22:09 / 30.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Plenković: Porezna reforma ide u smjeru rasterećenja

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Plenković rekao je da je veliki dio izmjene poreznih zakona usmjeren ka tome da se ostave veći prihodi građanima koji najveći dio svojih prihoda troše ili za hranu ili za režije.
Odgovarajući na pitanje hoće li se opća stopa PDV-a ipak snižavati premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je da porezna reforma ide u smjeru rasterećenja te pojednostavljenja sustava o čemu će, dodao je, detaljnije izvijestiti u srijedu, nakon sastanka s koalicijskim partnerima.

Podsjetio je da su dosad, kada se gledaju efekti porezne reforme 2017. i 2018., hrvatske građane i gospodarstvo rasteretili za oko četiri milijarde kuna.

To rasterećenje je pridonijelo znatnom gospodarskom rastu i potrošnji. Veliki broj naših sugrađana je zbog tih poreznih promjena imao i veće prihode i to se osjetilo. Mislim da će i ova treća faza porezne reforme također polučiti željene efekte, istaknuo je Plenković nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Naglasio je kako je velik dio izmjene poreznih zakona usmjeren ka tome da se ostave veći prihodi građanima koji najveći dio svojih prihoda troše ili za hranu ili za režije. Vodimo računa o tome da efekti porezne reforme budu najkorisniji onima čija su primanja najmanja, kazao je.

Upitan hoće li se poreznom reformom povećavati plaće i saborskim zastupnicima i ministrima odgovorio je kako, što se tiče PDV-a, to nema veze a o drugome će se razgovarati kada za to dođe vrijeme.

Nije želio konkretno odgovoriti na pitanje hoće li se PDV smanjivati na voće, svježe meso i ribu rekavši tek da će o tome i mogućem povećanju doprinosa za zdravstveno osiguranje govoriti nakon sastanka s koalicijskim partnerima od kojih će, smatra, dobiti podršku za poreznu reformu jer se radi sustavno i profesionalno te su angažirani vrlo kompetentni stručnjaci.

Dodao je i kako će se, nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarne većine, nastaviti i s mirovinskom reformom.

Za rješavanje problema blokiranih građana idućeg vikenda ide zakon vezan uz novčane tražbine, a nakon toga i zakon o osobnom stečaju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!