Plenković predstavio Malenicu na Klubu HDZ-a

12.07.2019.

07:53

Autor: HRT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Neće se održati niti Odbor za Ustav koji bi kao matični trebao o njemu raspravljati, a to znači da niti nema glasovanja.
Klub HDZ-a dao je jednoglasnu potporu Ivanu Malenici, kojega je premijer predložio kao novoga ministra uprave. Ivan Malenica nije došao u Sabor. 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je nakon zasjedanja Odbora da su, kao što je premijer i najavio, potrebna kadrovska osvježenja u Vladi. 

- Na tom tragu svakako je i gospodin Malenica. On ispunjava sve reference za ministra i Klub ga je onda jednoglasno podržao, kazao je Bačić. 

Rekao je i da nije bilo riječi o drugim ministarskim pozicijama. Dogovoreno je da ćemo do kraja mjeseca sazvati izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi se odlučivalo o imenovanju novih ministara u Vladi RH.

Na pitanje koliko bi ministara obuhvatila rekonstrukcija, Bačić je tek kazao da je Predsjedništvo HDZ-a dalo potporu predsjedniku da nakon analize o radu ministarstava predloži rekonstrukciju Vlade. Dodao je da na Klubu zastupnika nije bilo riječi o broju ministara koji bi bili razrješeni, odnosno imenovani, već je data potpora Kluba premijertu da to sam predloži Predsjedništvu stranke, koalicijskim partnerima, a onda da se i na Klubu to utvrdi. 

Na novinarsko inzistiranje koliko će se ministara mijenjati, Bačić ponavlja da o broju nije bilo riječi, već da će o tome premijer odlučiti za nekoliko dana, do kraja mjeseca.

Odgovarajući na pitanje ima li Goran Marić i dalje povjerenje vodstva stranke, Bačić je rekao: "Predsjedništvo stranke dalo je potporu predsjedniku Vlade da on odredi koja su to ministarstva koja će ići u rekonstrukciju".

Bačić je i istaknuo da se čuo s predsjednicima klubova vladajuće većine u Saboru, prije nego je predsjednik Vlade obavijestio javnost, i da su oni dali potporu Malenici za ministra uprave. Potom je dodao da je stav i HDZ-a i koalicijskih partnera da treba što prije napraviti rekonstrukciju Vlade.


Izvanredna sjednica Sabora održat će se najvjerojatnije sljedeći tjedan - u četvrtak ili petak. Na toj sjednici trebao bi biti potvrđen ministar uprave, trebali bismo i doznati i tko će biti novi ministar vanjskih poslova. Naveliko se priča o široj rekonstrukciji vlade, dao je to naslutiti i sam premijer no koja su to tzv. osvježenja u vladi i koliki im je broj za sada nije poznato. O tome su govorili samo saborski zastupnici a ako se pita oporbu, trebali bi otići svi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!