13:59 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Plenković: Ponosni na postignuća nastavljamo s reformama u RH

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve, kazao je premijer Andrej Plenković i najavljuje da će Vlada nastaviti s provedbom reformi za bolju Hrvatsku.
Premijer Andrej Plenković u poruci hrvatskim građanima u povodu 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ističe da je Hrvatska u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve i najavljuje da će Vlada nastaviti s provedbom reformi za bolju Hrvatsku.

Hrvatska je u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve, posebno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, te izgrađuje moderno i uključivo demokratsko društvo u kojem se poštuju najviše vrijednosti zapadnih demokracija. Ohrabrena pozitivnim gospodarskim trendovima i rezultatima, Vlada je okrenuta budućnosti te nastavlja provoditi strukturne reforme radi poboljšanja standarda hrvatskih građana i izgrađivanja prosperitetne Hrvatske, poručuje premijer.

S ponosom se prisjećamo zajedništva hrvatskog naroda i njegove odlučnosti u ostvarenju svoga višestoljetnog sna o slobodnoj i neovisnoj državi, ističe Plenković u poruci te dodaje da je 15. siječnja 1992. godine povijesni dan, kada je Hrvatskoj kao suverenoj državi priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Međunarodno priznanje Hrvatske od tadašnje Europske zajednice, dodaje, bilo je prekretnica koja je ubrzala uspostavu diplomatskih odnosa između Hrvatske i brojnih zemalja diljem svijeta te otvorila put članstvu u Ujedinjenim narodima 22. svibnja 1992. godine. Zahvaljujući političkoj viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, herojskoj žrtvi hrvatskih branitelja te umješnosti hrvatske diplomacije, hrvatski je narod stekao svoju slobodu unatoč agresiji Miloševićeva režima i nepovoljnim međunarodnim okolnostima, naglašava premijer.

U povodu 20. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Plenković navodi da je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih operacija (UNTAES) u povijesti UN-a. Uključivanje hrvatskog Podunavlja mirnim putem u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske stvorilo je temelje za proces pomirbe, suživota i integracije, te može služiti kao model mirnog rješavanja sukoba u drugim sličnim situacijama, naveo je među ostalim premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!