Plenković poručio BiH: Nema razloga za brigu zbog odlagališta na Trgovskoj gori

20.06.2023.

16:32

Autor: Hina/HRT

Čerkezovac

Čerkezovac

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da će Hrvatska primijeniti najviše sigurnosne standarde pri izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, ali je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac iz redova SNSD-a najavio je da će tražiti potporu Europske unije za pronalazak nove lokacije odlagališta. 

Mediji iz susjedne zemlje pisali su uoči zajedničke sjednice da se ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH neće odazvati ako se na dnevnom redu ne nađe izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu na Trgovskoj gori.

To pitanje je našlo svoje mjesto na današnjoj sjednici i bili su prisutni svi resori iz BiH.

Ministra financija Zorana Tegeltiju (SNSD) i ministra sigurnosti Nenada Nešića (DNS) mijenjali su njihovi zamjenici Muhamed Hasanović i Ivica Bošnjak, dok je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) došao u Zagreb.

Lokacija izgradnje odlagališta je "na brdovitom, nenaseljenom području na kojemu bi se skladištio nizak i srednji radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, rekao je Plenković na kraju zajedničke sjednice u NSK.

Premijer je poručio da se radi o otpadu "koji vrlo malo zrači" poput zaštitne odjeće, rukavica, krpa i slično. Odlagalište "nije predviđeno za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva" koje pripada visokom radioaktivnom otpadu.

No Košarac smatra da je određena lokacija odlagališta neprihvatljiva i da će ugroziti zdravlje obližnjeg stanovništva.

- Mi i dalje pozivamo sve da nam se pridruže u tome da se nađe treća lokacija, rekao je Košarac u utorak bosanskohercegovačkim medijima nakon zajedničke sjednice.

Košarac je rekao da ekspertni tim BiH "nije zadovoljan protokom informacija s hrvatske strane". Tvrdi i da Slovenija i Mađarska podržavaju njihove napore i da će tražiti podršku drugih članica EU-a.

Košarac je već prošli mjesec zatražio i sastanak s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepom Borrellom kako bi izrazio protivljenje što Hrvatska nastavlja s pripremama za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici s BiH.

Više je zračenja u letu avionom


Plenković poručuje da će Hrvatska primijeniti "najviše sigurnosne standarde" i da "nema nikakav interes da ugrozi svoje stanovnike, a kamoli nama prijateljske, susjedne zemlje".

- Kad bi netko stajao 365 dana, 24 sata ispred zida tog odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvog zračenja za vrijeme leta iz Europe u Ameriku, rekao je Plenković.

Na pitanje o odabiru lokacije dlagališta i blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je poručio da odluku o tome Hrvatska donosi autonomno.

Ministri dviju vlada raspravili su na zajedničkoj sjednici više od 32 točke, mahom vezane uz europski put BiH i infrastrukturne projekte koji se odnose uglavnom na mostove i prometnice.

I Plenković i bosanskohercegovačka premijerka Borjana Krišto izdvojili su važnost projekta izgradnje plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i izrazili nadu u njegovu brzu realizaciju.

Uz to, oboje su izrazili spremnost za pronalazak rješenja svih otvorenih pitanja dviju zemalja. 

Košarac nezadovoljan sjednicom dvije vlade zbog odnosa prema Trgovskoj gori


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je u utorak kako je nezadovoljan stajalištem hrvatske vlade u vezi s planovima za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Neposredno nakon što je završena zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH u Zagrebu u kojoj je i sam sudjelovao, Košarac je za televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio kako je nezadovoljan i zabrinut ishodom rasprave o Trgovskoj gori.

- Ja nisam prihvatio njihove zaključke, oni nisu prihvatili zahtjeve koji su utvrđeni na sjednici Vijeća ministara, tako da mogu kazati kako ne postoji spremnost hrvatske strane da argumentirano govorimo i pokušamo naći najbolje rješenje, odnosno da Hrvatska prihvati 'treću lokaciju' odlaganja otpada, kazao je Košarac, koji slovi za bliskog suradnika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika.

Košarac već godinama predvodi kampanju protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori i tvrdi kako to zbog onečišćenja tla prijeti opstanku oko 250 tisuća ljudi s obje strane međudržavne granice.

Sada je najavio kako neće odustati od zahtjeva da Hrvatska ne gradi odlagalište u bivšoj vojarni "Čerkezovac" te tvrdi kako za to ima i potporu nekih država unutar Europske unije.

- Imamo potporu Slovenije i Mađarske, a tražit ćemo i potporu drugih zemalja članica EU. Podsjećam da Slovenija ima kapacitet za smještanje otpada, kazao je Košarac koji je problem gradnje odlagališta na Trgovskoj gori proglasio najvažnijim u međudržavnim odnosima Hrvatske i BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!