10:22 / 15.05.2020.

Autor: HTV4/IMS/M.Š./HRT

Plenković položio vijenac i zapalio svijeću na Macelju

-

-

Foto: - / -

U povodu 75. godišnjice Bleiburške tragedije, premijer Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice i Spomen-obilježja u Macelju.
U povodu 75. godišnjice Bleiburške tragedije, premijer Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice i Spomen-obilježja u Macelju.

Tako je odao počast svim žrtvama Križnog puta.

- Ovo je poruka poštovanja, pijeteta, poruka humanosti, suosjećanja nad tragedijom hrvatskog naroda koja se dogodila u poraće 2. svjetskog rata. Evo ovdje na Macelju je najveće stratište koje se dogodilo hrvatskom narodu u tom poraću u tom tragičnom vremenu u našoj povijesti. Vlada RH nastavlja ovdje s ekshumacijama, pretpostavlja se da je u ovim šumama pogubljeno više od 10 tisuća ljudi. Obitelji stradalih tragaju za istinom. Ta nas istina samo može osloboditi. Jedno je antifašistička borba u ratu, a drugo zločini totalitarnog režima, ističe HDZ-ov zastupnik Žarko Tušek.

Sabor odao počast žrtvama komunističkog režima ubijenim bez suda

Hrvatski sabor u petak je minutom šutnje odao počast svim žrtvama komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu.

- Neka im je laka zemlja pod kojom im kosti počivaju, ma gdje god to bilo, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner pozivajući zastupnike da se s pijetetom prisjete žrtava.

Pozivam vas da se s pijetetom sjetimo svih žrtava ubijenih od komunističkog režima, bez suda, nakon završetka 2. svjetskog rata na Bleiburgu i svim drugim mjestima i križnim putevima, rekao je Reiner podsjetivši da je Sabor pokrovitelj obilježavanja bleiburške tragedije.  

Zbog epidemije koronavirusa  ove je godine otkazana središnja komemoracija za žrtve na Bleiburškom polju u Austriji.

Počasni bleiburški vod (PBV) odlučio je da se komemoracija u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održi u subotu, 16. svibnja na tri lokacije - na Bleiburškom polju, na zagrebačkom groblju Mirogoj te misa zadušnica u Katedralnoj crkvi u Sarajevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!