19:00 / 28.02.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Plenković podnio tužbe protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

-

-

Foto: - / -

Svaki građanin, pa tako i ja, ima pravo podnijeti odgovarajući pravni lijek protiv odluka javnopravnih tijela s kojima nije zadovoljan, kazao je Plenković.
Premijer Plenković pred Upravnim je sudom podnio 2 tužbe protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Riječ je o odlukama Povjerenstva vezanima uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji te putu Vladine delegacije na sjednicu skupštine Europske pučke stranke u Helsinki.

- Svaki građanin, pa tako i ja, ima pravo podnijeti odgovarajući pravni lijek protiv odluka javnopravnih tijela s kojima nije zadovoljan. Ja itekako nisam zadovoljan s dvije odluke o kojima se radi, mislim da sam prije nešto manje od 2 mjeseca podnio te tužbe i sada je stvar u domeni Upravnoga suda, izjavio je Plenković.

- Zatražili smo raspravu, iako je rasprava odgođena, do sada nismo inzistirali na raspravi, zatražili smo da se rasprava održi, zatražili smo ispitivanje na određene činjenice i svjedoka, očekujemo da će rasprava i održati prije donošenja odluke, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.


Upitan trebaju li izmjene zakona o Povjerenstvu ići u smjeru da ono više ne odlučuje o tome je li se neki dužnosnik ogriješio o načelo obnašanja javne dužnosti, odgovorio je da zakoni postoje da budu pravno uporište za djelovanje pojedinih institucija.

- Moj stav, ali i stav brojnih stručnjaka, je da je ovo nešto što se događa više kao neka ustaljena praksa rada Povjerenstva bez pravnog uporišta u samom zakonu. To je ono što nije dobro, ocijenio je Plenković, pojasnivši da ne radi pritisak niti na povjerenstvo niti na sud.

Ustvrdio je da mu "ne pada na pamet" staviti privatni interes ili pogodovanje ispred javnog interesa.

- To je načelo koje me motivira da obavljam javni posao i da se bavim politikom. Svoj rad, trud, iskustvo, ime i prezime nisam našao negdje na cesti i iskoristit ću sva pravna sredstva da to i drugi razumiju, poručio je.

- Ne bih rekao da premijer pritišće rad Povjerenstva. Premijer kao i svaka osoba koja nije zadovoljna s odlukama Povjerenstva ima pravo uložiti pravni lijek. Premijer je, kako je to danas izašlo u medijima, uložio pravni lijek i o tome će odlučiti Upravni sud, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!