09:30 / 18.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Plenković: Postrožit ćemo borbu protiv raspačivača droge

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Program je počeo polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Novom groblju nakon čega je u rad pušten 'Vjetropark Jasenice I'.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u Splitu da će nadležna  tijela pojačati borbu protiv raspačivača droge i onih koji se bave organiziranim kriminalom, a glede predstojećih  unutarstranačkih izbora u HDZ-u poručio je da od svih kandidata očekuje fer nadmetanje.

-
Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja, rekao je Plenković na svečanosti obilježavanju 30. obljetnice osnutka  HDZ-a u Splitu. Plenković je to rekao u kontekstu prošlotjednog trostrukog ubojstva pripadnika narkomiljea u Splitu, koje je u središtu grada počinio 25-godišnji Filip Zavadlav.

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u Splitu komentirao stanje sigurnosti u gradu nakon trostrukog ubojstva koje se dogodilo prošle subote. Policija je pokazala brzinu, profesionalnost i djelotvornost u rješavanju ovoga slučaja, smatra Božinović. Ističe da se nastavlja istraga o okolnostima nabave i uporabe automatskog oružja, ali i borba protiv zlouporabe droga.

Plenković: Neka HDZ izađe snažniji nakon unutarstranačkih izbora

Osvrćući se na predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u Plenković je istaknuo kako želi da iz tog demokratskog procesa HDZ izađe snažniji, i da svi članovi stranke trebaju dati svoj doprinos.

- Ova godina je izborna godina  - unutarstranačkih i parlamentarnih izbora. Ono što želim za Hrvatsku demokratsku zajednicu, da iz demokratskog unutarstranačkog procesa izađemo snažniji, rekao je, dodavši da svaki član stranke koji ima ambicije, treba ih artikulirati.

- Raspravljajmo o idejama, gledajmo kako osnažiti  HDZ, kako učiniti  Hrvatsku boljom, a da taj demokratski unutarnji proces bude fer i da izađemo snažniji,  jedinstveni, kohezivni i najbolji; i da nakon toga pobijedimo na parlamentarnim izborima, svi zajedno slijedeći naše vrijednosti, postignuća i nudeći rješenja za snažnu Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene samostalnosti, poručio je Plenković okupljenima na svečanosti 30. obljetnice splitskog HDZ-a.

Dodao je kako je Hrvatska danas bolja, a gospodarski razvitak zdrav. Naglasio je da je njegova Vlada pokazala kako se štiti dignitet Domovinskog rata.

- Jačanje položaja hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske, policije, dio su naše politike, rekao je Plenković, čiji je govor više puta pozdravljan pljeskom članova stranke na svečanosti 30. obljetnice splitskog HDZ-a.

Odgovorio je i stranačkim kritičarima koji mu zamjeraju da gube na izborima jer stranku vodi u pogrešnom smjeru.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban dao je potporu politici predsjednika Vlade i HDZ-a Plenkovića, i pozvao je da se na predstojećim unutarstranačkim izborim ne stvaraju rascjepi.

- Želim poslati poruku svim potencijalnim kandidatima na svim razinama za sve stranačke dužnosti - nemojte da vašom retorikom zbog jednog glasa odvojite i rascijepite prijatelja od prijatelja, branitelja od branitelja, unutar lokalnih zajednica ... nemojte to raditi jer nam je opet biti skupa, istaknuo je Boban.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović je u svojem govoru također podržao Plenkovića, rekavši da je Vlada kojoj je Plenković ne čelu, "dala ruku Splitu."

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je rekao kako je HDZ stranka koja okuplja "sve od centra do desnice."

- Naše članstvo i biračko tijelo gaji domoljublje i kršćanstvo, i zato je ideološka smjernica stranke jedna od bitnih komponenti koju birač, kao i onu ekonomsku, sigurnosnu ili vanjskopolitičku, ocjenjuje iznova na svakim izborima, poručio je Škorić.

Plenković u Jesenicama: Na unutarstranačkim izborima treba se nadmetati idejama i programima

Plenković je u Jesenicama kazao da se na unutarstranačkim izborima u HDZ-u treba nadmetati idejama, programima i rezultatima te je ustvrdio da je HDZ-ov najsnažniji kadar jedinstven.

- HDZ odlikuje to što je demokratska stranka i na izborima koji slijede, svi koji žele sudjelovati, naravno da će to moći. Trebamo se nadmetati idejama, programima i vizijama, a neki od nas mogu pokazati određene rezultate, odgovorio je Plenković u Jesenicama na pitanje novinara očekuje li potporu članova stranke iz Dalmacije na unutarstranačkim izborima.

Istaknuo je kako očekuje da cijeli taj unutarstranački demokratski proces HDZ-u bude dodana vrijednost jačanja i snaženja za parlamentarne izbore. Rekao je i da je najsnažniji HDZ-ov kadar jedinstven.

- To smo pokazali i 2016., iz nezavidne situacije, kad smo se skupili i dobili ponovno povjerenje. Mislim da je to jedini ispravan put kojim treba ići, zaključio je Plenković.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Andrej Plenković rekao  je da unutarstranački izbori u HDZ-u trebaju biti "dodana vrijednost" za jačanje prije parlamentarnih izbora te da je HDZ najjači kada je jedinstven. Komentirao je i izjavu Ivana Anušića, koji je rekao da je čudo da je Kolinda Grabar-Kitarović uopće ušla u drugi krug predsjedničkih izbora.

Plenković se u Jesenicama sastao s načelnikom Martinom Baričevićem, ujedno predsjednikom Hrvatske zajednice općina. Nezaobilazno pitanje bilo je zašto i dalje nije sanirana tvornica glinice, koja mazutom neprestano onečišćuje rijeku Zrmanju.


Nakon Splita Plenković u Imotskom i Otočcu

Plenković je poslije Splita posjetio Imotski gdje je tamošnjem stanovništvu obećao izgradnju brze pristupne ceste od Zagvozda do Imotskog koja bi trebala biti gotova do 2023.

Podsjetio je da je Vlada pod njegovim vodstvom uputila puno dobrih poruka i projekata Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i Imotskom i Imotskoj krajini. Istaknuo je kako su takvu poruku poslali i otvaranjem dnevne bolnice u Zagvozdu na čemu su, dodao je, radili od prvoga dana mandata.

- Nadam se da sada imate bolju uslugu, da su liječnici došli k vama i da ne morate odlaziti u Split. Na taj način štedite vrijeme, a zdravstvene usluge su bolje, brže i kvalitetnije. Otpisali smo i dug gradu Imotskom u iznosu od 34 milijuna kuna. Taj dug godinama je stajao nad vama kao svojevrsna zapreka normalnom razvoju, rekao je premijer Plenković.

Plenković je u Imotskom izvijestio i da se trenutačno gradi Postaja granične policije koja će biti gotova sljedeće godine, istaknuvši da je i to važna poruka u pogledu sigurnosti, migracija i boljih odnosa za naše ljude bez obzira s koje su strane granice.

Nakon Dalmacije vrh HDZ-a bio je u Otočcu na 30. obljetnici osnutka HDZ-a Like, Gacke i Krbave. I ondje su poduprli čelnika stranke Andreja Plenkovića. Sa skupa su poslane poruke zajedništva i nastavka puta prvog predsjednika Franje Tuđmana, puta centra i desnog centra.

I članovi HDZ-a koji su već najavili kadidature za predsjednika pozivaju na zajedništvo, ali i na promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!