09:51 / 25.04.2019.

Autor: HRT

Plenković: Proračunski višak ostvaren uz porezno rasterećenje

Arhivska fotografija: Patrik Macek/PIXSELL

Arhivska fotografija: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade, među ostalim, raspravlja se o nacrtu prijedloga zakona o mehanizmima rješavanja poreznih sporova u Europskoj uniji ...
Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnje aktualno prijepodne koje je proteklo mirno, a oporbu je nazvao "razrijeđenom kamilicom". Osvrnuo se i na skori dolazak Kineza, odnosno njihov posjet brodogradilištima Uljanik i 3. maj, najavljen za idući tjedan. Još jednom je naglasio kako je to produkt nedavnog posjeta kineskog premijera s kojim je razgovarao upravo o toj temi.Istaknuo je i nastojanja Vlade da se što više sredstava ulaže u strukovno obrazovanje i obrazovanje općenito, osvrnuvši se i na nedavne sastanke s inicijativom "Spasi me" i poručivši kako je nastojanje Vlade da u svakoj županiji bude zastupljena sigurna kuća.Na početku sjednice Vlade usvojen je i plan Garancija za Mlade za razdoblje od 2019. do 2020. godine. Te su garancije glavni instrument za smanjenje stope nezaposlenosti mladih. Ministar Marko Pavić rekao je kako je ta stopa smanjena s gotovo 50 na 21 posto te da se ovim instrumentom financiraju mjere aktivne politike zapošljavanja mladih. Kao glavne mjere ističu se pripravništvo i samozapošljavanje.

- Prihvaćen plan Garancije za mladeOd ostalih odluka donesenih na sjednici Vlade tu su:

- Prihvaćen okvir suradnje s grupacijom Svjetske banke za razdoblje od 2019. do 2024.

- Suglasnost Plinacrou za jamstvo LNG-u Hrvatska

- Vlada: U Hrvatskoj niža stopa nezaposlenosti od eurozone

Eurostatovi podaci o proračunskom višku i javnom dugu pokazuju da hrvatska vlada rasterećuje gospodarstvo i građane i pritom ostvaruje proračunski višak, ocijenio je između ostalog u četvrtak na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Podsjetio je na Nacionalni program reformi i Program konvergencije u kojima je napisano da će Hrvatska po prvim procjenama imati proračunski višak u 2018. godini od 758 milijuna kuna, što je potvrdio i Eurostat.

- To znači da smo drugu godinu za redom u proračunskom plusu, a to nije uobičajena stvar za hrvatske vlade i nešto što se nije dogodilo praktički 20 godina - rekao je Plenković.

Dodao je da su to "važna postignuća odgovornog vođenja javnih financija i fiskalne konsolidacije, a sve to uz ogromno porezno rasterećenje" koje je ukupno iznosilo 6,5 milijardi kuna, i još dvije milijarde ukidanjem raznih administrativnih barijera.

- Rasterećujemo gospodarstvo i građane, a pritom ostvarujemo proračunski višak - rekao je premijer i podsjetio da je 2015. godine proračunski manjak iznosio 10,8 milijardi kuna.

Prema Eurostatovim podacima objavljenima u utorak, Hrvatska je u 2018. godini ostvarila višak u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a. U godini ranije višak je prema revidiranim Eurostatovim podacima iznosio 0,8 posto BDP-a.

Eurostat je objavio i da je Hrvatska je u 2018. godini zabilježila javni dug mjeren udjelom u BDP-u u visini 74,6 posto. U 2017. iznosio je prema revidiranim podacima 77,8 posto.

Što se tiče situacije u brodogradilištima, Plenković je ponovio da idući tjedan u Rijeku i Pulu dolazi izaslanstvo China Shipyard Industry Corporationa te da je to rezultat političkih dogovora za vrijeme nedavnog summita 16+1.

Upravi, radnicima i sindikatima poručio je da Vlada radi u interesu brodogradilišta.

Pogledajte uvodno obraćanje premijera Andreja Plenkovića na početku sjednice Vlade:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!