18:27 / 21.05.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Plenković potvrdio da se dio spota snimao u uredu Šavorića

-

-

Foto: - / -

Međutim, nije to jedina lokacija. Bili smo i na Baldekinu, u Karlovcu, u Slavoniji. To je bio jedan miks aktivnosti, rekao je Plenković.
Premijer Andrej Plenković komentirao je informaciju koja se pojavila u medijima da je promidžbeni spot predsjednika HDZ-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine sniman u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri, koji se spominje u aferi "Hotmail".

Točno je da smo snimali dio spota koji se odnosi na predizbornu kampanju i ured gospodina Šavorića. Sve je to bilo na inicijativu agenciju koja je tada vodila HDZ-ov zakup medijskog prostora i snimanje predizborna dva spota. Međutim, nije to jedina lokacija. Bili smo i na Baldekinu, u Karlovcu, u Slavoniji. To je bio jedan miks aktivnosti, rekao je Plenković. 

Ta lokacija je bila sasvim slučajna, rekao je premijer novinarima, koji su ga također pitali je li znao gdje se snimao spot, kakva je priroda njegova odnosa sa Borisom Šavorićem i postoji li mogućnost da je on predložio neformalnoj skupini koja je radila lex Agrokor da se kozultiraju sa Šavorićem.

Za Šavorića je rekao da su približno ista generacija te da su išli u istu srednju školu, a potom i na fakultet, ali nisu neki bliski prijatelji.

Kazao je i da je Šavorić, kao stručnjak koji se bavi korporativnim, stečajnim i trgovačkim pravom, bio pozvan da pomogne na zahtjev financijskih i ekonomskih stručnjaka. Mislim da je u tome postupio u dobroj volji i tu nema posebne poveznice, on je tu išao pomoći sa svojim znanjem maksimalno, a budući da je ugledan odvjetnik, siguran sam da je pazio na svoj angažman u vezi bilo kojeg drugog slučaja, rekao je premijer.

Upitan tko je koga zvao, Plenković je rekao da on osobno nije zvao nikoga, ali zna da su dva predstavnika u toj skupini bili delegirana od strane Mosta. To je bila rana faza, ne kad se pristupilo izradi zakona o izvanrednoj upravi, nego kad se htjelo uz financijsku i ekonomsku analizu vidjeti pravne posljedice eventualnog stečaja kompanije i nekontroliranih stečaja u Agrokoru i s te strane mišljenje nekog tko je u struci priznat i tko ima iskustvo je moglo biti dobro došlo, objasnio je premijer.

Plenković: Spriječena je gospodarska i financijska katastrofa

Upitan za njegovu političku odgovornost vezano uz Agrokor, rekao je da je njegova odgovornost ta što je spriječena gospodarska i financijska katastrofa.
Ako je bilo poteškoća u smislu brzine izrade zakona, kasnijoj provedbi i sve što može baciti sjenu na taj izrazito dobar proces, treba ispraviti, rekao je premijer.
Napomenuo je da je minimalna vremenska procedura za pripremu zakona šest mjeseci, a oni to vrijeme nisu imali. Također je zaboravljena, dodao je, blokada računa i kriza koja je nastupala.

Zaključio je da su u datim okolnostima, u dobroj vjeri nastojali učiniti dobro i kad se gleda cijeli proces uvjeren je da će završiti nagodbom u okviru roka i da će ukupni efekti biti pozitivni.

Upitan strahuje li da mu na Saboru HDZ-a u subotu netko ne uputi poruku da stranka ne može biti talac jedne osobe, kao on svom prethodniku Tomislavu Karamarku 2016., rekao je ne možemo sad "copy paste," ako i nešto bude, neka bude malo kreativnije. Mi smo demokratska stranka i svatko može izraziti stajalište, poručio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!