15:43 / 26.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Plenković: Proglasit ćemo ruskog diplomata personom non grata

-

-

Foto: - / -

Ne prihvaćamo ovakvu vrstu napada s kakvim je bila suočena Ujedinjena Kraljevina, rekao je Plenković.
Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u vezi nekoliko aktualnih tema posljednjih dana. Tom je prilikom još jednom izrazio sućut Ruskoj Federaciji u vezi s požarom jednoga trgovačkog centra u kojemu je poginulo 64 ljudi.

Osvrnuo se na sastanak u Bruxellesu prošloga tjedna i kazao da je čelnike vlada država članica EU-a britanska premijerka Theresa May izvijestila o špijunskoj aferi, odnosno istrazi i utvrđivanju činjeničnog stanja. 

U vezi s tim kazao je da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom. RH je jedna od 14 država koje će danas tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata u Republici Hrvatskoj personom non grata. S te strane pokazujemo i konkretno da ne prihvaćamo ovakvu vrstu napada s kakvim je bila suočena Ujedinjena Kraljevina, rekao je Plenković.

Vrlo snažno smo osudili napad u Velikoj Britaniji. Rekli smo da dijelimo procjenu vlade Ujedinjene Kraljevine da postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije te smo poslali jasnu poruku u petak. Što se tiče poruka koje smo tada poslali sastojale su se od tri aspekta - jasni zaključci koji su se solidarizirali s Ujedinjenom Kraljevinom; drugo je da je donesena odluka o povlačenju na konzultacije veleposlanika EU-a u Moskvi. To je jedna od uobičajenih mjera koja se u ovakvim slučajevima poduzima; treći aspekt je da sve države članice na svojoj razini svojih državnih vrhova rasprave što se još može učiniti u pogledu slanja snažne političke poruke o neprihvatljivosti ovakvoga napada, izjavio je Plenković. 

Plenković nije htio govoriti o imenu diplomata niti eventualnom odgovoru Moskve, no mediji prenose da persona non grata neće biti veleposlanik Anvar Azimov.
 

Plenković: Nema skrivenih zamki u Konvenciji; nema redefinicije braka niti pravne obveze uvođenja trećeg spola

U vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije premijer Plenković kazao je da je s tim u vezi sve jasno. U prijedlogu zakona o potvrđivanju Konvencije pojasnili smo kroz interpretativnu izjavu što i kako Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja ove Konvencije. Prema našem zakonu o izvršavanju međunarodnih ugovora interpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje i precizira neke odredabe. To govorim zato što vidim da u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti politički akteri, pa kažu da su interpretativne izjave bezvrijedne, rekao je Plenković.

Interpretativnom izjavom pokazali smo da smo čuli poruku jednog dijela hrvatske javnosti koje odredbu Konvencije isčitava na način da im predstavlja određeni etički problem. Vlada smatra da je potvrđivanje ove Konvencije važno zbog zaštite žena od nasilja. Na odgovarajući način kroz interpretativnu izjavu otklonjen je strah ili predrasude ili kriva tumačenja dokumenta o kojem je riječ. Stoga smatram da svatko dobronamjeran tko je pažljivo proučio Konvenciju, tko je shvatio poruku interpretativne izjave, tko pročita poseban dokument Vijeća Europe - taj može shvatiti da nema skrivenih zamki u toj Konvenciji,
istaknuo je među ostalim premijer Plenković.

Definicija braka jasno je definirana hrvatskim Ustavom. Nema pravne obveze uvođenja trećeg spola. Stalno spominjanje pojmova "roditelj1" i "roditelj2" je obmanjivanje hrvatske javnosti. To jednostavno nije točno, dodaje.

Komentirajući skup protiv Istanbulske konvencije, Plenković je rekao kako živimo u demokraciji te da prihvaća slobodu izražavanja svih aktera u društvu. Međutim, dodao je, ta rasprava treba biti rasprava argumenata bazirana na činjenicama i respektu svih koji u toj raspravi sudjeluju. Poručio je da će se proces potvrđivanja zakona nastaviti te, kao predsjednik vlade i HDZ-a, neće dopustiti da ta tema bude iskorištena za neke druge političke svrhe i ciljeve pojedinih političkih aktera ili skupina. Najavio je kako očekuje da se u iduća dva tjedna rasprava vrati u meritum stvari, a da se ne vodi o  onome o čemu u toj konvenciji ne postoji.

Plenković: HDZ nije promijenio svoj politički stav

Želim spomenuti još jedan detalj kojim se obmanjuje javnost, a o tome da je HDZ promijenio svoj politički stav. To nije točno i takva tvrdnja ne stoji. Ponavljam da su u vrijeme HDZ-ove vlade do 2009. godine predstavnici RH radili na pripremi ove Konvencije. U vrijeme druge HDZ-ove Vlade, od 2009. do 2011. godine, predstavnici Vlade radili su na tekstu te Konvencije. HDZ dok je bio u oporbi kritizirao je tadašnju vlast zašto ne ratificira Konvenciju, istaknuo je Plenković.

Plenković: Nisam još razgovarao s Kujundžićem o pripremi novog Zakona o pobačaju

Odgovarajući na pitanje novinara Plenković je kazao da još nije razgovarao o pitanju radne skupine za pripremu novog Zakona o pobačaju s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji je najavio da će u pripremi novog zakona sudjelovati i predstavnici Katoličke crkve. Obično je na nadležnim ministrima da predlažu skupine za pojedine zakone, tako da ćemo o toj temi još razgovarati, kazao je i napomenuo da će novi zakon biti izrađen u roku koji je odredio Ustavni sud, kazao je.

"Odbijanje žalbi otvara prostor za potpisivanje ugovora u idućim tjednima"

Odbijanje žalbi dvoje ponuditelja u vezi natječaja za izgradnju Pelješkog mosta otvara prostor da se u idućim tjednima pristupi postupanju ugovora između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija, naglasio je Plenković.

Projekt Pelješkog mosta bit će sigurno najvidljiviji strateški projekt u prvoj financijskoj perspektivi iz koje Hrvatska dobija razvojna sredstva europskog proračuna, rekao je premijer, podsjetivši na već odobrenih 357 milijuna eura za taj projekt i ustvrdivši kako se konačno dolazi u fazu realizacije tog projekta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!