ponavljali.

Kako bismo se učinkovito nosili s ovakvim situacijama, bitno je nastaviti dalje jačati naše mehanizme za razmjenu informacija i za brze koordinirane odgovore. Stoga vas pozivam da podijelite s nama sve informacije koje biste mogli imati o ovom incidentu, kaže se u pismu koje je Plenković poslao šefovima država ili vlada članica EU-a, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i rata koje se tamo vodi, ovaj ozbiljan incident zahtijeva tješnju suradnju između članica EU-a i saveznika u NATO-u, kaže se u pismu. Plenković u pismu opisuje da je besposadna letjelica pala blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuće studenata, da je udar letjelice napravio veliki krater, oštetio nekoliko automobila, ali da na sreću nije bilo žrtava.

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu. U hrvatski zračni prostor ušao je iz Mađarske.

- Još ne znamo zasigurno odakle je letjelica lansirana, ali prema analizi putanje, čini se da je došao s ukrajinskog teritorija. Ono što znamo jest da je ušla u zračni prostor EU-a iz Ukrajine i na putu do Hrvatske prešla je preko rumunjskog i mađarskog zračnog prostora, navodi Plenković u pismu. Dodao je da se ne zna tko je lansirao dron niti je li njegova putanja bila namjerna ili je bio izvan kontrole.

Letjelica koja je pala bila je izviđački dron, ali sutra bi to mogao biti i naoružani, stoga je ključno da uspostavimo mehanizme za detekciju i obranu koji će spriječiti da takve letjelice prijete našim gradovima, a da ne budu otkriveni i neutralizirani", kaže se u pismu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!