15:46 / 26.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Plenković pozvao na zajedništvo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je s 18. Općeg izvještajnog sabora HDZ-a, na zajedništvo.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je s 18. Općeg izvještajnog sabora HDZ-a, na zajedništvo. Više puta podsjećao je na ulogu i zasluge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a osvrćući se na krizu oko Agrokora priznao da su se u brzini dogodile pogreške zbog kojih žali.

Borimo se za Lijepu Našu, zemlju marljivih ponosnih i otvorenih ljudi, za Hrvatsku u kojoj je ključna politička snaga jak, okupljajući, moderan HDZ. Sve to možemo ostvariti kada smo složni, jer kad smo složni i u najgorim uvjetima, HDZ je nepobjediv. Ta sloga, snaga i zajedništvo želim da nas krasi i u godinama koje su pred nama, poručio je Plenković ispred više od 5000 članova i simpatizera njegove stranke.

HDZ je vrijednosno, svjetonazorski i politički pozicionirao na desni centar. To radim s čvrstim uvjerenjem. Na tom ga je spektru usidrio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. On ga je ostavio baš tamo da ne bi sužavao manevarski politički prostor.... Desni centar znači i narodnjaštvo i demokršćanstvo i domoljublje i državnotvornost i europske vrijednosti i to je sve taj desni centar na kojem ćemo dalje graditi i snažiti HDZ i s njim takvim pobjeđivati na svim izborima na koje budemo išli, isticao je Plenković.

Borimo se, pozivao je, za Hrvatsku kakvu su sanjali hrvatski branitelji, kakvu je želio prvi predsjednik Franjo Tuđman, za uspješnu Hrvatsku u kojoj će svi živjeti dostojno od svoga radi, za Hrvatsku u kojoj će mladi ostvariti kvalitetno obrazovanje, Hrvatsku sa zdravstvenom skrbi na najvišoj razini...

Među prvim prioritetima u nadolazećem razdoblju naveo je demografsku revitalizaciju Hrvatske kao ključno, strateško nacionalno pitanje.
Drugi prioritet je, kazao je, osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza, želimo poticati poduzetnički duh. U tom je kontekstu najavio kako će se od Nove godine smanjiti stopa poreza na dodanu vrijednost. Treći prioritet mu je, kaže, dovršiti strateške infrastrukturne projekte koji nas osnažuju na gospodarskoj energetskoj i prometnoj karti Europe.

Više puta naglašavao je važnu ulogu HDZ-a kao središnje stranke na sve fragmentiranijoj političkoj sceni. Moramo biti ona snaga koja će okupiti partnere da konstruktivno Hrvatskoj činimo dobro i našem gospodarstvu, na boljitku zemlje, rekao je Plenković.

Treba raditi i na tome da se, kazao je, maksimalno koristi sidro u EU i NATO-u. Pripreme za Schengen moraju biti gotove do 2019., da budemo spremni za donošenje političkih odluka. U prvoj polovici 2020. predsjedamo EU, u važnom trenutku kada kreće novi višegodišnji financijski okvir i kada Hrvatska čini novi korak za uvođenje eura, rekao je Plenković.

Premijer Plenković hvalio je i rast hrvatskog gospodarstva naglasivši kako je prošle godine prvi put postignut proračunski višak, uprihodilo se više nego potrošili. Naš rad i trud prepoznale su i kreditne agencije koji su nam već dva puta povećale kreditini rejting samo na korak do investicijskog, koji ćemo uskoro, uvjeren sam, i dostići... Zahvaljujući boljem rejtingu uštedit ćemo 50 milijuna eura godišnje,  istaknuo je Plenković.

Pohvalio se i kako je sve učinjeno dovelo do toga da se tjedno otvara 1150 radnih mjesta u zemlji dok je, za usporedbu, kako je rekao, 40.000 izgubljeno u mandatu SDP-a.

Među strateškim prioritetima naveo je reformu obrazovanja, a kao jednu od zadaća hrvatskog obrazovnog sustava vidi i učvršćivanje u mladima hrvatskog nacionalnog identiteta.

U govoru se osvrnuo i na krizu u Agrokoru rekavši kako su se uspješno nosili s nizom izvanrednih situacija i prijetnjom da taj prezaduženi koncern ne proguta gospodarski oporavak Hrvatske.
Nosili smo se i s nametnutom političkom krizom i političkim ucjenama no unatoč svemu sačuvali smo stabilnost i to bez organiziranja novih izbora jer hrvatski ljudi očekuju da kada povjere mandat, rade na stabilnosti i institucija i na društvenom napretku pa stoga ne posežemo za izborima svake godine jer to ne radi ni jedna odgovorna zemlja i vlada, rekao je.

Reakcija vlade na krizu u Agrokoru bila je, rekao je, učinkovita i brza, imala je za cilj promijeniti na bolje poslovne prakse u Hrvatskoj. Ovaj slučaj treba iskoristiti da ojačamo osigurače koji bi trebali spriječiti ovakve sistemske rizike i da praksa neplaćanja ode u prošlost, rekao je Plenković.
Uspjeh pravnog okvira bit će, uvjeren je, postizanje nagodbe vjerovnika. Naš jedini cilj je sačuvati opći interes hrvatskog gospodarstva i radna mjesta bez troška za porezne obveznike. Prihvaćeni zakon je kao dio stečajnih i insolvencijskih zakona članica EU uskoro će postati i dio pravne stečevine EU. Za izradu tog zakonskog okvira imali smo samo nekoliko tjedana, a da ne stvaramo dodatno paniku u javnosti i gospodarskom tržištu. Nismo imali vremena za uobičajenu proceduru donošenja zakona od minimalno šest mjeseci, podsjetio je Plenković.
Nažalost, naglasio je, u brzini djelovanja, dogodile su se i određene pogreške zbog kojih žali. Ali one nisu strateškog karaktera i neće utjecati na bit rješavanja problema i nećemo dopustiti da nam zasjene velik uspjeh i odvažan politički potez, poručio je.
Neće, rekao je, dopustiti da politički kredibilitet vlade, HDZ-a i njega kao predsjednika vlade bilo tko dovodi u pitanje.

U vanjskopolitičkom kontekstu ponovio je snažnu i kontinuiranu potporu BiH na reformskom i europskom putu.
Budućnost BiH i ravnopravnost Hrvata prvi su istinski i strateški interes... Očekujem da ćemo svi skupa biti svjedoci nakon izbora u listopadu još jednom uspjehu HDZ-a BiH i da će Dragan Čović predstavljati hrvatski narod u Predsjedništvu BiH, poručio je.
Želimo imati dobrosusjedske odnose baš sa svima i to je naša politika. To je investicija i u našu mirniju i stabilniju budućnost . No kada na dnevni red dođu pitanja teritorijalnog integriteta, državnih granica tu ćemo imati jedinstven stav, a to je da ćemo se boriti za ono što je naše, poručio je Plenković.
Želi, naglasio je, rješavati i otvorena pitanja sa Srbijom, a ona su, kako je rekao, uvijek najosjetljivija. Želimo riješiti pitanja, ali na neprihvatljive provokacije odgovaramo državnički, poručio je.
Sa Slovenijom, rekao je, nikada u povijesti nismo imali problema.
Pružamo ruku suradnje, želimo da to riješimo bilateralno i vjerujem da nam uz čvrstu političku volju ne trebaju ni sudovi ni arbitraže, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je na kraju Općeg sabora stranke, kako je HDZ pobjednička stranka koja je odoljela svim izazovima u protekle dvije godine, pronašla rješenja za najkrupnije gospodarske i financijske probleme koji su bili naslijeđeni, ali, isto tako, i za velike političke izazove s kojima su bili suočeni.

Sva ta pitanja riješili smo na način koji je dobar za stranku i Hrvatsku. Napravili smo određene odabire i glede ključnih političkih tema koje smo stavili na dnevni red, a stavili smo ih svjesno jer znamo kojim putem Hrvatska mora ići, poručio je Plenković.

Hrvatska, poručuje, mora ići naprijed, a ne nazad. I to želim da sve članice i članovi HDZ-a shvate kao ključnu poruku smjera i aktivnosti stranke koje poduzima, kazao je.

Osvrćući se na novi stranački Statut rekao je kako će taj novi, moderni Statut demokratizirati rad HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!