Plenković: Politika suživota, pomirbe i istine, ne damo se uvući u spiralu mržnje

28.08.2019.

16:09

Autor: P.F./HRT

default error photo
Premijer Andrej Plenković izjavio je da hrvatska Vlada reagira racionalno i ne da se uvući u spiralu mržnje. Politika ove Vlade je politika suživota, pomirbe i istine, naveo je Plenković.
Ne prestaju reakcije na izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji i državi u kojoj se pokušava rehabilitirati ustaštvo.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Premijer Andrej Plenković izjavio je da hrvatska Vlada reagira racionalno i ne da se uvući u spiralu mržnje. Politika ove Vlade je politika suživota, pomirbe i istine, naveo je Plenković.

- Današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH i ne možemo reći da je Hrvatska faktor nestabilnosti. Mi smo zemlja koja vuče naprijed cijelo susjedstvo jugoistoka Europe. Nema nikakve klime u društvu koja bi bila takva da bi se za nju mogli proglašavati odgovorni Vlada ili HDZ. Nema generaliziranja, ovo su individualna kaznena djela pojedinaca za koje će oni odgovarati, a hrvatske institucije, prije svega policija, a poslije DORH i u konačnici sudovi trebaju odraditi svoj posao, rekao je Plenković.

Pupovac je u svojim izjavama za promoviranje nesnošljivosti prozvao i braniteljske udruge, koje su zajednički reagirale. Osudili su svaki oblik nasilja te traže reakciju mjerodavnih institucija.

Medved: Branitelji s pravom osuđuju Pupovčeve izjave

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da su udruge branitelja odgovorno nastupile kada su se pozvale na zakonske članke o kaznenom djelu povrede ugleda Republike Hrvatske.

- Udruge branitelja današnjom konferencijom odgovorno su nastupile. Vodimo računa da su hrvatski branitelji svaki put, kada se u javnom prostoru pojave ovakvi oblici nasrtaja na državnost Republike, državotvorne i domoljubne vrijednosti, ti koji s punim pravom prozivaju i upozoravaju na neprihvatljiv odnos prema braniteljima i Hrvatskoj, rekao je.

Posljednje iskaze koalicijskog partnera i saborskog zastupnika Milorada Pupovca ministar Medved ocijenio je apsolutno neprihvatljivima i neopravdanima.

Na izjave Milorada Pupovca reagirala je i Hrvatska biskupska konferencija. Poručuju da odlučno odbacuju neistine i manipulativne tvrdnje koje je Pupovac izrekao o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i njezinim biskupima te kako njegove izjave unose nemir među hrvatske građane i šire nepovjerenje.

Žestoke reakcije koje su izazvale njegove izjave, Milorad Pupovac nije želio komentirati. Poručio je samo da neće davati izjave dok se sve ne raspravi i analizira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!