Plenković razgovarao sa Žigmanovom i Krišto

07.07.2022.

21:00

Autor: T.D./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovom i kandidatkinjom za hrvatsku članicu predsjedništva BiH Borjanom Krišto, objavio je premijer na Twitteru.

Plenković je odvojeno primio Žigmanova i kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjanu Krišto nakon konstituirajuće sjednice trećeg saziva Savjeta vlade za Hrvate izvan Hrvatske.

- Nastavljamo suradnju za unaprjeđenje položaja i primjerenu zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i u realizaciji projekata za očuvanje hrvatskog kulturnog i jezičnog identiteta, tvitao je premijer.

Žigmanov je izabran u Narodnu skupštinu Srbije na općim izborima u travnju kao prvi na zajedničkoj listi predstavnika nacionalnih manjina Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani. Očekuje se da će novi saziv srbijanskog parlamenta biti konstituiran do kraja ovog mjeseca.

Uoči izbora u BiH u listopadu, Plenković je izrazio punu potporu Borjani Krišto, kandidatkinji za hrvatsku članicu kolektivnog državnog vrha BiH.

- Naš je zajednički prioritet osigurati jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i ubrzati europski put BiH, istaknuo je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!