10:16 / 29.06.2020.

Autor: I.Z./HRT

Plenković predstavio mjeru skraćenog radnog vremena

-

-

Foto: - / -

Mjeru skraćivanja radnog vremena mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika s planiranim padom od najmanje 20% u odnosu na isti mjesec 2019..
Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao da je želja Vlada da uoči današnjeg sastanka Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje se rezimiraju rezultati poduzetnih mjera za očuvanje radnih mjesta i ujedno da se predstavi  nova mjera za skraćivanje radnog vremena.

Plenković je kazao da je Vlada pravovremeno uspostavila sve mehanizme kako bi očuvala radna mjesta u kontekstu krize COVID-19. Istaknuo je da je Vlada dala podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima čije je poslovanje bilo potpuno onemogućeno.

Za očuvanje radnih mjesta od ožujka do svibnja država je isplatila 5,6 milijardi kuna potpora, mjesečno se njome koristilo oko 95 tisuća poslodavaca i 570 tisuća zaposlenih. U lipnju su određene potpore za 4 najugroženija sektora. Danas se donosi i mjera za skraćivanje radnog vremena.

Plenković je kazao da Vlada ide dalje s mjerama. Mjeru skraćenog radnog vremena, uvjeren je, danas će usvojiti Upravno vijeće HZZO-a.Mjeru skraćivanja radnog vremena mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja, a poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. Može se koristiti na 10 do 20 posto radnika. Mjera se odnosi na period do prosinca 2020. godine, kazao je Plenković.

- Potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku, naglasio je Plenković. Poručio je da je poslodavac dužan isplatiti doprinose na potporu. Naglasio je da je važno istaknuti da poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenju potpore.

Za provođenje mjera za skraćeno radno vrijeme koristit će se SURE program Europske unije za koji je Vlada dala jamstvo.

Plenković je kazao da će Zavod za zapošljavanje ponovno aktivirati prijašnje dorađene mjere zapošljavanja. i to od 1. srpnja.

- Mjera će biti i kod mikropoduzetnika do 9 radnika. Riječ je isto o 2000 kuna, kazao je Plenković.Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je da Vlada imala jedan set mjera koje su provedene uspješno. Obećao je da će Zavod za zapošljavanje biti učinkovit s daljnjim provođenjem mjera. Istaknuo je kako je cilj, osim očuvanja radnih mjesta, i kreiranje novih radnih mjesta.

Uz spašavanje radnih mjesta važne su i investicije, a mnoge će uskoro biti omogućene, kaže ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Horvat je kazao da ova Vlada nije niti će ostaviti na cjedilu, niti radnike, niti poslodavce.

Horvat je istaknuo da će sutra Ministarstvo gospodarstva dodijeliti Odluke u financiranju u 156 razvojno istraživačkih projekata u ukupnom iznosu dvije milijarde kuna europskih sredstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!