09:21 / 26.04.2018.

Autor: M.B./D.M./HRT

Plenković pozvao na poštovanje službenih komemoracija

-

-

Foto: - / -

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković iznio je nekoliko uvodnih napomena.
Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković iznio je nekoliko uvodnih napomena.

Osvrnuo se na potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta. Taj je moment sjajan za Hrvatsku i za investicije. "U realizaciji ovog projekta povezujemo EU i otvaramao novu stranicu gospodarske suradnje s Kinom. Gradnja mosta ni na koji način ne utječe na pitanje granice između RH i BiH . Most visine 55 i raspona među stupovima od 283 metra omogućije bilo kojoj vrsti plovila da nesmetano izlazi i ulazi u luku Neum", kazao je Plenković.

Napomenuo je i da je država u 2017. s aspekta fiskalne konsolidacije izvrsna uz zabilježeni suficit. "To potvrđuje ubrzano smanjenje javnog duga na 78 posto BDP-a. Taj posljednji kriterij iz Maastrichta za ulazak u eurozonu prema našim je projekcijama u silaznoj putanji i pokazuje dobru sliku hrvatske fiskalne i makroekonomske politike. Šalje i pozitivan signal za kreditne agencije", poručio je premijer.

Spomenuo je i obilježavanje godišnjice proboja iz logora Jasenovca i činjenicu da se ona nije obilježavala jedinstveno. Pozvao je sve aktere u Hrvatskoj, posebno one političke - da poštuju službene komemoracije i da im prisustvuju te izrazio nadu da u budućnosti napravimo iskorak kako bi postojala jedna komemoracija. "Komemoracija u Jasenovcu s naše je strane dostojno obilježena. Izrazili smo pijetet prema žrtvama nacizma i fašizma i stav Vlade tu je vrlo čvrst", kazao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!