Plenković: Vlada će odbiti zamolnicu iz Tužiteljstva BiH

23.09.2021.

09:43

Autor: M.Š./HRT

Plenković mit Generälen und hochrangigen Offizieren der Operation "Bljesak"

Plenković mit Generälen und hochrangigen Offizieren der Operation "Bljesak"

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je generale zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak".

Galerija
Andrej Plenković, Foto: HTV/HRT
Pavao Miljavac, Foto: HTV/HRTPlenković za zapovjednicima i časnicima iz akcije "Bljesak", Foto: Patrik Macek/PIXSELLPlenković sa zapovjednicima i časnicima iz akcije "Bljesak", Foto: Patrik Macek/PIXSELLPlenković mit Generälen und hochrangigen Offizieren der Operation "Bljesak", Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Nakon sastanka medijima su se obratili premijer Andrej Plenković te general Zbora Pavao Miljavac.

- Ministarstvo pravosuđa je nama dostavilo izvješće te na temelju te detaljne analize, mi smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Tužiteljstva BiH. Smatramo da dokumentacija i materijal ne daju nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela RH. Zapovjednici i časnici su suglasni s takvim postupanjem RH. Domovinski rat, vojno-redarstvene operacije, osobito Bljesak i Oluja, to su temelji naše slobode i suvremene hrvatske države, istaknuo premijer.

- Ovo je jedino od mogućih rješenja, radi zaštite interesa RH i nas samih. Napisali smo i obrazloženja zašto se to odbija. Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice. Nikada niti usmenih niti pismenih zapovijedi nije bilo koje bi dovodile u pitanje granatiranje civilnih ciljeva, a što bi dovelo do ratnih zločina. Radilo se o legalnim akcijama Hrvatske vojske, ističe Miljavac.

Željko Komšić u UN-u je napao Hrvatsku i Srbiju da rade na pripajanju dijelova teritorija BiH.

- Odbacujemo teze o tome da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Hrvatska je učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH je jasan. Nije mi jasno što bi netko na političkoj sceni mogao prepoznati da netko poseže za teritorijem susjedne države. Odbacujemo tu tezu kao netočnu. Hrvatska je prijatelj BiH, Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojemu vodimo posebno računa, temelje Ustava i temeljem zdrave logike.

Premijer Plenković je izjavio i da Hrvatska radi na tome da se sva tri konstitutivna naroda u BiH osjećaju dobro.

Vezano uz izjave predsjednika Zorana Milanovića da je on i predsjednik Hrvata u BiH, te je li ta izjava zapravo potaknula Komšića na reakciju, Plenković kaže da ne zna.

- Nisam bio u New Yorku, je li netko reagira, nije važno. Hrvatska ima svoje institucije, BiH svoje. Hrvati imaju pozitivne i dobre emocije prema Hrvatskoj i hrvatskim institucijama, ali oni su građani BiH te će oni biti konstitutivni dio i nastavit će graditi svoju budućnost s ostalim konstitutivnim narodima.

Na pitanje strahuje li da će se u BiH podići optužnice, raspisati tjeralice ili nešto slično, Plenković odgovara:

- Nakon što je Tužiteljstvo dostavilo zamolnicu, tamo su prekinute sve radnje. Nema niti jedne radnje koja je vezana i u hipotetski progon u BiH. Kada Vlada donese zaključak, a Ministarstvo pravosuđa obavijesti BiH, mi ne znamo što će oni dalje raditi. Očito je da su tijela u BiH imale dovoljno podataka i argumenata, da ne bi upućivali zamolnicu nama. Prema tome, to je sve što mogu o tome kazati, ističe.

- Mi ne možemo utjecati hoće li postupati ili ne, ali po svemu što smo vidjeli ne vidimo da postoje posebni razlozi da bi oni postupali. Naše su službe vadile iz arhiva sve zapovijedi i planovi te se vidjelo da nema nekih većih šteta prema civilnom stanovništvu, dodaje Pavao Miljavac.

Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO "Bljesak" Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je diplomatskim putem 6. kolovoza. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije "Bljesak" u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!