07:44 / 08.05.2020.

Autor: HRT

Plenković prihvatio ostavku Krstičevića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

MORH će voditi netko od državnih tajnika, a Krstičević nastavlja s političkim angažmanom.
Premijer Plenković prihvatio je ostavku ministra Damira Krstičevića koju je ministar obrane i potpredsjednik Vlade podnio nakon što su jučer u zrakoplovnoj nesreći poginula dva pilota HRZ-a. "On je moj prijatelj, on je uvijek u mom timu", rekao je premijer koji smatra da u ovom slučaju ne vidi nikakav razlog za ministrovu političku odgovornost. MORH će, najavio je, voditi jedan od državnih tajnika.

Oproštaj od poginulih pilota, istraga u tijekuMilanović o ministru Krstičeviću: To su jako delikatne stvari
● Piloti poginuli u padu zrakoplova, Krstičević podnio ostavku

- Ja osobno ne vidim niti jedan razlog kako bih povezao njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio avion. Razumijem da ga je ova situacija izrazito pogodila. On sam je vojnik i bio je zapovjednik Gardijske brigade u Domovinskom ratu, moj najbliži suradnik u HDZ-u i Vladi, i moj prijatelj. Odlučio sam prihvatiti njegovu ostavku, ali ne zato što je odgovoran. Ovakve se nesreće nažalost događaju. Poštujući ga, ja sam tu njegovu ostavku prihvatio, rekao je Andrej Plenković.

Dodao je kako će MORH nastaviti voditi netko od državnih tajnika. Plenković je također kazao kako Krstičevićeva ostavka ne znači i prestanak njegovog političkog angažmana.

Komentirajući jutrošnje izjave predsjednika Zorana Milanovića kazao je kako "on nastavlja iznositi laži i neistine". Kazao je kako nikad nije spominjao Milanovićevog oca, dok je on usred izborne kampanje posprdno spominjao njegovu majku. Kaže kako to samo po sebi govori o kućnom odgoju i o razlici između njih dvojice. Naglasio je kako je Milanović ponovno otvorio temu Jasenovca i Okučana.

- Budimo precizni, on je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je promijeniti i zabraniti što hoće, rekao je Plenković.

Reakcije na ponuđenu ostavku stizale su čitav dan.

- Teško je govoriti izvan konteksta. Da se to događa non-stop, onda svakako da. Pitanje je onda u kojem trenutku. Ali samo zbog ovoga, ne znam. On je dao ostavku, javio mi se nakon par sati, ostavku nije spominjao, popričali smo. On na kraju krajeva ne odgovara meni, komentirao je predsjednik RH Zoran Milanović.

- Kad me pitate treba li dati ostavku, to su jako delikatne stvari. Ponavljam, događalo se, može se dogoditi za tjedan dana. A to za tjedan dana se ne mora nikada dogoditi. Može biti posljedica nerada, nemara, loše organizacije. Može biti naprosto nesreća, pojasnio je.

- Razumijem ga, naravno. Ne znam koje su bile okolnosti nesreće. Ponavljam da je grozna stvar kad se izgube dva mlada života. To je najteže shvatiti u bilo kojoj situaciji pa tako vjerujem i njemu kao potpredsjedniku Vlade i ministru obrane koji je sve ove godine radio i radi na uzdizanju Hrvatske vojske, poručio je ministar financija Zdravko Marić.Na ostavku ministra Krstičevića danas stižu i reakcije iz Sabora.Ostavku ministra obrane Krstičevića komentirao je jutros i Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za obranu.Ministar gospodarstva Darko Horvat je u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao je sinoć da su Plenković i Krstičević razgovarali nakon zrakoplovne nesreće.

- Poznavajući emotivnost kolege Krstičevića, ali i znajući da u ovom trenutku nema nikakvog razloga za takav njegov korak, nema tu njegove odgovornosti, sutra (u petak, op.a.) će se dogoditi sastanak. Premijer Plenković i gospodin Krstičević sjest će za stol i nakon toga bit ćemo, siguran sam, pravodobno izviješteni o konačnoj odluci, rekao je.

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!