07:12 / 28.07.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Martina Klaić/Dnevnik u podne/S.M./HRT

Plenković: Poanta obnove nije povratak u prijašnje stanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa u ožujku.
U Hrvatskom saboru na dnevnom redu je prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Zasjedanje je počelo slobodnim govorima zastupnika, a potom su prijedlog zakona obrazložili premijer Andrej Plenković i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, nakon čega su uslijedile replike, rasprave 10 klubova zastupnika, pa su počele pojedinačne rasprave. 

Vlada u Sabor uputila Zakon o obnovi Zagreba i okolice 
Odbor za graditeljstvo podupro prijedlog zakona o obnovi Zagreba
'Zakon o obnovi mora biti pravičan, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena' 
Tramišak u Dnevniku HTV-a: Ove godine za obnovu Zagreba 89 milijuna eura 
Arhitekti: Zakon o obnovi usmjeriti na socijalna i financijska pitanja 

Premijer Plenković, predstavljajući prijedlog zakona, naglasio je da tome treba pristupiti ozbiljno i organizirano, poručivši da "instant rješenja nema", da je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije biti donesen na brzinu i da će prihvatiti kvalitetne prijedloge oporbe.

- Te nedjelje 22. ožujka kada je Zagreb i okolicu pogodio potres svi smo osjetili neukrotivu i razornu snagu prirode, potres koji je trajao tek 10-ak sekundi, odnio je jedan mladi život, u potresu je oštećeno 25.000 zgrada, neuporabljivo ili privremeni neuporabljivo je više od 6000 zgrada među kojima su vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove, kazao je Plenković zastupnicima.

Uz brojne crkve i samostane oštećen je, podsjetio je, simbol Zagreb, Katedrala, "a krnji tornjevi Katedrale još će dugo biti najvidljiviji ožiljak glavnog grada". Izjavio je i da je Zagreb postao jedini europski glavni grad kojeg je u posljednjih nekoliko desetljeća pogodio ovakav potres, a jedini u svijetu kojem se to dogodilo usred pandemije virusa. 

Dodao je da su razmjeri šteta procijenjeni na 86 milijardi kuna te da nadilaze sve s čim smo se dosad suočavali. Podsjetio je da su ugrožene obitelji smještene u studentskom domu, da je kroz njega prošlo 800 građana, a da ih je trenutno tamo još 350, te da je za njihov smještaj i prehranu država izdvojila 12,6 milijuna kuna.

Osigurano je i po 12 tisuća jednokratne pomoći za obnovu krovišta, dimnjaka, zabatnih zidova, dizala za što je rebalansom izdvojeno 100 milijuna kuna kao i po 8 tisuća kuna za kondenzacijske bojlere za što je osigurano 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša. Ponudili smo i sufinanciranje najamnine zamjenskog stana do rujna 2021. Do danas su zaprimljena 463 zahtjeva, a riješena su 346 zahtjeva, podsjetio je. Osiguran je i zajam od Svjetske banke od 200 milijuna eura koji će biti iskorišten za obnovu zdravstvenih i obrazovnih institucija, kazao je Plenković.

Horvat objasnio što sve obuhvaća prijedlog Zakona

Nakon premijera je o prijedlogu zakona govorio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Kazao je da se ovim zakonom uređuje raspodjela troškova obnove, programe, mjere i aktivnosti obnove i njihov sadržaj i izradu, osnivanje i rad stručnog savjeta za obnovu, osnivanje fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, način obnavljanja oštećenih zgrada, način obnavljanja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, način obnavljanja oštećenih zgrada koje se nalaze u povijesnoj urbanoj cjelini grada Zagreba, isplatu novčane pomoći za obnovu  obiteljskih kuća i zgrada, isplatu novčane pomoći umjesto izgradnje zamjenske obiteljske kuće, provedbu obnove zgrada i uklanjanje i izgradnju zgrada, izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, stambeno zbrinjavanje i privremeni smještaj osoba pogođenih potresom, novčanu pomoć za privremenu zaštitu zgrada, tehničko-financijsku kontrolu projekata, pokretanje utvrđivanja odgovornosti sudionika u izgradnji i naknada štete zbog nesavjesne gradnje, transparentno informiranje javnosti o aktivnostima i troškovima obnove. 

Istaknuo je da su prijedlog zakona izradili stručnjaci iz mnogi područja,  koji su imenovani u stručnu radnu skupinu. 

18 replika na govor premijera i rekordne 62 pojedinačne rasprave

Na govor predsjednika Vlade bilo je 18 replika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da još slijede izjave 10 klubova zastupnika i rekordne 62 pojedinačne rasprave. Peđa Grbin (SDP) rekao je da će SDP poduprijeti zakon u prvom čitanju jer smatra da ga je potrebno donijeti što prije. Ne misli da se zakon nije mogao donijeti ranije.

I Hrvoje Zekanović poručio je da će Hrvatski suverenisti također u prvom čitanju poduprijeti prijedlog zakona. 

Odgovarajući Dariju Zurovcu (Fokus) koji smatra da je potrebno manje državne intervencije "jer je  nepravedno koristiti sredstva poreznih obveznika iz siromašnijih dijelova države da se pomogne bogatijima u Zagrebu", Plenković je kazao da velika šteta zahtijeva veliku odgovornost. Istaknuo je da je njegova Vlada shvatila da država postoji s nekim razlogom i da ne mogu ljudi sami, privatnom inicijativom obnavljati velike štete od potresa na sustavan i kvalitetan način.

Na prijedlog Katarine Peović (Radnička fronta) da se siromašnim građanima u potpunosti financira konstrukcijska obnova, Plenković je rekao da je Vlada otvorena što se tiče socijalnih kriterija te da će se voditi računa o tome da se nađe primjereno rješenje.

Kazao je, odgovarajući Mariji Selak Raspudić (nezavisna zastupnica) i da je zakon pisan tako da ulogu ima i ministarstvo i nadležni fond, da su limitirane cijene, da će ići na javne pozive za radove i da se želi spriječiti bilo kakve zloporabe.

Na izjavu Rajka Ostojića (SDP) da se slabo povlače europski fondovi, posebno u dijelu za smanjenje rizika od katastrofa, Plenković je rekao "da to nadilazi onu vrstu imaginacije koju smo od vas slušali u kampanjil. Hrvatska je danas na 97% ugovorenih i 37% isplaćenih europskih sredstava".

Izjavio je također, među ostalim, da bit obnove nije povratak u prijašnje stanje.

- Poanta je da protupotresna kvaliteta obnovljenih zgrada bude takva da mogu izdržati neki, ne daj Bože, novi potres, poručio je i dodao da se Dubrovnik još uvijek obnavlja od potresa koji ga je pogodio u proljeće 1979.

Jandroković zastupnicima: Nosite zaštitne maske  

Uoči saborskog zasjedanja, predsjednik Gordan Jandroković izvijestio je nakon prve sjednice saborskog Predsjedništva, da su se usuglasili da se svim zastupnicima preporuči nošenje zaštitnih maski u sabornici kako bi štitili zdravlje kolegica i kolega.

Osim o dnevnom redu do kraja tjedna, razgovarali smo i o korištenju maski u sabornici i jednoglasno smo se usuglasili da se preporuči svim zastupnicama i zastupnicima da nose maske u sabornici kako bismo štitili zdravlje kolegica i kolega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!