Plenković poziva Sloveniju na dijalog

31.01.2020.

12:21

Autor: HRT

default error photo
Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što se Sud EU-a proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.
Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što se Sud EU-a  proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske
Reakcije iz Hrvatske na odluku Suda EU-a o nadležnosti
Slovenski mediji: nakon odluke suda implementacija je još teže ostvariva 

Osvrćući se na presudu suda premijer Plenković rekao je da je današnja presuda pobjeda hrvatskih argumenata i potvrda da je Hrvatska bila u pravu kada je tvrdila da Sud EU-a nije nadležan za ova pitanja.

- Sud navodi da je riječ o pitanjima međunarodnog prava. Želim istaknuti da je političko vodstvo Vlade u cijelom procesu kojega smo vodili, imalo snažan angažman, a i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naši stručnjaci na području međunarodnog prava, rekao je te se između ostalog zahvalio i britanskoj odvjetnici koja je u srpnju sudjelovala u usmenoj raspravi pred Sudom EU-a.

- Sud poziva obje strane da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegova rješavanja sukladno međunarodnom pravu. To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom kako bi se iznašlo rješenje za našu zajedničku granicu. Hrvatska koristi i ovu prigodu da Sloveniji  ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju ovoga pitanja. Presuda podsjeća na pravo svake države da odredi doseg i granice svakog vlastitog državnog područja i ona utvrđuje da arbitražna odluka nije provedena. Na tom tragu pozivam Sloveniju da prestane poduzimati jednostrane mjere uz našu zajedničku granicu koja nije konačno određena, a posebno na području mora. Pozivamo na prestanak neovlaštenog postupanja i kažnjavanja prema hrvatskim ribarima. Čim Slovenija prestane s nepotrebnim kažanjavanjem hrvatskih ribara, Hrvatska će odmah odustati od ranije poduzetih recipročnih mjera, a na koje smo danas prisiljeni zbog jednostrane odluke i postupanja Slovenije, rekao je među ostalim Plenković. 

- Današnja presuda je također i dokaz ispravnosti postupanja Europske komisije za vrijeme Jean-Claudea Junckera, da se ne uključi u navedeni postupak. Ona je potvrda da ta odluka nije bila politička već čvrsto utemeljena na odredbama i načelima europskog međunarodnog prava. Slovenija je obvezana snositi troškove postupka. Ovime se pokazuje da naša Vlada na pravi način zna braniti hrvatske nacionalne interese te da bez dizanja tenzija i bilo kakvih naglih pokreta, mirno, staloženo, skrušno ali i čvrsto, osnažuje važna postignuća, ostvaruje hrvatske nacionalne interese i to u pitanjima kod kojih godinama nije bilo pomaka, rekao je Plenković.

- Hrvatska i Slovenija su dvije susjedne države, dvije prijateljske države. Slovenija je država s kojom želimo graditi dobrosusjedske odnose, intenzivirati i političku i gospodarsku i kulturnu suradnju. Dvije smo države koje žive jedna pored druge, dvije smo države koje praktički osim rezidualnih pitanja nakon raspada bivše SFRJ nikada nisu imale nekih otvorenih pitanja niti sukoba u povijesti. Na tome tragu mi želimo i moramo graditi odnose sa Slovenijom, mi smo saveznice u NATO-u, partneri u EU i vjerujem da ćemo nakon ove današnje odluke prionuti zajedničkom, mirnom, dobronamjernom i na dijalogu utemeljenom traženju rješenja za pronalaženje zajedničkog rješenja za utvrđivanje državne granice i na kopnu i na moru, kazao je među ostalim premijer Plenković.          

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!