Plenković razriješio Kujundžića

28.01.2020.

08:13

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Danas bi se nešto više trebalo znati o sudbini ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je u ponedjeljak svoj mandat stavio na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću.
Vlada je potvrdila vijest da je premijer Andrej Plenković razriješio ministra zdravstva Milana Kujundžića.

- Reakcije na razrješenje Kujundžića
-
 [EKSKLUZIVNO] Beroš o funkciji ministra zdravstva: Nisam dobio ponudu premijera, ali spreman sam se odazvati
- Kujundžić: Stavljam mandat na raspolaganje

Odnosno, prihvatio je njegovu jučer ponuđenu ostavku, nakon niza otkrića o ministrovoj imovini. Premijer Andrej Plenković službeno je izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je Milana Kujundžića razriješio dužnosti ministra zdravstva.

Ime novog ministra zdravstva znat će se u srijedu.

- Nakon danas provedenih konzultacija, sutra ću predložiti novog ministra, najavio je premijer.

Premijer službeno izvijestio Sabor da je razriješio Kujundžića  

Dok za postupak razrješenja ministara u Saboru nema posebne procedure, Poslovnik jasno propisuje postupanje kad se pojedini član Vlade imenuje naknadno. U tom slučaju o kandidatu se ne raspravlja na skupnoj sjednici Sabora, već samo u nadležnom saborskom odboru, a u ovom slučaju to je Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku. Potvrđuje to predsjednica Odbora Ines Strenja (Most) koja kaže da bi o kandidatu za Kujundžićeva nasljednika to radno tijelo moglo raspravljati u srijedu, odnosno u četvrtak.

Odbor u srijedu ima redovnu sjednicu, ako do tada iz Vlade stigne prijedlog imenovanja raspravit ćemo to u srijedu, ako ne sazvat ću novu sjednicu u četvrtak, pa bi Sabor već u petak mogao glasovati o novom ministru zdravstva, kaže Strenja. Ona očekuje Plenkovića na sjednici Odbora, kako bi tamo predstavio i branio kandidata za ministra, kojega se na sjednici može propitivati i koji je dužan na pitanja odgovoriti.

Nakon saslušanja na Odboru Sabor će bez rasprave glasovati o povjerenju novom ministru zdravstva.

Po neslužbenim izvorima iz Vlade, novim ministrom zdravstva mogao bi postati dosadašnji Kujundžićve pomoćnik Vili Beroš.

Milan Kujundžić se u ponedjeljak ponovno ispričao zbog pogrešaka u imovinskoj kartici te naglasio da iza napada stoje interesne skupine.

Podsjetimo, gostujući u emisiji "Otvoreno", pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš komentirao je mogućnost da preuzme Kujundžićevu poziciju.

- Dvije godine sam u ovoj administraciji i vodim vitalni dio zdravstvenog sustava, bolničku zdravstvenu zaštitu. Ako premijer odluči da je potrebno mijenjati čelnika resora ja ću se odazvati na to, mislim da sam kompetentan i da su neki rezultati iza mene, rekao je Beroš.

Izjavu je dao i premijer Andrej Plenković.

Na početku je premijer izrazio sućut zbog velike tragedije, pogibije dvojice pilota helikoptera Kiowa, a potom je nastavio.

- Razriješio sam ministra Kujundžića, imao je priliku javnosti objasniti cijeli kontekst ovih tema koje se vežu za njega. Ministarstvo zdravstva je bitno, a s obzirom na to da predsjedamo EU-om. Moramo se pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa. On je bio fokusiran na objašnjavanje tema koje nemaju veze s njegovim resorom. On će se vratiti u Hrvatski sabor, odlučio sam ga razriješiti. Imat će priliku sve detalje vezano uz njegovu imovinu. Ja ću nakon danas provedenih konzultacija sutra predložiti novog ministra zdravstva.

Potom je rekao da mu ministar nije predočio nikakve papire.

- On je papire predočio javnosti. Mi smo u Vladi već više od tri godine, nema nikakve potrebe da rad Vlade bude opterećen u javnosti temama koje nas defokusiraju s bitnoga poput ove konferencije danas.

Što se tiče nasljednika Milana Kujundžića, premijer kaže "da se treba malo strpjeti".

- Ne znam je li kriv. Meni je bitno da Vlada normalno radi svoj posao. Ja niti sam znao za te okolnosti, niti mogu znati niti je to bio predmet mog interesa. To nisu niti informacije o kojima sam ikada s njim razgovarao.

Na pitanje "zabrinjava li ga to da je Kujundžić već osmi smijenjeni ministar", premijer odgovara:

- Zabrinjava me fenomen da se tako jako krene aktivnostima medijima tresti ministre da je fokus rada Vlade više u nekom obrambenom stavu. Mi moramo imati proaktivni stav, da rješavamo probleme hrvatskoga društva, dodaje.

Komentirao je i unutarstranačke događaje u HDZ-u, Miru Kovača, Davora Ivu Stiera te Ivana Penavu.

- Mislim da me taj blok ne može ugroziti, ali članovi i članice će izabrati onoga kojega smatraju da je najbolji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!