17:16 / 09.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Plenković pozvao ministre - prve su reforme mirovinskog sustava i plaće u državnom sektoru

-

-

Foto: - / -

Premijer želi poslati jasnu poruku da će se Vlada u ovoj godini potpuno posvetiti reformama i da će te reforme zahvatiti sve resore, od zdravstva, javne uprave, obrazovanja i mirovinskog sustava.
Zbog upozorenja Europske komisije Hrvatskoj premijer Andrej Plenković u Vladi se sastao sa svim ministrima. Tri se sata raspravljalo o provođenju reformi. Među prvim većim reformama koje Bruxelles očekuje jest ona mirovinskog sustava te novi izračun plaća u državnom sektoru, najavljuju iz Vlade.Zadnji podaci o usporavanju BDP-a ukazuju da je zadnji čas da se one napokon pokrenu. Izbori su tek za dvije godine, Agrokor je donekle stavljen pod kontrolu, a čini se da premijer Plenković ima i podršku poslodavaca. Oni krivnju za dugogodišnje neprovođenje reformi vide u svim bivšim vladama, i lijevim i desnim, a najmanje u ovoj Vladi.

Prve reforme - plaće u državnom sektoru i mirovinska reforma

Prmijer Andrej Plenković izjavio je da će prve strukturne reforme koje će Vlada ove godine pokrenuti biti vezane uz rješavanje pitanja plaća u državnom sektoru, prijedlog mirovinske reforme, a očekuje i veliki napredak u obrazovnoj reformi. Vlada će posebnu pozornost posvetiti investicijama, strukturnim reformama i odgovornoj fiskalnoj politici, rekao je Plenković za Novu TV. Ponovio je da će 2018. biti godina reformi. Dodao je kako je sa svim resorima u Vladi analizirao dokument EK. "Nemojmo se loviti za nijanse ili optiku kako se to izvješće percipira. Hrvatska je u 2017. uz okolnosti kakve su bile, bila uspješna", rekao je. Nakon što mu je novi izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško podnio izvješće o konzultacijama u Zadru, Plenković je ustvrdio da su dojmovi pozitivni i gledano s aspekta hrvatskih dobavljača i gospodarstva.

Ministri koji su se danas okupili, imat će mnogo posla

"Na sastanku je bilo riječi o reformama koje bi trebalo napraviti, koje su izvedive i financijski održive", izjavio je nakon sastanka mnistar zdravstva Milan Kujundžić. Minstar uprave Lovro Kušćević kazao je kako je na sastanku utvrđeno gdje su problemi i koji su izazovi. Dogovorena je bolja međuresorna suradnja i koordinacija, a ministar vjeruje da će se sve na vrijeme ostvariti.Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak upozorenje EK smatra ozbiljnim, a ubrzanje reformi - nužnim. "Što se tiče mojega sektora, to je ono što ja sad mogu možda malo detaljnije govoriti, mi stvarno radimo sve prema planu, čak bih rekla da smo već davno ubrzali", rekla je.Ministar branitelja Tomo Medved napomenuo je kako njegovo ministarstvo imamo cjelokupnu analizu stanja o svakom hrvatskom branitelju. "I o onima koji su nezaposleni, koji nemaju nikakva primanja, koji žive u iznimno teškim okolnostima. 82 000 je takovih hrvatskih branitelja. Dakle, 205 000 hrvatskih branitelja je zaposleno i privređuje ovome društvu. Tako da svakog hrvatskog branitelja imamo kroz njegov status, kroz njegovu starosnu dob i usmjeravamo mjere upravo prema čovjeku odnosno prema odgovarajućem rješenju njihovih statusa", kazao je. "Svjesni smo svih okolnosti i činjenica. Sve procese nadziremo. Sva rješenja i sve što se zbiva smo predvidjeli u projekcijama financijskog učinka. Nema apsolutno nikakvih bojazni da će se dogoditi nešto nepredviđeno", izjavio je ministar branitelja Tomo Medved. Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je kako će Vlada na sastanku izanalizirati sve mjere koje je zadala sebi ove godine, vidjet će koje sve zapinju i dogovoriti dinamiku i daljni razvoj te implementaciju svih tih mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!