Plenković: Projekti na dubrovačko-neretvanskom području vrijedni 4,5 mlrd. kn

01.02.2019.

07:48

Autor: HRT

default error photo
Premijer Andrej Plenković i ministri jučer su u Pločama posjetili vojarnu, u Metkoviću razgovarali o zdravstvenoj skrbi, a u Komarni obišli gradilište Pelješkog mosta.
Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade u Dubrovniku, da ukupan iznos odluka o projektima na dubrovačko-neretvanskom području, zajedno s ugovorima potpisanima nakon sjednice, iznosi skoro 4,5 milijarde kuna.

Na sjednici su usvojeni brojni zaključci koji se tiču vodno-gospodarskih projekata, ukupne vrijednosti 2,8 milijarde kuna, prometni projekti, a posebno realizacija državne ceste DC8 (preko 22 milijuna kuna), ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (preko 518 milijuna kuna), a prihvaćena je i inicijativa za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću od 1,5 milijun kuna.

Pelješki most je ključni simbol članstva Hrvatske u EU

Među projektima premijer je posebno izdvojio Pelješki most, čije je gradilište jučer obišao. - Dinamika radova odvija se vrlo dobro, uspostavljena suradnja je kvalitetna i ukupan projekt, prema predviđenoj dinamici - i most i prilazne ceste i infrastrukturni objekti, trebaju biti završeni točno tri godine od danas, istaknuo je. Pelješki most izdvojio je kao ključni simbol prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU. - 357 milijuna eura nepovratnih sredstava investicije u ovaj projekt dokaz je vrijednosti našeg članstva u EU i kvalitetnog angažmana naše Vlade i svih koji su tome doprinijeli da se taj projekt odobri. Očekujem da nastavimo raditi na projektima koji će snažno, redistribucijom sredstava iz europskog proračuna, smanjiti nejednakosti u hrvatskim krajevima i pridonijeti ravnomjernijem  regionalnom razvoju, poručio je.

Važni projekti - vojarna 116. brigade HV-a i dnevna bolnica u Metkoviću 

Kao drugi važan projekt istaknuo je nedavno obnovljenu vojarnu 116. brigade HV-a, važan signal za sigurnost juga Hrvatske, ali i poticaj za gospodarski razvoj Ploča i mogućnost da Hrvatska vojska pomogne civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Kao kapitalan projekt izdvojio je i dnevnu bolnicu u Metkoviću.

- Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima riješiti taj problem koji je nužan za preko 50.000 ljudi koji gravitiraju Metkoviću u dolini Neretve, rekao je.

Premijer je i istaknuo odlične turističke rezultate Dubrovnika, koji kontinuirano bilježi porast turističkog prometa - lani 8% više dolazaka nego 2017., dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno više od 2 milijuna dolazaka.

- Sve to govori što Dubrovnik i Županija znače za hrvatski turizam, a mnogi projekti koji su danas na sjednici pridonijet će još boljem turističkom prometu, poput bolje prometne povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje.Vlada prvi put u županiji zasjedala 1996., a posljednji put 2005. godine

Premijer je na početku sjednice Vlade u Dubrovniku pozdravio lokalne dužnosnike i kazao da je Vlada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zasjedala prvi put 12. rujna 1996. godine na Lastovu, a zadnji put 10. studenoga 2005. u palači Sponza. 

Zahvalio se ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek te je spomenuo Otvorenje konferencije „Sinergija materijalne i nematerijalne baštine" u povodu 40. obljetnice upisa Staroga grada Dubrovnika na popis svjetske baštine UNESCO-a te 10. obljetnice uvrštenja feste svetoga Vlaha na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Premijer se prisjetio jučerašnjih posjeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Drago mi je da ćemo danas obići i dovršetak važnog projekta, pročistača u Dubrovniku. Posjetit ćemo i zračnu luku, a potom i Župu Dubrovačku i Konavle, dodaje.

Osvrnuvši se na činjenicu da se sjednica Vlade održava u Kneževim dvorima, koji je ustvari muzej, Plenković je pozvao sve građane da večeras u okviru manifestacije Noć muzeja posjete te kulturne institucije.

Plenković: Ne brinite zbog juga, odluke su dogovorene još u srijedu

- Budući da u Dubrovniku vole reći da kad je šilok, odnosno jugo, nije dobro donositi odluke želim upozoriti javnost da smo teme današnje sjednice već temeljito analizirali u srijedu na užem kabinetu i da nema naglih odluka. Sve što danas usvajamo dogovoreno je ranije i pripremljeno s gradonačelnikom, županom i sa svim resorima, izjavio je premijer. 

Premijer Andrej Plenković i ministri jučer su u Pločama posjetili vojarnu, u Metkoviću razgovarali o zdravstvenoj skrbi, a u Komarni obišli gradilište Pelješkog mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!