13:58 / 16.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Turković bi imala podršku da je bila kandidatkinja

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković  na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao je da bi potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković imala podršku parlamentarne većine da je bila kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda te dodao da je predsjednik Republike Zoran Milanović nije htio predložiti. 

Premijer je iznio detalje konzultacija s potpredsjednicom Europskog suda za ljudska prava Ksenijom Turković, koja je bila jedna od onih koje je Milanović kontaktirao u vrijeme kada su se na Pantovčaku vodile konzultacije o potencijalnim kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. 

- Turković je bilo ponuđeno da promisli bi li bila kandidatkinja. Ona je, kao iskusna pravnica i netko tko vodi računa da treba proći cijelu proceduru, bila u kontaktu sa mnom, a ja sam, bez nekih posebnih konzultacija, rekao: - Ako ste to vi, vi ćete imati našu potporu, rekao je Plenković.

Poručio je da je poanta upravo u tome što, nakon jasnog signala parlamentarne većine, Turković nije postala Milanovićeva formalna kandidatkinja. 

- Postojala je osoba koja bi bez problema dobila potporu parlamentarne većine da je procedura bila zakonita, da je sudjelovala u javnom pozivu ta bi tema bila iza nas, istaknuo je Plenković.

Zaključio je kako je Milanović tada odustao od predlaganja Turković jer je saznao da joj je Plenković, kao predstavnik parlamentarne većine, dao podršku.

Pojasnio je da je tek jučer izašao u javnost s tom informacijom kako bi skinuo pritisak prema HDZ-u i parlamentarnoj većini da nisu konstruktivni u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Do sada o tome nije govorio, tvrdi, kako bi zaštitio ugled potencijalne kandidatkinje.

Obrazlažući stajalište da bi Turković bila dobra kandidatkinja, ustvrdio je kako ona zbog devetogodišnjeg rada na Europskom sudu za ljudska prava ima fenomenalan sken točaka koje su u hrvatskom pravosuđu dobre i onih koje nisu dobre.

- Turković ima perspektivu koju osim nje i bivše sutkinje tog suda Nine Vajić u biti kod nas nema nitko, rekao je Plenković.

Također je najavio da će se o podršci parlamentarne većine Radovanu Dobroniću, kojega sada za predsjednika Vrhovnog suda predlaže Milanović, još neko vrijeme voditi konzultacije. 

Premijer o čelnicima Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine  

Premijer Plenković odgovarao je i na pitanje novinarke opterećuju li odnosi Fonda i Ministarstva graditeljstva samu obnovu. "Postoji dojam, kad se iznose podaci, da je riječ o nekim nesporazumima, svađama. Jeste li zadovoljni kako radi gospodin Darko Horvat i kako radi gospodin Damir Vanđelić", upitala je.

- Mi smo jučer razgovarali o obnovi na aktualnom satu. Predstavili smo koje su točke identificirane kao one koje bi trebalo adresirati s izmjenama zakona. Svi koji su za to nadležni, rade na tome. To je međuresorni pristup. Želimo deblokirati ta uska grla. Ono što je najvažnije je - Vlada je političko tijelo i ministar ima politički mandat. Ostali nemaju politički mandat, nego su tu da obave stručan posao i svatko se treba držati onoga za što je nadležan, a ne se baviti politikom.

Na pitanje bavi li se Vanđelić politikom, Plenković je odgovorio: “To je jasno kao dan.”

Odgovarajući na pitanje je li zadovoljan kako radi ministar Horvat, Plenković je kazao:

- Ministar Horvat i sve njegove službe dobile su jasan zadatak da pripreme izmjene zakona i da stvar krene naprijed. To sve mora krenuti neovisno o osobama. To nije pitanje osoba, nego odgovornosti da pomognemo ljudima u konstrukcijskoj obnovi. Bitno je da se zgrade u Zagrebu, na Banovini i drugdje osiguraju i da budu protupotresno sigurnije nego što su bile, kazao je Plenković. 

Premijer Plenković odgovorio je i na pitanje je li upitna pozicija Vanđelića u Fondu. 

- Treba se baviti onim za što je tamo postavljen, kazao je. 

"Na reformi zdravstva rade radne skupine"

Na pitanje je li na stol došla reforma zdravstva, Plenković je rekao da se radi na tome. Nije to stvar koja se treba javno govoriti dok nije gotovo, radne skupine rade na tome, kazao je. 

Rekao je i kako ne zna zašto se u medijima spominje rekonstrukcija Vlade i dodao: "Kad mediji budu na mom mjestu, moći će o tome govoriti".

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade na samom početku konferencije za novinare osvrnuo se na odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije u ukupnom iznosu do 400.000 kuna. Ponovio je i apel svim građanima da se u što većem broju cijepe. Također apelira na roditelje školske djece da poštuju stavove struke te da se pomogne djeci da se što dulje vodi nastava po modelu A, u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!