07:26 / 25.10.2019.

Autor: HRT

Plenković: Rad pravosuđa treba biti u potpunosti neovisan

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europski dan pravosuđa obilježit će se otvorenim vratima sudova. Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, posjetit će zagrebački Trgovački sud.
Europski dan pravosuđa obilježava se otvorenim vratima sudova. Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, posjetio je zagrebački Trgovački sud.

Bošnjaković: Društvo je osviješteno, a važno je da to budu i suci 

Digitalizacija pravosuđa, odnosno elektronička komunikacija bile su glavne teme obilježavanja Europskog dana pravosuđa. Premijer Plenković najavio je kako očekuje da do kraja ove godine općinski, a do kraja iduće godine i upravni sudovi prijeđu na ovakvu elektroničku komunikaciju.

Plenković je naglasio da je potrebno podići povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe u koje, kako je rekao, unatoč pozitivnim koracima i smanjenju broja neriješenih predmeta još uvijek nije na razini koju bismo svi zajedno ocijenili zadovoljavajućom.

Kazao je i da je Hrvatska, od početka pristupnog procesa EU broj neriješenih predmeta smanjila s 1,65 milijun na 350 tisuća, odnosno za pet puta u 15 godina.

- O tome treba pozitivno govoriti. No, naravno da ukupno stanje još uvijek nije na razini koju bismo svi zajedno ocijenili zadovoljavajućom. I zato postoje naši napori i napori struke da idemo prema još učinkovitijem i u potpunosti nepristranom i neovisnom pravosuđu, poručio je premijer na obilježavanju 25. listopada, Eropski dan pravosuđa.

Cilj tih napora, dodao je, nije samo promjena percecpije nego dizanje povjerenja građana u sustav. - Jer, nijansa povjerenja između 'vjerujemo li pravosuđu' ili 'smo ljuti na državu', jedan je tako mali milimetar koji se gubi. Tko god od nas u bilo kojem segmentu nešto učini krivo, nekako dolazimo do gotovo objektivne odgovornosti svih koji smo za to zaduženi. Zato je važno da djelujemo usklađeno, poštujući uloge svih aktera u procesu, rekao je premijer na svečanosti kojoj su nazočili i ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnoga suda, glavni državni odvjetnik, predsjednik Trgovačkog suda i drugi pravosudni dužnosnici.

Naglasivši načelo trodiobe vlasti pozvao je sve dionike da "zajednički, u dijalogu... pomognemo jedni drugima da država radi ono što treba, da pravosuđe bude učinkovitije, građani zadovoljniji.

U svom je govoru premijer naglasio da nema dvojbe da su ključni upravo suci, državni odvjetnici, odvjetnici, sustav ljudi u pravosudnim tijelima, a izvršna vlast je tu da napravi što kvalitetniji okvir za njihov rad. On treba biti potpuno neovisan, a to znači da je proces donošenja odluka isključivo prepušten struci, naglasio je.

Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda, rekao je da novo vrijeme nosi nove izazove i da je digitalizacija put da se takvim izazovima i odgovori.

- No uvijek će na kraju ostati sudac i digitalizacija mu može pomoći samo da više vremena posveti onome što je njegova temeljna dužnost, a to je poštovati zakon, Ustav i voditi se načelima pravičnosti.
Ilustracija, foto: pixabay

Ilustracija, foto: pixabay

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!