Plenković: Podizanje rejtinga jako dobra vijest, nastavljamo s reformama

24.03.2018.

07:26

Autor: HRT

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon Fitcha, sada je i rejtinška agencija S&P prepoznala naše napore, ponajprije kroz odgovornu fiskalnu politiku koju provodimo, a koja je dovela do ostvarenog suficita opće države i daljnjeg smanjenja javnog duga, rekao je premijer.
To što je agencija Standard & Poor's podignula rejting Hrvatske za jedan stupanj, premijer Andrej Plenković jučer je u izjavi za Hinu ocijenio kao jako dobru vijest. Posebno ističe izrazito pozitivnu ocjenu porezne reforme te najavljuje provedbu strukturnih reformi.

Ovo je jako dobra vijest, nakon Fitcha, sada je i rejtinška agencija S&P prepoznala naše napore, ponajprije kroz odgovornu fiskalnu politiku koju provodimo, a koja je dovela do ostvarenog suficita opće države i daljnjeg smanjenja javnog duga, rekao je premijer.

Naglašava da je agencija S&P izrazito pozitivno ocijenila učinke porezne reforme, ali i Vladin odgovor na situaciju u Agrokoru jer je navela kako očekuje da će restrukturiranje Agrokora proći uredno.

Sada se nalazimo na jednoj stepenici ispod investicijskog rejtinga i svjesni smo što je potrebno učiniti za povratak u investicijski rejting, a to je provedba onih strukturnih reformi koje će pridonijeti dugoročnoj održivosti javnih financija i podizanju potencijalnog rasta gospodarstva, kazao je premijer. To su ciljevi Vlade na ekonomskom planu, a detaljne mjere s rokovima provedbe bit će predstavljeni u ovogodišnjem Nacionalnom programu reformi, zaključio je Plenković.

Agencija Standard & Poor's (S&P) podignula je jučer rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+', uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje zbog nastavka gospodarskog oporavka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!