Plenković razgovarao s Pupovcem: Razumijem zabrinutost, ali klima nije netrpeljiva

29.08.2019.

18:38

Autor: P.F./HRT

default error photo
Sastali smo se i razgovarali. On je iskazao svoju zabrinutost zbog ovih incidenata koji su se dogodili što razumijem, rekao je Plenković
Nakon napada na pripadnike srpske manjine kod Knina, bure u javnosti i osuda koje su izazvale izjave saborskog zastupnika Milorada Pupovca, koji je Hrvatsku proglasio faktorom nestabilnosti u regiji i usporedio je s NDH u odnosu prema manjinama, premijer Andrej Plenković je potvrdio da su se danas sastali i razgovarali.

Predsjedniku SDSS-a i koalicijskom partneru u Vladi Miloradu Pupovcu ponovio je da su napade na Srbe odmah osudili i on i svi članovi Vlade te da je hrvatska policija uhitila većinu napadača koji će, očekuje, biti sankcionirani.

- Sastali smo se i razgovarali. On je iskazao svoju zabrinutost zbog ovih incidenata koji su se dogodili što razumijem. Ponovio sam stav s uvodnog dijela Vlade, rekao je Plenković.

Potom je nabrojao naglaske.

- Broj jedan: i ja osobno i članovi Vlade osudili smo sve incidente, uključivši i incidente u Uzdolju i Đevrskama. Dva: hrvatska policija je vrlo brzo reagirala, identificirala i uhitila većinu osoba koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela. Očekujem da budu za to kažnjeni. Treće i najvažnije: prema mom razumijevanju ne postoji klima u hrvatskom društvu koju bi se moglo nazvati, a najmanje učiniti suodgovornom Vladu ili vladajuću stranku, koja bi bila netrpeljiva prema manjinama. Upravo obrnuto. Ono što radimo u protekle tri godine ide za tim da kreiramo društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i dobro, u kojem se štite prava manjina, rekao je Plenković.

● 
Ministri o izjavama Milorada Pupovca
● SDSS pohvalio državne institucije
Plenković: Nedopustivo uspoređivati RH s NDH Potom je objasnio i svoj stav prema manjinama.

- Moj odabir je bio, i iza njega stojim dok sam god živ, da manjine u hrvatskom Saboru trebaju biti dio parlamentarne većine, rekao je Plenković.

Naglasio je kako smo zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće.

- Imamo slobodu, demokraciju, neovisnost. mirnu reintegraciju, članstvo u NATO-u i EU. Sada moramo raditi je fini sofisticirani vez rasta gospodarstva, rasta socijalne uključivosti i harmoničnog funkcioniranja jednog normalnog, tolerantnog europskog društva. To je politika koju vodimo. Zato odbacujem teze koje bi išle za tim da se modernu, suvremenu Hrvatsku, koja je nastala u Domovinskom ratu na hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, uspoređuje s NDH. To ne stoji niti stoji ta navodna klima, a kamoli odgovornost vladajuće stranke i Vlade, objasnio je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!