14:35 / 14.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Plenković: Raspuštanje Sabora u ponedjeljak, izbori između 21. lipnja i 12. srpnja

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: - / -

Plenković je rekao da ustavni rok ostavlja mogućnost da se izbori održe 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja.
Sve sastavnice parlamentarne većine odlučile su da predložimo raspuštanje Sabora u ponedjeljak, 18. svibnja, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka predsjednika klubova i stranaka vladajuće koalicije na kojem se raspravljalo o raspuštanju ovog saziva Sabora i datumu održavanja parlamentarnih izbora.Plenković je dodao da ustavni rok ostavlja predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću mogućnost da se izbori održe 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja.

- Želimo, a osobito kao glavna stranka u ovoj koaliciji, nakon unutarstranačkih izbora i velikog povjerenja koje je dobilo novo vodstvo stranke, ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj, smatramo da je ovaj trenutak primjeren, rekao je Plenković, istaknuvši pozitivnu epidemiološku sliku.

Ćorić: HDZ je potpuno ravnodušan oko termina izbora

Dodao je da je nakon sastanka razgovarao s Milanovićem.

- Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu, rekao je Plenković.

Plenković je izrazio uvjerenje da će ponovno dobiti povjerenje građana.

- Idemo na izbore, riječi su predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je prvi izašao iz zgrade Vlade nakon sastanka.

- U ponedjeljak će se glasovati o raspuštanju Sabora, rekao je zastupnik Kažimir Varda odlazeći sa sastanka.

● Niski start za izbore 
● Oporba: Izbori ne zbog građana, nego zbog HDZ-a

Plenković: Razgovor s partnerima nakon izbora

Komentirajući kritike oporbe Plenković je rekao da je normalna praksa u demokracijama da parlamentarna većina bira primjeren trenutak kada smatra da se treba ići na izbore.

- Koliko sam primijetio, oporba je, mogu reći, od prvoga dana učinila zaista sve što je u najkreativnijem smislu moguće da sruši ovu Vladu, sruši koaliciju, ugrozi političku stabilnost, uspori gospodarske i društvene reforme... U tome nisu uspjeli, vapili su za izborima, imali inicijative nepovjerenja, interpelacije i tako dalje, i moram priznati da mi sada ne djeluje pretjerano odvažno da nisu u stanju dići ruku za ono što su željeli, ja bih rekao, zadnje četiri godine. To mi djeluje ne baš viteški, ne baš politički samouvjereno, poručio je Plenković.

Poručio je da će HDZ izaći na izbore da pobijedi te da će nakon toga razgovarati s partnerima s kojima su surađivali u ovom mandatu, od 2017. pa nadalje.

- Suradnja je bila vrlo korektna, evo, svi su kolege danas baš iskreno zahvalili i na povjerenju i na postignućima. Ako ovi partneri budu izabrani i zažele surađivati s nama ponovno, formirati parlamentarnu većinu, mi ćemo biti spremni za to, rekao je Plenković.

Bačić siguran u 80 ruku za raspuštanje

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić jučer je kazao kako je siguran da će za raspuštanje Sabora, kada se za to odluče, vladajući imati 80 ruku.

Izrazio je čuđenje nervozom oko objave točnog datuma izbora, podsjećajući kako u jesen 2015., kada je raspušten Sabor u kojemu je većinu imala Kukuriku koalicija na čelu sa SDP-om, HDZ nitko nije o tome kontaktirao, niti mu najavio raspuštanje. Odbacio je prozivanja oporbe da neobjavljivanjem datuma izbora HDZ zapravo pokazuje kukavičluk. Od oporbe, kaže - ništa drugo i ne očekuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!