Plenković razgovarao sa Zelenskim: RH će osigurati dodatnu pomoć Ukrajini

18.04.2022.

21:33

Autor: M.M./HRT

Andrej Plenković i Volodimir Zelenski

Andrej Plenković i Volodimir Zelenski

Foto: Denis Kapetanovic/Ukrainian Presidential Press Service / Pixsell/via Reuters

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na twitteru je objavio da je večeras razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Izrazio sam solidarnost s ukrajinskim narodom te žaljenje zbog svih žrtava ruske agresije. Republika Hrvatska će osigurati dodatnu pomoć Ukrajini. Snažno podupiremo intenziviranje približavanja Ukrajine EU, sukladno našoj izjavi u Kijevu iz prosinca 2021., napisao je Plenković.


Zelenski je na Twitteru objavio da je informirao Plenkovića o "tijeku suprotstavljanja ruskoj agresiji" i da su razgovarali o "važnosti povećanja pritiska na Rusiju sankcijama".

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Hrvatskoj na potpori ukrajinskoj europskoj perspektivi.

- Zahvalio sam na podršci ukrajinskom putu prema EU i na važnoj obrambenoj pomoći, dodao je Zelenski.

- Snažno podupiremo intenziviranje približavanja Ukrajine EU, sukladno našoj izjavi u Kijevu iz prosinca 2021., kad su potpisali Zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, dodao je Plenković u svom tvitu.

Zelenski je u ponedjeljak izaslaniku EU-a službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU-u i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!