20:54 / 04.11.2021.

Autor: P.F./Hina

Plenković primio predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Premijer Andrej Plenković primio predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića

Premijer Andrej Plenković primio predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića, priopćeno je iz Vlade RH, i rekao da će Hrvatska svaki put odlučno reagirati ako se bude ugrožavao identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

S njim je bio i Adrian Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, a na sastanku su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković je, po priopćenju, zahvalio Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja pridonosi i razvijanju kvalitetnih odnosa Hrvatske i Crne Gore.

Istaknuo je da hrvatska Vlada ima obvezu trajno skrbiti se o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, dodavši i da će Hrvatska svaki put odlučno reagirati ako se bude ugrožavao identitet hrvatske nacionalne manjine Crnoj Gori ili sigurnost njenih pripadnika.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednik HGI-ja Adrian Vuksanović izvijestili su premijera Plenkovića o aktualnoj situaciji u Crnoj Gori i aktivnostima na jačanju položaja hrvatske zajednice i njihova političkog života u Crnoj Gori, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora na kojima je hrvatska nacionalna manjina ostala bez predstavnika u Skupštini Crne Gore.

Izrazili su zadovoljstvo čvrstim vezama s Hrvatskom i redovitom komunikacijom s predstavnicima hrvatske Vlade, kao i suradnjom na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o hrvatskom Domu kulture u Tivtu (Donja Lastva), koji je središte aktivnosti Hrvatskog nacionalnog vijeća u Boki Kotorskoj i šire.

Hrvatska je spremna pomoći u širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja njegova imovinskopravnog statusa.

Hrvatska će nastaviti pomagati rad postaje Radio Dux, čiji hrvatski manjinski program ima osobitu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!