11:47 / 07.10.2019.

Autor: T.V./P.F./Hina

Plenković: Požrtvovnost branitelja putokaz da se zalažemo za još bolju Hrvatsku

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će dan 8. listopada 1991. ostati trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.
Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti poručivši kako su hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz da se svakodnevno zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih njezinih ljudi.

- Obilježavamo 28. godišnjicu sjednice Hrvatskog sabora održane u zgradi INA-e, dan nakon raketiranja Banskih dvora i u okolnostima prijetnje novih zračnih napada na Zagreb, kada je donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Time je nakon isteka tromjesečnog moratorija provedena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine, naglasio je premijer u čestitki.

Time je, ističe, ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda za suverenom, samostalnom i demokratskom državom, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te herojstva hrvatskih branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu utkali svoje živote u slobodu Hrvatske.

Današnja Hrvatska, naglasio je, ostvarila je sve svoje strateške ciljeve te je angažirana članica Europske unije i NATO-a.

- Nakon nešto više od šest godina članstva pred Hrvatskom je odgovorna zadaća predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala, navodi premijer Plenković u čestitki.

- Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz nam je svima da se zajedno, svakoga dana zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi. Hrvaticama i Hrvatima i svim našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i osobno, čestitam Dan neovisnosti!, stoji u čestitci.

Kolinda Grabar-Kitarović: Nijedan cilj nije nam nedostižan ako smo mu zajedno posvećeni

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan neovisnosti svim hrvatskim građankama i građanima koji su, poručila je, u proteklih 28 godina postigli brojne uspjehe te pokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan ako smo mu zajedno posvećeni.

Grabar-Kitarović: Nijedan cilj nije nam nedostižan ako smo mu zajedno posvećeniGrabar-Kitarović navodi kako Danom neovisnosti obnavljamo sjećanje na povijesnu odluku Hrvatskoga sabora o konačnom i nepovratnom državnom osamostaljenju Republike Hrvatske.

 Svaki hrvatski domoljub, ustvrdila je, osjeća ponos i zahvalnost svima znanima i neznanima koji su se kroz povijest žrtvovali za taj povijesni cilj.

- Hrvatska je danas država za koju se zna i koju se uvažava. Postigli smo u proteklih dvadeset osam godina brojne uspjehe, pokazali smo da nam nijedan cilj nije nedostižan ako smo mu zajedno posvećeni. Znamo i osjećamo da možemo za Hrvatsku raditi više i bolje. Želimo stvarati društvo i državu po mjeri hrvatskog čovjeka. Vjerujem da ćemo i u tome uspjeti jer vjerujem u hrvatske ljude, jer vjerujem u Hrvatsku, zaključuje u čestitki.

"Važno je usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti"

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku za Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada te poručio kako budućnost Hrvatske ovisi o nama samima i da Hrvatska, uz usklađeno građana i svih razina vlasti, može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin.

- Godišnjica raketiranja Banskih dvora

Jandroković je istaknuo da će dan 8. listopada 1991. ostati trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

"Ovom odlukom, uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991., Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje.
Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskoga naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj".

Za takvu Hrvatsku, istaknuo je, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni. Poručio je da baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju sve da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima.

"Danas kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi. S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin".

A to je zemlja, rekao je, koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima.

- Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti, u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske, napisao je Jandroković u čestitki.

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika, u 18 sati će se održati Svečana akademija u Spomen školi dr. Franje Tuđmana. Govorit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i general u miru Stjepan Adanić.

U povodu Dana neovisnosti Sabor će sutra, kao i prethodnih godina, otvoriti vrata posjetiteljima. Bez najave, uz stručno vodstvo, od 10 do 17 sati moći će se obići dvorane i druge radne prostorije sabora.Polaganje vijenaca povodom obilježavanja Dana neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti na vukovarskom Memorijalnom groblju izaslanstvo Grada položilo je vijence. Prisjetili su se svih žrtava u čiji spomen svake godine 18. studenog u koloni sjećanja korača cijela Hrvatska. Proglašenje tog dana državnim praznikom dio je nacrta o Gradu Vukovaru - u kojemu se, poručio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ipak neće rješavati pitanje dvojezičnosti.

- Smatram da ne možemo govoriti o proširivanju posebnih prava, tako ih definira zakon, dok temeljna ljudska prava nisu omogućena za velik broj Vukovaraca. Netko si je našao za shodno da to stavi u stranu i da krene od kraja čitati Ustav, tome smo se usprotivili i mislim da je naš stav ispravan i mislimo da smo tu ispravni do kraja, da su svi apsolutno argumenti tu na našoj strani, rekao je Penava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!