08:11 / 20.07.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT

Plenković predstavio sastav nove vlade

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je sastav nove vlade.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a sastav nove vlade. Umjesto 20, imat će 16 ministarstava te 4 potpredsjednika. Uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi potpredsjednici su Tomo Medved i Boris Milošević iz SDSS-a.

Davor Božinović će nastaviti obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova, Zdravku Mariću ostaju financije, a Tomo Medved i dalje je ministar hrvatskih branitelja. Ministri koji su i prije obnašali svoje dužnosti i koji ostaju su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ministarstvo turizma i sporta preuzima Nikolina Brnjac, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša je Tomislav Ćorić.

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine vodit će Darko Horvat. Novi ministar obrane je Mario Banožić, a Ivan Malenica vodi objedinjena ministarstva uprave i pravosuđa. Spojili su se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva je Josip Aladrović. Ministrica Nina Obuljen Koržinek vodit će Ministarstvo kulture i medija.

Za predsjednika Sabora jednoglasno je podržan Gordan Jandroković, a za potpredsjednike Željko Reiner i Ante Sanader. Predsjednik Kluba HDZ-a bit će Branko Bačić.Dvije nove ministrice

Nikolina Brnjac rođena je 11. srpnja 1978. godine u Karlovcu, a doktorirala je Tehnologiju prometa i transporta na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti. Na ministarsko mjesto dolazi s mjesta državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a ranije je bila i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Područje interesa su joj, uz ostalo, intermodalni transportni / prometni sustavi te je autorica više od 50 znanstvenih radova i stručnih članaka iz područja intermodalnog prometa i logistike u nacionalnim i međunarodnim časopisima. Hobi su joj trčanje i plivanje.

Nataša Tramišak rođena je 6. svibnja 1982. godine, završila je pravo na osječkom Pravnom fakultetu. Na mjesto ministrice dolazi s mjesta pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji, uz ostalo, priprema, provodi i prati projekte i mjere u području energetike i energetske učinkovitosti, razvojne projekte i programe razvoja Županije sufinancirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih i nacionalnih fondova te državnih tijela. Stručnjakinja je za strateško planiranje, upravljanje projektima u ruralnom razvoju te za javnu nabavu.

Fuchs: Prihvatio sam biti novi ministar

- Prihvatio sam biti novi ministar i to je sve što vam mogu reći, rekao je Radovan Fuchs novinarima, a na pitanje na što će se najviše koncentrirati po preuzimanju funkcije, rekao je - na organizaciju rada najesen, da se učenici, ako bude moguće, vrate u školske klupe u skladu sa svim pravilima struke i epidemiološkim mjerama. A ako neće biti druge mogućnosti, onda će biti online nastava, rekao je. Ipak, naglašava da će učiniti sve kako bi nastava mogla krenuti u učionicama.Jutros su se u Vladi održali sastanci s mogućim budućim ministrima. Među njima je bilo onih koji su i proteklom mandatu bili na ministarskim pozicijama, ali i onih koji bi u Vladu tek trebali ući u novom sastavu. Osim Fuchsa, tu je i Nataša Tramišak, koja bi trebala biti na čelu regionalnog razvoja i fondova EU-a.Na pitanje je li mu žao što napušta stari resor, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pri dolasku u Vladu rekao je da se kroz život bavio s dosta toga, a sada dolazi nešto novo. "Svi su oni kadri odraditi vrhunski posao, rekao je Horvat za nove kolege koje bi trebale ući u Vladu.Na čelu ministartva turizma i sporta trebala bi biti Nikolina Brnjac. Gari Cappelli smatra da je spajanje super rješenje, "pogotovo što se tiče europskog dijela, mjera i fondova". Za Nikolinu Brnjac smatra da ima iskustva u tom segmentu.Podsjetimo, nova Vlada bit će sa 16 umjesto 20 ministarstava i četvoricom potpredsjednika. Novu Vladu Sabor bi trebao potvrditi već u četvrtak, a konstituirajuća sjednica 10. saziva održava se prekosutra, na koju predsjednik Republike Zoran Milanović neće doći. Bit će to prvi put u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik na njemu neće sudjelovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!