08:01 / 24.02.2020.

Autor: D.M./T.V./P.F./HRT

Plenković: RH pripravna za sve mjere koje treba poduzeti

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu obavljeno je testiranje ukupno šest uzoraka na koronavirus (COVID-19) - po jedan iz Splita i Rijeke te po dva uzorka iz Zagreba i Siska. Svi su uzorci negativni.
Svih šest uzoraka koji su danas testirani u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" - po jedan iz Splita i iz Rijeke te po dva iz Zagreba i iz Siska - bili su negativni. No, iako kod nas nije potvrđen nijedan slučaj zaraze, Krizni stožer Ministarstva zdravstva odlučio je uvesti nove mjere. Podignut je stupanj pripravnosti kako bi se spriječila pojava virusa u Hrvatskoj - što je postavljeno kao glavni cilj. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa, u što uključuje i koordinaciju aktivnosti s talijanskom vladom.

- Obavio sam večeras konzultacije sa svim kolegama na sastanku stožera na kojem su bili predstavnici ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova i obrane, Državnog inspektorata i Civilne zaštite. Sve što trebamo poduzimati je u punoj pripravnosti svih službi, u komunikaciji smo s talijanskom vladom, od koje nastojimo dobiti sve relevantne informacije s obzirom na dinamiku zbivanja u nekoliko sjevernotalijanskih regija, izjavio je premijer i predsjednik HDZ-a na obilježavanju 30. obljetnice HDZ-a Novi Zagreb.

Tvrdi i kako je Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti, a najavio je i svakodnevne susrete Kriznog stožera o prevenciji širenja koronavirusa kao i to da će ministar zdravstva Vili Beroš sutra poslijepodne otputovati u Rim na sastanak ministara zdravstva Italije i susjednih zemalja, kako bi koordinirali aktivnosti.

- Također, sutra ujutro će u Vladi biti sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite kojeg je Vlada osnovala prošlog tjedna, tako da svi akteri budu u punoj pripravnosti, zaključio je Plenković.

Svih šest uzoraka negativno na koronavirus

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu danas je testirano ukupno šest uzoraka na koronavirus (COVID-19) - po jedan iz Splita i Rijeke te po dva uzorka iz Zagreba i Siska. Svi su uzorci negativni, potvrdio je ministar Vili Beroš.

Tijekom noći bit će testirani uzorci pet bolesnika iz Rijeke sa sumnjom na koronavirus i dva bolesnika koja su popodne hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", objavljeno je večeras na web stranici Klinike.

U dosadašnjim testiranjima u Klinici niti jedan uzorak nije bio pozitivan na novi koronavirus.

Nove mjere i veći stupanj pripravnosti zbog koronavirusa

Nakon sastanka Kriznog stožera o prevenciji širenja koronavirusa u Ministarstvu zdravstva održana je izvanredna konferencija za novinare. Uvedena je nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije, a traže se i nove lokacije za dodatne karantene.

- Dr. Kutleša: Teško da će nas koronavirus mimoići

Također, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je hrvatskim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, talijanske regije u kojima je potvrđeno više od 150 slučajeva koronavirusa. A Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je uputu svim osnovnim i srednjim školama da otkažu sva organizirana putovanja u Italiju u narednih mjesec dana.



- Donijeli smo nove mjere i Krizni stožer djelovat će u dva pravca - spriječiti ulazak virusa u RH i, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje, kazao je na početku konferencije ministar zdravstva Vili Beroš. Ne treba podizati paniku, jer je oko 80 posto slučajeva zareze ima blage simptome. Podižemo stupanj pripravnosti na veću razinu, ali nema mjesta panici, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.



- Pratimo situaciju u realnom vremenu. Tijekom noći smo uveli novu vrstu nadzora, pročitat ću vam je, kako ne bi bilo nedoumica. Uveli smo zdravstveni nadzor u samoizolaciji koj vrijedi za osobe koje dolaze iz područja zahvaćenih u Italiji te za osobe koje su boravile u Kini unatrag 14 dana i osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače. Situaciju pratimo iz časa u čas. Osobe koje su jučer i prekjučer došle iz npr. Venecije ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, osim ako su jučer dobili rješenje o nadzoru. U tom slučaju to nije nadzor u samoj izolaciji, nego nadzor bez ograničenja kretanja. Granična policija primijenit će procedure za sve koji dolaze iz navedenih regija, kazala je načelnica stožera Maja Grba Bujević. Napomenula je da su stalno u kontaktu sa susjednim državama i zajedno promišljaju kako postupiti. 

Mjere se proširuju i na talijanske pokrajine Emilija i Romanja i Pijemont

- Mjere se mogu proširiti i na druge pokrajine ako bude potrebe. Već sad možemo reći da se radi o pokrajinama Emilija i Romanja i Pijemont tako da će se građani koji dolaze iz tih područja morati pod zdravstveni nadzor. Granični sanitarni inspektor će izdati rješenje i obavijestiti epidemiologa. Epidemiolog će provjeravati zdravstveno stanje te osobe idućih 14 dana. Ako netko bude imao simptome, bit će odmah izoliran i njegovi će se nalazi provjeravati. I strani državljani će biti upitani odakle dolaze i kuda putuju. Prema tim informacijama trasirat će se svi njihovi podaci. Ako netko dođe i zdrav je, dobit će dozvolu da uđu u Hrvatsku i isti dan se vrati. Ako je bolestan, neće moći proći granicu, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.



Karantene i u izoliranim hotelima i odmaralištima

Dodao je i da je proširena mjera karantene na sve osobe koje se vraćaju iz prostora zaraze, a ne mogu se staviti u samoizolaciju kod kuće. Razmatraju se i druge lokacije i mjesta na koja će se karantena može proširiti. To će biti neki hoteli ili odmarališta koja su izolirana.

- Kapetan hrvatskog broda u Kini: Panike nema, ali...
- Negativan nalaz osmogodišnjakinje; Markotić: Virusi ne poznaju granice
- Iz Italije se vratili učenici, moraju u izolaciju 
-
I naše turističke dionice na udaru koronavirusa
- Preporuka građanima - ne putujte u Lombardiju i Veneto

- Prema uputama koje smo jučer napravili to će ovisiti o tome koliki je bio rizičan kontakt. Ako je osoba bila u bliskom kontaktu s oboljelim, onda mora biti sam u izolaciji, a to može osoba koja živi sama. Ako živi s ukućanima, onda bi takvu osobu stavili u karantenu. Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim nego samo potencijalni kontakt, jer je boravio na području gdje ima oboljelih, za takve osobe smatramo da je dovoljna samoizolacija kod kuće, čak i uz ukućane. Bitno je da ta osoba ne hoda uokolo - na radno mjesto, koncerte, kina...  Ako do zaraze dođe samo u kući, to neće biti toliki problem jer onda možemo točno identificirati o kome se radi, objasnio je dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Ukućani bi se trebali normalno ponašati sve dok je ta osoba zdrava, ako oboli, onda pozvati zdravstvenu službu.

- Ne možemo svakoga tko dođe iz Italije stavljati u karantenu i odvajati od obitelji. To će se raditi samo ako je netko bio u bliskom kontaktu s oboljelim i velika je vjerojatnost da će oboljeti i prenijeti bolest dalje na obitelj. Prevencija u kući je u prvom redu pranje ruku, pokrivanje maramicom usta kod kihanja i kašljanja. Cijelo vrijeme govorimo o zdravim osobama. Kod zdravih osoba se ne očekuje ni kihanje ni kašljanje. Ako je netko bolestan, onda ide u bolnicu. Zdrava osoba može eventualno držati neku distancu, ako nije nužan bliski tjelesni kontakt. Druge mjere zapravo nisu potrebne jer to su zdravi ljudi, zaključio je Kaić. Dodao je kako četvero Hrvata koji su još uvijek na kruzeru - imamo informaciju da nisu pozitivni, a sada kada su testirani, to još ne znamo.

Učenici iz Splita i Omiša od sutra ponovno u školi

Učenici i profesori omiške Srednje škole Jure Kaštelana te Pete splitske gimnazije, koji su se sinoć vratili iz Italije, sutra će ipak na redovitu nastavu. Iako se očekivalo da će, prema prema preporuci epidemiološkog zavoda, biti u izolaciji dva tjedna, danas je odlučeno da to nije potrebno jer nisu pokazivali znakove bolesti.

- Ja sam dobio uvjeravanja od ravnateljice splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo da će se danas epidemiolozi i školski medicinari baviti s tom djecom i objasniti sve aspekte, epidemiološke i ove upravne, koje im je izdala sanitarna inspekcija. Ako se dogodilo da ih je netko poslao kući, onda je to bilo greškom ili iz nekih drugih razloga, rekao je Capak.

Pulski gimnazijalci i profesori koji su bili na izletu u Veneciji od sutra u školi

Pulski gimnazijalci, njih 42, koji su s nekoliko profesora u subotu bili na karnevalu u Veneciji sutra se mogu vratiti u školske klupe, čime se ukida odluka o njihovoj dvotjednoj izolaciji, zaključeno je na sastanku Kriznog stožera zdravstva Istarske županije održanom u ponedjeljak u Puli.

Naime, pulska Gimnazija tijekom noći objavila je obavijest koju je potpisala voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić, prema kojoj učenici i profesori koji su bili na izletu dva tjedna trebaju ostati u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

- Ta mjera je u tom trenutku bila jedina moguća mjera dok se ne promotri cijela epidemiološka situacija. Međutim, nakon sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i odluke da je Hrvatska od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneta i Lombardije, nije potrebna mjera zdravstvenog nadzora za osobe koje su tijekom vikenda boravile u Italiji i vratile se iz tih područja, izjavio je novinarima nakon sastanka Kriznog stožera ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Stojanović je istaknuo kako se već provodi posebna kontrola vozila i osoba koje stižu iz rizičnih područja.

- Prilikom ulaska u Hrvatsku kontroliraju se vozila i osobe i - ako dolaze iz rizičnog područja - poziva se granični sanitarni inspektor koji obavlja svoj posao te se potom izdaje rješenje o zdravstvenom nadzoru ako je potrebno, ili se pak poziva dežurni epidemiolog. Protokol je, dakle, uspostavljen i već teče prema planu u sva tri granična prijelaza u Istri, rekao je Stojanović. Kao najvažnije istaknuo je da u Hrvatskoj nema ni jednog slučaja koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje je li Istra spremna za moguću karantenu s obzirom na to da je ta županija najbliža Italiji, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo je rekao kako je Opća bolnica u Puli pripremila poseban odjel za karantenske slučajeve.


Plenković: Pratimo stanje u Italiji

Premijer Andrej Plenković u razgovoru s novinarima tijekom posjeta Velikoj Britaniji odgovorio je i na pitanje što Hrvatska čini u vezi sa zaštitom od koronavirusa te je komentirao situaciju u Italiji.

- Jučer sam prije odlaska u London održao sa stožerom Ministarstva zdravstva i predstavnicima MUP-a i još nekoliko institucija koje su uključene. Dok smo mi ovdje danas, oni su danas nastavili svoj rad i poručili javnosti nekoliko poruka. Podižemo sve mjere opreza. Izrazito je važno da je Hrvatska postupila vrlo odgovorno s dva aspekta. Jedan je nacionalni aspekt, prema našim saznanjima nema ni zaraženih ni oboljelih u Hrvatskoj , prema podacima koje imam, rekao je Plenković.

Dodao je kako je druga stvar da je Hrvatska i na razini EU-a inicirala i održala sastanak ministara zdravstva te pokrenula mehanizme koordinacije i razmjena informacija.

- Vidimo ono što se događa u Italiji u nekoliko sjevernih regija gdje su oni poduzeli određene mjere i u pogledu javnih okupljanja, nogometnih utakmica, karnevala, pa i rada škola i sveučilišta. Mi to sve pratimo, pojačat ćemo mjere opreza i kontrole i nastojati učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo hrvatske građane od eventualnog širenja epidemije koronavirusa i to u dogovoru i razmjeni informacija s Italijom i drugim europskim državama. Sve institucije u Hrvatskoj koje trebaju biti angažirane i jesu. Imat ću i sutra sastanke na tu temu, rekao je Plenković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!