11:29 / 12.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Pojačat ćemo sigurnost, nema Božinovićeve odgovornosti

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca.
Premijer Andrej Plenković rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca na Trgu sv. Marka, najavio preispitivanje načina osiguravanja Trga te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.Plenković je novinarima na Markovu trgu rekao da je ispred zgrade Vlade  ranjen policajac koji je čuvao Banske dvore.

- Prema trenutnim informacijama koje imam, riječ je u o pokušaju ubojstva, a osoba koja je to počinila, prema svemu sudeći, počinila je samoubojstvo nedugo nakon toga, rekao je Plenković.

Policija i DORH poduzimaju sve radnje kako bi se utvrdilo što se dogodilo, zbog čega, koji je motiv, i u ovom trenutku o tome nemamo više saznanja, rekao je.

➡️ Ranjen policajac, napadač počinio samoubojstvo

Otkrio je da prve informacije upućuju na to da je riječ o događaju koji ima "individualni karakter".

- Ovo je očito neki događaj za koji nemamo dovoljno saznanja da bismo ga ozbiljnije mogli sagledati. Policija i DORH će utvrditi je li riječ o slučaju  koji je individualnog karaktera. Za sada, iz ovoga što sam ja uspio razabrati od informacija, sve upućuje na to. Ali prerano je da bismo o tome više govorili, rekao je.

Ranjenom policajcu, koji je zbrinut u KBC-u Sestre milosrdnice  u Vinogradskoj ulici, zaželio je brz oporavak.

- Prema prvim informacijama koje čujemo od liječnika, njegovo će stanje biti stabilno. Ovim  putem iskazujemo potporu i njegovoj obitelji, dodao je.

Premijer je rekao i da su od "iskrcavanja" lubenica na Markovu trgu, odnosno performansa koji je prije mjesec dana izveo Ivan Vilibor Sinčić, pojačali mjere sigurnosti te su povećane kontrole.

- Mi imamo tu kulturu otvorenosti godinama u hrvatskoj demokraciji. Trg svetog Marka na kojem su sve institucije dostupan je svima. Prema trenutnom režimu moguća su javna okupljanja, međutim ovo nas sve skupa dovodi  u novu situaciju i novo promišljanje sigurnosti  na Trgu, najavio je premijer.

Današnji događaj ne dovodi u uzročno-posljedičnu vezu sa Sinčićevim performansom.

- Ovo je nešto van svih okvira i ne bih dovodio u uzročno-posljedičnu vezu performans onih koji rade u Bruxellesu i imaju veliku plaću i dnevnice pa petkom dolaze iskrcavati lubenice i sol. Ovo je nešto sasvim drugo, rekao je.

Na Markovu trgu omogućena je sloboda kretanja te netko može nositi u svojoj torbi  ili sa sobom što god hoće. "To je, nažalost, problem", rekao je te najavio jačanje mjera sigurnosti.

"Tu nema nikakve dileme", rekao je te ponovno upozorio na problem otvorenosti Markova trga za sve građane.

Na pitanje novinara rekao je i da u cijelom slučaju nema odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

- Nema. Vidim da je već počelo medijsko propitkivanje Ne. Vrlo jasan odgovor, sada  i iduće četiri godine, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!