Plenković: Bešćutna poruka prema Ukrajini, a prema HDZ-u iskazana mržnja

19.12.2022.

19:00

Autor: Hina/HRT/I.B.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da su saborski zastupnici koji nisu glasali za sudjelovanje Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika u sklopu europskog projekta EUMAM poslali bešćutnu poruku i učinili štetu međunarodnom ugledu Hrvatske, a drži i da su pokazali i mržnju prema HDZ-u.

- Ta stigma nedavanja potpore žrtvi ruske agresije pratit će ih dugo. To je poraz, ne Sabora, nego onih koji nisu iskoristili svoje pravo o odlučivanju i time su poslali bešćutnu poruku, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice šireg  Predsjedništva HDZ-a.

Istaknuo je da su učinili izravnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske.

Poručio je da će Vlada nastaviti podržavati Ukrajinu u svakom smislu kao i dosad, dodavši da bi participiranje u obuci u odnosu na svu pomoć dosad bilo simbolično.

Analiza zašto je to tako je sljedeća većina tih zastupnika koji su bili protiv ili se nisu uključivali ima zajednički nazivnik, to su ljudi koji nisu pridonijeli procesu učlanjivanja Hrvatske u NATO, EU, a sada u eurozonu i Schengen, rekao je, među ostalim, Plenković.

Ocijenio je kako se oni mogu lakonski praviti da je Hrvatska neutralna, no da Hrvatska nije nesvrstana kao što je bila Jugoslavija niti je neutralna kao Austrija, podsjetivši da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a.

Ocijenio je kako je drugi element, velika poveznica svih tih stranaka koje nisu glasale za Ukrajinu, ne samo to da su stavili u prvi plan podršku onom koji napada - Putinu i Rusiji, nego su pokazali i nevjerojatnu mržnju prema HDZ-u i svemu što HDZ predlaže.

- Te dvije stvari u biti su njihovo ogledalo, poručio je hrvatski premijer.

- Rezimirali smo aktivnosti u posljednje vrijeme i izrazili veliko zadovoljstvo fantastičnim rezultatima, uspjehom hrvatske nogometne reprezentacije. Ponosni smo na tako veliki uspjeh i promociju Hrvatske, istaknuo je.

- Razmatrali smo aktivnosti - sjednicu Vlade gdje smo donijeli nove uredbe koje se odnose na maloprodajne cijene naftnih derivata. Cijene goriva su za dvije kune jeftinije zbog ranijih odluka kojima smo ograničili marže, ukinuli određene naknade te smanjili trošarine, naglasio je.

- Razgovarali smo i o aktivnostima u Saboru prošloga tjedna. Kao što znate, glasanje koje je bilo u petak bilo je važno po nizu tema. U prvom čitanju su izglasana dva zakona u domeni reforme zdravstva. Izglasan je u prvom čitanju Zakon o trgovini, usvojili smo dodatni porez na dobit koji stupa na snagu 1. siječnja. Također tada kreće besplatni obrok za sve osnovnoškolce. Za to ćemo izdvojiti 544 milijuna kuna u proračunu za 2023., rekao je.

- Još smo danas čestitali Tomislavu Šuti, novoizabranom predsjedniku gradske organizacije HDZ-a Splita, koji je na moj poziv bio danas na sastanku, izvijestio nas o održanim izborima, iznio svoje planove - koje ćemo naravno podržati. Podržali smo i demokratski proces održavanja ovih izbora i vjerujemo da će sada konsolidirana organizacija s novim vodstvom u prvi plan staviti političke aktivnosti na dobrobit Splićanki i Splićana, imati niz inicijativa i biti aktivna oporba aktualnoj lokalnoj vlasti, kazao je.

Dodao je da se razgovaralo i o velikim europskim temama.

Izjavu premijera Plenkovića pogledajte u cijelosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!