13:56 / 03.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Plenković i Milanović primili Čovića, tema reforma izbornog zakonodavstva

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković primio je predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s kojim je razgovarao o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji, priopćeno je iz vlade.

- Današnji sastanak uslijedio je nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske vlade s predstavnicima EU-a, SAD-a i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja anomalija koje omogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda, kaže se u priopćenju.

Andrej Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH, nastavlja se.

Dragan Čović je upoznao premijera Plenkovića s aktualnim događanjima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalaže Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Usprotivio se svim političkim akterima u BiH koji se zalažu za zadržavanje statusa quo koji bi produbio postojeću krizu.

Na današnjem sastanku naglašeno je kako je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je i temelj ustavnog, pravednog i racionalnog Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH, kao i aktivna i pasivna biračka prava svim stanovnicima BiH. Izražena su i očekivanja da aktivnosti EU-a i SAD-a pridonesu konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Razgovaralo se i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv covida-19 te gospodarskoj suradnji, dodaje se u priopćenju.

Zoran Milanović i Dragan Čović

Zoran Milanović i Dragan Čović

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika RH

Dragan Čović s predsjednikom Milanovićem

- Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se je danas u Uredu Predsjednika s Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović i gospodin Čović razgovarali su o statusu hrvatskog naroda u BiH te o potrebi osiguranja prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom, a što uključuje i legitimnu zastupljenost u institucijama i tijelima vlasti BiH, priopćeno je iz Ureda predsejdnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!