Plenković: Pravna osnova za štrajk prosvjetara je vrlo tanka

12.10.2019.

11:41

Autor: HRT

default error photo
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku je sudjelovao u programu Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a. Još je jednom komentirao štrajk prosvjetnih radnika.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku je sudjelovao u programu Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a. Predstavio je sve što Vlada radi u području politike mladih. Vrlo angažirano radimo na unapređenju položaja mladih u hrvatskom društvu, rekao je.

Premijer je još jednom komentirao štrajk prosvjetnih radnika.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tri godine ove Vlade dobilo je 3 milijarde kuna više. Znači, to je bitan, prioritetan resor. Volio bih da se izračuna o kojoj je svoti riječ. Ako nudite 4 posto, a traži se 6 posto, koji je to iznos kuna koji zaslužuje cirkularni štrajk nekoliko dana ili tjedana. Ja ne vidim tu poveznicu, rekao je Plenković.

Kaže da nema segmenta u kojem ova Vlada nije investirala. Nisam bio sarkastičan, svi bismo mi povećali plaće, ali ako dajem kontinuirano, treba to sagledati i uvažiti, poručio je premijer.

Na upit novinara komentirao je i odnos s HNS-om. Rekao je kakao razgovaraju stalno. 

- Naš je stav realan, cijelo vrijeme vodimo realnu politiku, istaknuo je.

Nije odgovorio na pitanje hoće li vrijeme provedeno u štrajku učiteljima biti plaćeno. Rekao je da se iznos plaće pregovara uobičajeno kroz temeljni KU, kroz koji su svima plaće povećane 11,5% u mandatu ove Vlade te granski kolektivni ugovor, npr. za zdravstvo, o njima se pregovara kada stari dođu svome kraju.

- Ovdje imate vrlo fokusiran zahtjev sindikata o aktu koji se zove Uredba o koeficijentima složenosti poslova koja nije predmet pregovora, to je pravni akt koji svojom odlukom donosi Vlada, prema tome pravna osnova za ovaj štrajk je vrlo tanka, smatra Plenković.

Prekinuta je aktivna potraga za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Premijer kaže da je Vlada otkad se nesreća dogodila poduzela apsolutno sve.

- Moj predstojnik Ureda svaki dan je bio na telefonu s francuskim službama i ljudima koji su angažirani na potrazi. Pretražuje se područje veličine četiri Hrvatske. Mi ćemo s angažmanom i komunikacijom s Francuskom i ostalim partnerima nastojati činiti sve, ali treba objektivno razumjeti da se nesreća dogodila u teškim vremenskim uvjetima na sredini Atlantika. Ovo je bila potraga visokog intenziteta, nastavit ćemo činiti sve što možemo, kazao je.

Dobro je imati ambiciju, rekao je na pitanje o mogućnosti da se Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, kandidira za predsjednika HDZ-a.


Na pitanje kakav je njegov stav o štrajku u školama, koji je sada u tijeku, a s obzirom na to da je 2015. imao sličnu situaciju, kada je tvrdio da je štrajk prosvjetara besmislen, potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović danas je novinarima rekao kako se to njemu dogodilo mjesec dana prije izbora, dok se premijeru to događa godinu dana prije izbora, "što je velika razlika".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!