10:48 / 22.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Plenković: Radimo na pronalasku strateškog partnera za 3. maj, Šuica je kvalitetna kandidatkinja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj. Dotaknuo se i Dubravke Šuice, rekavši da će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj, poručivši da bi budućnost tog brodogradilišta barem u određenoj mjeri značila i daljnje poslovanje Uljanika, dotaknuo se i Dubravke Šuice, rekavši da će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji. Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Odluka o davanju državnog jamstva 3. maju uvjetovana ispunjavanjem više uvjeta Horvat: Davanjem jamstava 3. maju želi se škveru omogućiti da sve brodove završi i isporuči Štromar: Inzistiramo da prosvjetni radnici imaju veće plaće Divjak: Obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže, a ne trošak

Plenković je to izjavio na sjednici Vlade u povodu donošenja odluke o davanju uvjetnog državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj, kojom se ovlašćuje Ministarstvo financija da u ime Vlade, a nakon ostvarenja uvjeta, izda državno jamstvo za kreditno zaduženje tom društvu kod HBOR-a i drugih poslovnih banaka do iznosa od 150 milijuna kuna.

Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori, istaknuo je Plenković, jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se "pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta".

- Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika. Ovo je izrazito važna i odmjerena odluka koju danas donosimo, izjavio je premijer.

Vlada je u četvrtak odlučila dati uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju Brodogradilište kod HBOR-a i kod jedne ili više poslovnih banaka s ciljem stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za RH do 150 milijuna kuna.

Ministarstvo financija izdat će to državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune uvjeti za to najkasnije do 5. rujna 2019.

Šuica kvalitetna kandidatkinja

Dubravka Šuica bit će kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji, kazao je premijer Andrej Plenković pošto je vlada na sjednici u četvrtak prihvatila njegov prijedlog da se europska zastupnica HDZ-a nominira za poziciju u budućem sastavu EK predsjednice Ursule von der Leyen.

- Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije, istaknuo je premijer.

Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Ujedno je i podsjetio na nedavni posjet nove čelnice Komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj. "Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!